La Neus Miquel i li Mar Arnau Gonga són co-creadoris de grup Espiritual Queer que es reuneix al centre LGTB cada segon dimarts de mes. Avui conversem amb Neus Miquel, la seva impulsora i organitzadora.

Ens pots explicar d’on sorgeix la idea d’un grup LGTBIQA+ espiritual?

Quan vivíem a Londres es va crear el Love Spirit, una jornada de tallers i debats que ajuntava dues de les meves passions, l’activisme LGTBQA+ i el món espiritual. Vaig al·lucinar molt que pogués existir i vaig anar-hi amb Mar Arnau. La Jornada es va acabar consolidant en un festival de cinc dies que va passar a dir-se Queer Spirit, on la varietat de les activitats passava des de debats de temàtica social i activista a una tocada de tambors xamànica. Vam seguir-ne l’evolució i quan ens vam decidir tornar cap a Barcelona, al no trobar res semblant, vam voler crear-ho.

Vam parlar amb gent afí i al final vam crear el Queering Spirituality cap al 2017. Va ser una jornada amb mostres de teràpies des d’una perspectiva transfeminista i queer. A partir d’aquí, ens va sorgir la idea de crear un grup regular, però ens faltava un punt de trobada. Amb la creació del centre LGTB ja vam tenir l’espai idoni per poder materialitzar aquesta idea.

Quines persones formen part del grup? I quan us reuniu?

Majoritàriament persones amb un fort component espiritual formem part de la comunitat, d’altres són terapeutes i, finalment, persones amb curiositat i ganes de saber.

“S’ha d’erradicar la presumpció de cisheteronormativitat”

Com progressa aquest grup i quins són els vostres objectius?

Al començament Mar Arnau i jo guiàvem més les reunions, oferint també un espai per compartir les seves experiències de vulnerabilitat o violència bé dins l’espai terapèutic o bé de la comunitat. A dia d’avui, els temes a tractar els triem entre totis.

En relació al món de les teràpies i l’espiritualitat, l’objectiu és transformar la mirada patriarcal i binària des d’on fan les sessions moltis professionals. És molt important que no es doni per suposat que en els grups no hi ha persones LGTBIQA+, s’ha d’erradicar la presumpció de cisheteronormativitat. Una altre aspecte pel qual lluitem és en girar cap a on es focalitza el problema, lis professionals no poden fer servir una teoria cisheteropatriarcal que no inclou les persones del col·lectiu, per poder facilitar processos de treball personal. Aquesta teoria no serveix i això cal entendre-ho. El tercer objectiu seria que lis professionals expressessin obertament que el seu espai és un espai segur de LGTBIQA+fòbia, ja que, si no es fa, hi ha moltes persones que per por no ho expressen.

En referència a tot això estem creant la Guia de bones pràctiques per a terapeutes i professionals del creixement personal per a persones que no volen ser lgtbifòbiques i, si ho són sense voler, doncs tinguin unes pautes del que és o no adequat per a cada lletra.

Si us interessa i voleu contactar, podeu fer-ho a:

FB  Grup Lgtbiqa+ espiritual

IG  @gruplgtbiqaespiritual

GMail  GrupLgtbiqEspiritual@gmail.com

Vols llegir més?

En paper

Vols els nous números (o anteriors segons disponibilitat) en format paper? Te’ls enviem a casa..

Plometa col·laboradora

Col·labora

T’agradaria col·laborar amb la revista Lambda, fer articles, distribució…?