El 2023 ha estat un any molt i molt important. Ha estat ple de reptes, esdeveniments i també de bones notícies. Però realment, i per a nosaltres, els reptes comencen després del nostre aniversari, el 5 d’octubre del 2022. Així doncs, si partim d’aquesta data i fins a dia d’avui, tenim un relat ple de fets per a donar a conèixer i així percebre la magnitud de la nostra força com a organització. Sovint,  i des de la junta, ens demanem més i més i esperonem als equips i grups a donar i a fer el màxim que puguin. Tot, amb la finalitat d’acomplir els nostres objectius i fites com a entitat. Que sigui dit de passada, pren més i més força veient el panorama social i polític i escoltant els discursos i amenaces de retallar els nostres drets o veient com en alguns indrets la ultradreta també està ja a les institucions.

En aquest temps, la junta ha tingut força estabilitat i, malgrat s’han donat un parell de baixes també s’han donat tres altes. Així doncs, hem crescut en sinergies, quantitativa i qualitativament. I no perquè les persones que han hagut de deixar no acomplissin la seva tasca sinó que les noves incorporacions han implementat el testimoni amb noves maneres, noves mirades i nous continguts. Des de la base, doncs, estem molt més vives i fortes.

Casal Lambda

Casal Lambda

Som més grups. El grup de joves ha consolidat el relleu ja fet el 2021 i estan programant i creant espais de trobada, d’activitats i espais segurs per a moltes i molts joves que demanen incorporar-s’hi. El grup de dones ha consolidat les trobades de cap de setmana i enguany ha endegat i ha portat endavant la primera jornada de visibilitat lèsbica amb força èxit. Les persones sordes continuen dins la gestió del Casal Lambda formant part de la junta i col·laborant amb diversos espais i esdeveniments. El grup de persones bix ha ampliat la seva convocatòria i ha creat sinergies amb d’altres iniciatives externes.

El grup de muntanya ha continuat proposant sortides mensuals de cap de setmana per a tot el territori de Catalunya i,  conjuntament amb el de sortides culturals, han fet que la graella dels caps de setmana mensuals estiguin sempre plenes d’activitats. El grup de persones més grans ha continuat les trobades mensuals amb l’activitat estrella que els aixopluga, «la pel·lícula de la teva vida», activitat que de la mà de la llibreria Antinous s’ha anat fent mensualment. Els divendres al Casal ha anat proposant activitats i aquest darrer trimestre s’ha donat un relleu de l’equip (un grup de 5 persones implicades des de diverses vessants amb el Casal Lambda) que ja té previstes força activitats pel 2024.

El grup de Teatre ha anat fent els seus assaigs i implementant el seu equip de professorat, i ho ha fet a l’espai del Sortidor amb qui hem creat sinergies. L’estiu del 2023 també va tancar les activitats d’estiu amb una representació a Calàbria 66, entitat veïnal amb qui també hem creat col·laboracions. Tots aquests grups han consolidat també les activitats internes, les reunions, les coordinacions i trobades al nou espai social de Blasco de Garay, 29, seu que també s’ha consolidat i millorat mes a mes, en aquest darrer any.

Casal Lambda

Casal Lambda

Destacar les noves iniciatives formatives, divulgatives, participatives i educatives que s’han portat a terme des de les assessories i els seus equips. Així com la mateixa Jornada de Formació del 2022 que vam dedicar a les dones activistes, amb molt bona presència de públic i un nombre important de tallers força participats. En aquest període, les assessories –i en especial la Psicològica, l’Educativa i la Jurídica– han arribat a més centres educatius, institucions, universitats i persones que mai. L’Assessoria Jurídica ha estat portant casos que des dels SAIs ens han derivat, fet que ens ha permès establir una acord. També –i quan ens ho demanen– hem col·laborat a les formacions que es fan a les professionals dels SAIs. Ben aviat serà una realitat una guia sobre sexualitats per a famílies i per a professionals que dues assessories, l’Educativa i la Psicològica, han estat treballant al llarg del 2022.També s’han establert més convenis i acords per acollir persones practicants de diversos àmbits i centres.

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

La Mostra de cinema Fire!! ha augmentat el nombre de persones espectadores i ha continuat marcant camí amb el FireLab, tot un esforç per a esperonar al jovent creador a seguir mostrant referents positius lgtbi en les creacions fílmiques a casa nostra. La revista Lambda, la nostra degana revista i el seu equip, també amb noves aportacions i amb una direcció excel·lent, ha treballat de valent i ben aviat serà una realitat un nou domini per estar present en format digital allà on calgui.

El lleure, l’oci i la creativitat tampoc han estat absents. El Festigailesbià va fer 30 anys i, amb aquest aniversari rodó ha arribat el canvi de nom per a ser més inclusiu. A partir d’ara serà «El Festi», acompanyat de les lletres LGTBIQ+. Per a commemorar-ho també es va fer una exposició d’aquesta trajectòria a l’espai social de Blasco de Garay, lloc que també va acollir el 2023 la celebració del Festival d’Eurovisió.

Casal Lambda

Casal Lambda

Casal Lambda

Casal Lambda

Ha estat un període ple de sinergies. Cal esmentar –i de manera especial– la de la Plataforma Lgtbi.cat, que ha donat tot el suport logístic a la Jornada de Visibilitat Lèsbica per tal de fer-la possible, així com la creació d’un audiovisual de sensibilització en les proppassades eleccions del mes de juliol. Calia donar un missatge clar per a combatre els discursos més reaccionaris i donar visibilitat als drets aconseguits. També ha tingut un paper rellevant i positiu la gestió del centre LGTBI que, en tot moment i amb tots els esdeveniments, sempre s’ha esmerçat per a que tot funcionés.

I per altra banda, les col·laboracions creades amb algunes entitats i persones amb motiu del nostre darrer aniversari: amb l’Horgull de l’Hospitalet, amb el Cor-Cabaret de Panteres Grogues i amb l’històric activista Jordi Petit. Un plaer donar i crear espais de coneixença i de col·laboració. La participació a la FELGTBI ens dóna la possibilitat d’aportar la nostra visió i la nostra feina dins la Federació Estatal. Ha tingut moments cabdals i la nostra Assessoria Jurídica hi ha col·laborat de manera continuada i destacada.

Casal Lambda

Casal Lambda

Institucionalment cal esmentar el canvi de Govern Municipal i la nova estructura. Ja hem fet els primers contactes i estem pendents de més concrecions del nou funcionament. I si ens cal estar molt satisfetes com a entitats és amb l’anunci, per part de l’Honorable President Pere Aragonès, de la voluntat d’acollir un espai de Memòria LGTBI a casa nostra. Demanda que com a Casal Lambda portem fent públicament des del 2019. Així doncs, enhorabona per aquest anunci però caldrà anar seguint-ne la seva concreció. Hem participat a totes les reunions dels Consells, tant del Municipal com del Nacional. Dins el Nacional, a més, participem al grup de treball de persones grans, que ha treballat, concretat i presentat una guia pràctica per a incorporar la perspectiva LGTBI als centres on hi ha o es treballa amb persones grans.

I sense deixar d’esmentar la memòria i les persones grans, també hem encetat dues noves iniciatives: un seguit de tallers sobre sexualitat per a homes de +50 anys i un Podcast i Videopodcast sobre memòries LGTBI. Ambdues iniciades aquest darrer mes de l’any i amb molt bones perspectives. Els Podcasts ens permetran no perdre la nostra memòria LGTBI i estendre la nostra presència i discurs a d’altres plataformes com són Spotify i Ivoox. Amb la Fundació Pedro Zerolo estem col·laborant de diverses maneres per a fer possible el primer estudi sobre el Sexili a casa nostra dins els períodes dels anys 60s i 70s del segle passat. En aquest afer, el nostre Centre de Documentació Armand de Fluvià està tenint un paper força important aportant documents i aportant noms, fets i testimonis.

Casal Lambda

Casal Lambda

Tota aquesta feinada l’hem fet des de la ferma creença del valor del nostre treball com a entitat. La Comissió Permanent som només l’eina de coordinació i de gestió d’un equip professional força entregat –i que ha tingut baixes i altes, i una nova i darrera incorporació de la qual n’estem força contentes. I, alhora, la d’un equip de persones voluntàries que per damunt de tot treballem pels drets humans. Tot plegat creiem que són uns resultats per tenir-ne estima, autoestima i reconeixement. Els reptes que manquen per assolir es veuen més alleugerits amb aquest petit balanç d’equips, de treballs i de feines fetes i de futur i, malgrat que l’economia sovint ens fa passar moments de vertigen, podem dir que anem endavant i amb més i molt bones companyies. Un plaer i un orgull d’equips, enhorabona!

Comissió Permanent

Vols llegir més?

En paper

Vols els nous números (o anteriors segons disponibilitat) en format paper? Te’ls enviem a casa..

Plometa col·laboradora

Col·labora

T’agradaria col·laborar amb la revista Lambda, fer articles, distribució…?