L’advocada Laura González Tejedor és especialista en temes LGBTI+ al Casal Lambda i l’assessora jurídica de la Xarxa SAI LGBTI. A més, és col·laboradora de la revista Lambda amb el seu consultori legal.

Quina és la teva tasca com a assessora jurídica de la Xarxa SAI LGBTI?

Rebo les consultes d’àmbit penal de contingut lgtbifòbic de tots els SAI LGBTI de Catalunya quan sorgeixen dubtes, les responc i en faig un seguiment quan cal.

I com assessores les persones?

La Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ m’envia una fitxa amb les dades de contacte de la persona que necessita del servei. A través d’un telèfon que utilitzo exclusivament per a aquest servei hi contacto i fem una trucada o una videoconferència a on la persona afectada em desenvolupa el cas. En parlem amb calma per analitzar la situació particular de la persona, i un cop parlat, li explico el procés penal, els seus drets i, en cas que l’assumpte tingui un recorregut judicial, puc també fer el seguiment d’aquest quan ho demanin. També, per exemple, puc repassar la denúncia que la persona vulgui interposar per veure que no es deixa res important. Cal remarcar que no és un assessorament genèric, sinó que es té en compte la situació de la persona i totes les circumstàncies que giren en torn a ella. Básicament, l’objectiu és que la persona sàpiga quines opcions té i què poden implicar. Conèixer els teus drets és molt important i tranquil·litza.

“La gent sol estar molt perduda”

Quines són les consultes més freqüents?

Hi ha molts dubtes amb relació al funcionament del procés penal i si necessiten advocat, sigui d’ofici o privat. És important informar que la víctima no necessita realitzar cap tràmit ni tenir despeses per reclamar els seus drets que han sigut vulnerats, ja que la figura del Ministeri Fiscal serà qui exercirà l’acusació i demanarà que l’agressor sigui condemnat i indemnitzi a la víctima.

Aleshores cal que la víctima contracti un/a advocat/da particular?

No és necessari, però, a vegades, depenen del cas i de la propia voluntat de la persona, és recomanable. Si bé és cert que el/la fiscal farà el mateix (acusar) l’acusació particular, exercida per un advocat d’ofici o privat, sempre tindrà una atenció més personalitzada i un contacte més directe amb el seu client. A més, si es considera que l’agressor ha comès un delicte diferent o un delicte més greu del que demana fiscalia, podrà reclamar-ho judicialment. Per exemple, en un delicte de lesions, si la fiscalia no veu agravant de discriminació, i l’acusació particular sí, la podrà reclamar.

Vols llegir més?

En paper

Vols els nous números (o anteriors segons disponibilitat) en format paper? Te’ls enviem a casa..

Plometa col·laboradora

Col·labora

T’agradaria col·laborar amb la revista Lambda, fer articles, distribució…?