No, el món no s’atura quan HBO s’encalla. Sempre podem fer un cop d’ull a Playz, la plataforma de continguts més innovadors de TVE, especialment pensada per a gent jove com nosaltres (emoji de picada d’ullet). Fa uns mesos Playz va estrenar «Ser o no ser», una sèrie juvenil creada per Coral Cruz amb un protagonista trans, el Joel, un adolescent de 16 anys que es troba en el dilema de despullar-se emocionalment davant de companys de teatre i família per a ser un millor actor i poder així encarnar personatges més versemblants.
«Ser o no ser» no és innovadora narrativament –s’assembla molt a «Merlí»– i, a més, ha tingut poca repercussió per la seva difusió tipus websèrie a la fins ara poc coneguda plataforma Playz. Tanmateix, les actuacions del protagonista, Ander Puig, i de la seva professora d’art dramàtic, Emma Vilarasau, són meravelloses. És una sèrie que, sense ser adoctrinadora, ens il·lustra sobre el procés de transició de noia a noi i ens fa entendre les dificultats que encara avui comporta.
Cal explicar el fet trans a tothom contínuament? I, en cas afirmatiu, quan és el millor moment per a dir-ho? Aquesta és la disjuntiva a què s’enfronta el Joel quan comença el batxillerat d’arts escèniques en un nou institut i que s’anirà resolent –o no–, al llarg de 6 episodis. Situada a Barcelona, l’acció també ens endinsa en els conflictes d’altres estudiants, de la mare del protagonista i de la mateixa professora d’interpretació.
«Ser o no ser» és una sèrie ben construïda narrativament que ofereix, juntament amb «Rurangi» (Filmin), un referent de noi trans molt poc freqüent encara a l’audiovisual, però afortunadament amb una presència a l’alça a les pantalles. De fet, poc després d’estrenar-se, Ander Puig va ser fitxat per a participar a «Élite» (Netflix), o sigui que esperem que aquest només sigui el principi d’una nova realitat, la de la visibilitat trans.