L’auditori del Centre LGBTI va omplir-se d’actuals i futurs voluntaris

Mireia Mata (Generalitat de Catalunya), Laia Franco (Diputació de Barcelona), Jordi Samsó i Laura Pérez (Ajuntament de Barcelona)

Les persones voluntàries a les entitats LGTBI+ van ser l’eix central de la Jornada de Formació pel Voluntariat del Lambda celebrada al Centre LGTBI de Barcelona dissabte 23 de novembre.

La jornada va començar amb la taula d’administracions que col·laboren amb el Casal, representades per Mireia Mata, directora general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya; Laia Franco, cap de l’Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona i Laura Pérez, tinenta d’alcalde de feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona.

Després de debatre sobre la importància del voluntariat a les entitats LGTBI va començar la segona taula. Moderada per Maria Pujol, secretària del Casal Lambda, va comptar amb la presència de Verònica Lafont, vicepresidenta segona del Consell Nacional LGBTBeatriz Espejo, activista i fundadora del Col·lectiu de Transsexuals de Catalunya; Loreto Barrionuevo, representant d’Alliberem-nos, entitat LGTBI de la Garrotxa, i Ramón Martínez, escriptor i assagista de la història LGTBI. Ells van ser els encarregats de debatre al voltant de la cultura i reflexionar sobre el moviment LGTBI+. Concretament, van prendre especial importància les diferències que en algunes ocasions trobem entre l’activisme i el voluntariat, l’atenció i assessorament, la tasca feta fins ara per les entitats i la manca de visibilització de la dona dins les entitats. 

Coneixem el Lambda?
Seguidament va presentar-se la tercera taula: Coneixem el Casal Lambda? En aquest espai, responsables dels grups del casal, de les activitats, així com dels àmbits i serveis que ofereix van presentar la seva tasca voluntària. El Grup de Joves, l’Espai Jove per adolescents, el Grup de Dones i el Grup de Sords són algunes de les seccions que marquen la vida setmanal del Casal i ofereixen activitats diverses i enriquidores als seus membres a través del voluntariat.

El Grup de Sords Lambda es va crear el 2001 amb l’objectiu de normalitzar la integració de les persones sordes dins el col·lectiu LGTBI+. Els actes organitzats pel Casal Lambda compten sempre amb interpretació en Llengua de Signes Catalana. Per la seva banda, el Grup de Bisexuals reuneix a persones bisexuals molt diverses i fa activitats de socialització per visibilitzar i normalitzar la “B” dins el col·lectiu i en la societat en general. L’equip de comunicació possibilita que totes les activitats del Casal Lambda arribin a les persones usuàries a través del web, xarxes, agenda i revista. Activitats, per exemple, com dues de les més importants i populars que es comuniquen durant el curs com el Festigailesbià i la Mostra FIRE!! al juny.

Després de dinar, la jornada va continuar amb la realització de tres tallers simultanis per tractar l’acolliment, la comunicació i la gestió dels grups dins l’entitat. Podeu veure com van anar clicant AQUÍ.

MÉS IMATGES: