“Hola, fa com un parell de dies que estava amb una amiga al parc i un noi amb un patinet elèctric em va passar de pressa pel costat, de fet, em va tocar, i de l’ensurt li vaig cridar que vigilés. Ell es va aturar i va dirigir-se a mi amb actitud agressiva. Mentre s’apropava em va cridar “¡¿Qué pasa maricón?! ¿Quieres que te dé una hostia? Te quito la pluma y lo maricón de golpe, ¡chupapollas!” Jo, vist com estava, vaig marxar d’allà perquè em pensava que em volia pegar. És això denunciable? No conec al noi, va passar tot massa de pressa i la por de ser agredit em va fer marxar”.

És perfectament denunciable, ja que has estat víctima d’un delicte d’odi. Pots interposar la denúncia als Mossos d’Esquadra/Policia Local/Policia Nacional/Guàrdia Civil, a Fiscalia de delictes d’odi o al Jutjat de guàrdia -aquests dos últims, per escrit. Cal que siguis el més precís possible quant als fets, i, sobretot, explicita tots els comentaris homòfobs que has rebut. La teva amiga et servirà de testimoni perquè pugui defensar la teva denúncia. Avisa-la perquè sàpiga que haurà de declarar sobre els fets i ajudar-te en la identificació del noi. Si et decideixes a denunciar, fes-ho al més aviat possible. Si vas a la policia i vols fer la denúncia oral, que també presti declaració com a testimoni la teva amiga. Si la presentes per escrit, deixa les seves dades de contacte (domicili, noms i cognoms, telèfon. I si ets menor, telèfon dels pares).

Si des de l’agressió t’has sentit nerviós, has patit ansietat o qualsevol situació de malestar constant, et recomanaria que anessis a urgències o al teu metge de capçalera perquè et facin un informe mèdic a on es consti la teva situació de salut, i que quedi reflectit el motiu d’aquesta, que és l’atac homòfob. Aquest document també t’ajudarà a recolzar la teva versió i que hi ha uns danys en la teva salut que podran ser indemnitzats. Aquesta documentació l’has d’adjuntar amb la denúncia.
Interposada la denúncia, s’iniciarà un procés d’investigació per part del jutjat, per veure si hi ha indicis de delicte i intentar trobar a l’agressor. Per això, et citarà a tu i a la teva amiga per a què indiqueu si esteu d’acord amb la denúncia i/o tornar a explicar els fets.

Recorda que també pots trobar ajuda a les entitats LGTBI+ i al SAI de la teva localitat, que compta amb un servei d’assessorament de denúncia penal: https://igualtat.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/lgbti/xarxa-sai/

Vols llegir més?

En paper

Vols els nous números (o anteriors segons disponibilitat) en format paper? Te’ls enviem a casa..

Plometa col·laboradora

Col·labora

T’agradaria col·laborar amb la revista Lambda, fer articles, distribució…?