No, el món no s’atura quan HBO s’encalla. Sempre podem fer un cop d’ull a Playz, la plataforma de continguts més innovadors de TVE, especialment pensada per a gent jove com nosaltres (emoji de picada d’ullet). Fa uns mesos Playz va estrenar «Ser o no ser», una sèrie juvenil creada per Coral Cruz amb un protagonista trans, el Joel, un adolescent de 16 anys que es troba en el dilema de despullar-se emocionalment davant de companys de teatre i família per a ser un millor actor i poder així encarnar personatges més versemblants.

«Ser o no ser» no és innovadora narrativament –s’assembla molt a «Merlí»– i, a més, ha tingut poca repercussió per la seva difusió tipus websèrie a la fins ara poc coneguda plataforma Playz. Tanmateix, les actuacions del protagonista, Ander Puig, i de la seva professora d’art dramàtic, Emma Vilarasau, són meravelloses. És una sèrie que, sense ser adoctrinadora, ens il·lustra sobre el procés de transició de noia a noi i ens fa entendre les dificultats que encara avui comporta.

Cal explicar el fet trans a tothom contínuament? I, en cas afirmatiu, quan és el millor moment per a dir-ho? Aquesta és la disjuntiva a què s’enfronta el Joel quan comença el batxillerat d’arts escèniques en un nou institut i que s’anirà resolent –o no–, al llarg de 6 episodis. Situada a Barcelona, l’acció també ens endinsa en els conflictes d’altres estudiants, de la mare del protagonista i de la mateixa professora d’interpretació.

«Ser o no ser» és una sèrie ben construïda narrativament que ofereix, juntament amb «Rurangi» (Filmin), un referent de noi trans molt poc freqüent encara a l’audiovisual, però afortunadament amb una presència a l’alça a les pantalles. De fet, poc després d’estrenar-se, Ander Puig va ser fitxat per a participar a «Élite» (Netflix), o sigui que esperem que aquest només sigui el principi d’una nova realitat, la de la visibilitat trans.

Vols llegir més?

En paper

Vols els nous números (o anteriors segons disponibilitat) en format paper? Te’ls enviem a casa..

Plometa col·laboradora

Col·labora

T’agradaria col·laborar amb la revista Lambda, fer articles, distribució…?