Al març de 2020 l’Armand de Fluvià em va rebre molt cordialment al seu pis de Rambla de Catalunya sense saber que només tres dies després ens confinarien durant mesos a les nostres cases. Com a periodista i redactor de la revista Lambda, jo volia saber-ne més sobre un home que als anys 70 va arriscar la seva posició social i econòmica per posar en marxa amb d’altres activistes, i a la total clandestinitat del Franquisme, el MELH (Movimiento Español de Liberación Homosexual) i la revista AGHOIS.
“Als 70 jo era com la Santa Teresa del moviment LGTBI”
A vegades la seva memòria oblidava algun que altre nom, però els fets més importants els seguia explicant amb emoció: “Un dia, mentre érem reunits a casa meva, va sonar el telèfon i vaig reconèixer la veu d’un policia que m’havia interrogat anys abans per monàrquic, un gran torturador, l’inspector Vicente Juan Creix. ‘¿Hola?, Armando de Fluvià? Me interesaría la revista AGHOIS’. I jo li vaig contestar ‘No sé de qué me habla’, vaig penjar i els vaig dir als companys ‘Nois, ja ens han descobert’. Vàrem acabar amb tots els grups menys el de la revista”.
Quan li vaig assegurar a l’Armand que el considerava el Harvey Milk de Catalunya va reaccionar, mentre reia, amb una inesperada comparació: “Jo era com Santa Teresa de Jesús, fundant convents. Després de crear el FAGC (Front d’Alliberament Gai de Catalunya), vaig assessorar la gent d’Euskadi, Andalusia, País Valencià o les Illes perquè posessin en marxa els seus propis grups”.
“Ja som ciutadans de primera. Ara la lluita dels moviments LGTBI ha de ser canviar les ments de la gent”
Durant la primera hora d’entrevista vàrem fer una gran repassada sobre la importància de la premsa LGTBI als 70, i sobre els avenços que l’activisme ha portat va afirmar: “Hem aconseguit ser ciutadans de primera. Ara la lluita dels moviments LGTBI ha de ser canviar les ments de la gent. I per a fer-ho, les eines són l’educació i els mitjans de comunicació”.
Més tard, l’Armand em va convidar a passar al seu despatx, ple de calaixos i molts documents que encara estava destriant per portar a l’Arxiu de Catalunya i al Centre de Documentació Armand de Fluvià. I un dels moments més emotius va arribar quan recordava la difícil època dels 80 i 90 a causa del VIH: “Va ser terrible. Vaig perdre molts amics a causa de la sida, i el moviment es va desmobilitzar”.
“L’amor és com un ascensor, que va pujant pisos. I jo ara sóc a dalt de tot”
També em va confiar que darrerament vivia un moment molt dolç perquè s’havia tornat a enamorar: “Des que vaig llegir el llibre de l’Amic i l’amat de Ramon Llull de jovenet, vaig voler tenir-los tots dos. l’Amic en majúscules el vaig aconseguir amb el Fèlix Güell, de Sentmenat. I ara, al final de la meva vida, la recompensa: l’amat. Tinc una plenitud! Sempre he dit que l’amor és com un ascensor, que va pujant pisos. I jo ara sóc a dalt de tot”.
I així, sense deixar de pujar i baixar els graons d’una escala mòbil per a arribar a nous calaixos plens de documents i de records, aquella tarda l’Armand em va ensenyar una foto del seu nou amor i va seguir explicant-me que havia conegut grans escriptors gais com ara en Christopher Isherwood, l’Allen Ginsberg o l’Edmund White, em va fer que li instal·lés un lector de codis QR al seu mòbil, i em va acomiadar tot desitjant-me que em sortís un article interessant.