Des del 2021, la Mostra FIRE!! que organitza el Casal Lambda incideix directament en la producció de pel·lícules de temàtica LGBTIQ+ a Catalunya i Espanya a través del seu laboratori de desenvolupament de llargmetratges, el FIRE!! LAB. La iniciativa ha donat suport fins ara a 18 projectes de documental i de ficció, produïts i dirigits per més de 40 professionals emergents de l’audiovisual català i espanyol i, fins i tot, d’altres latituds, ja que hi han participat realitzadors de Xile, Colòmbia i Perú residents a Espanya.

Antoine Leonetti, Director de la Mostra, explica que “a Catalunya i a Espanya el cinema dedicat a la diversitat afectiva i sexual és –paradoxalment– molt absent. Aquí, la distribució es nodreix molt de pel·lícules estrangeres per abordar el tema LGTBIQ+. Encara que el col·lectiu LGBTIQ+ sigui aquí particularment actiu, estigui relativament ben integrat a l’entorn social i sigui força visible a nivell mediàtic i televisiu, tot això no es veu reflectit gaire sovint en la producció cinematogràfica local. Els excel·lents informes de l’Observatori de Diversitat als Mitjans Audiovisuals (ODA) mostren cada any l’enorme fractura que hi ha entre la gran importància numèrica del col·lectiu LGTBIQ+ a les nostres societats i, en comparació, l’ínfim percentatge de produccions audiovisuals catalanes i espanyoles amb temàtiques LGTBIQ+ rellevants”.

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

El FIRE!! LAB és un espai segur per potenciar els projectes de llargmetratges d’aquesta temàtica, a través de classes magistrals, xerrades i mentories individuals amb professionals de trajectòria important en matèria d’escriptura de guió, direcció, producció, finançament, distribució i internacionalització de cinema.

“Durant tres dies, les persones seleccionades tenen accés a classes magistrals amb tutors i reunions un a un per projecte, instància en què obtindran un feedback personalitzat i focalitzat en les debilitats i oportunitats de cada obra en l’aspecte artístic i sobre els elements de producció; la idea és que puguin potenciar al màxim les seves pel·lícules des del paper i enfortir-les per a la recerca de finançament”, va expressar José Gil, coordinador general del FIRE!! PRO, la secció d’indústria del festival.

En la darrera jornada, els participants han de presentar els seus projectes davant de productores, distribuïdores i agents de vendes, que busquen activament projectes en aquestes tradicionals sessions de “pitching”. També en aquest espai es duu a terme el lliurament de premis per als millors projectes: el Premi FIRE!! LAB, dotat amb 1.000 euros per al desenvolupament del projecte; el Premi La Casa del Cinema, en préstec d’equips per a l’enregistrament del teaser del projecte; i el Premi Fundació SGAE, que consisteix en tres sessions d’script doctor amb un o una guionista destacat/da de la indústria audiovisual.

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

En aquests tres anys, el laboratori ha comptat amb tutors rellevants com la productora Valérie Delpierre (Estiu 1993; Las Niñas; 20.000 especias de abejas), el director Adrián Silvestre (Sedimentos; Mi vacío y yo), el director David Matamoros (El hoyo), el guionista Eneko Gutierrez (Ahora o nunca; Anacleto: Agente Secreto), la directora Patricia Ortega (Yo, imposible; Mamacruz) i Almudena Monzú (de la productora Amor i Luxe).

Els seleccionats al FIRE!! LAB també han pogut participar en classes magistrals de diferents temàtiques com “El rol del Director en el desenvolupament del projecte”, amb el director Alejandro Marín (Maricón perdido; Te estoy amando locamente); “Coproducció amb plataformes” amb Jaume Ripoll, cofundador de la plataforma Filmin; “El nou finançament a l’audiovisual”, amb Ignacio Segarra de la plataforma de finançament Yunit; “Vendes Internacionals”, amb la productora Nadine Rothschild (Coproduction Office; Volta Producció);  “Rodatge sostenible”, amb Rocío Ortiz, de Creast, entre d’altres.

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

Per involucrar el públic general interessat en l’audiovisual LGBTIQ+ i complementar la secció d’indústria de la Mostra FIRE!!, s’han organitzat també taules rodones de gran interès com “Els creadors de sèries LGTBI, aliats de la visibilitat queer”, amb els guionistes Guillem Clua, Coral Cruz, Javier Ferreiro i moderada per le critique cinematogáfique Mariona Borrull. També “Històries per veure’ns: sobre la representació de la història LGTBIQ+ al cinema”, amb l’escriptora Roberta Marrero, Emilio Papamija (de l’Observatori per a la Diversitat als Mitjans Audiovisuals), l’escriptora Francina Ribes Pericas i moderada per la directora de cinema Zaida Carmona.

Segons destaca Jorge Vañó García, co-coordinador del laboratori, “El FIRE!! LAB ha aconseguit que la Mostra FIRE!! sigui un referent, no només per al públic a Barcelona sinó que ha esdevingut un punt de trobada per als creadors de cinema LGBTI+ de Catalunya i Espanya”. 

Gràcies a aquests èxits, el FIRE!! LAB ha comptat amb el suport d’institucions com l’Institut Català d’Empreses Culturals, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Ministeri de Cultura i Esports, a través de l’Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals, i els Fons de Resiliència de la Unió Europea-Next Generation EU. També ha comptat amb la col·laboració de Català Films, l’Institut Francès, el Centre municipal LGBTI de Barcelona, la Casa del Cinema,  la Societat de Gestió d’Autors i Editors (SGAE) i la Fundació SGAE.

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

El FIRE!! LAB, un espai de creació de cinema LBGTI+

Aquest 2023 marca una fita important per al FIRE!! LAB, amb l’estrena al Festival de Màlaga del documental Alteritats, d’Alba Cross i Nora Haddad, que va ser part de la primera edició del laboratori, quan encara estava en una fase inicial. Destacada com a autèntica celebració de l’amor lèsbic, Alteritats és una pel·lícula emotiva i lúdica, un documental que recull la veu de diferents vivències de quatre generacions de lesbianes residents a Catalunya. D’altra banda, Tal vez, d’Arima León, projecte biopic en què la poeta canària Natalia Sosa Ayala recorda la seva relació amb l’artista Pinito de l’Orola, està a punt de completar el finançament per produir la pel·lícula. L’obra ja compta amb ajudes dels governs autonòmics de les Canàries i de Madrid, també de Televisió Espanyola i la Televisió Canària. 

Del FIRE!! LAB2 va destacar Oh, cariño! de Claudia Ortega i produït per Eva Bodas, que van rebre el Premi DAMA el 2022 i van obtenir una assessoria script-doctor per part de la guionista argentina-espanyola Daniela Fejerman (A mi madre le gustan las mujeres; La adopción). També El Canal de la Mancha de Daniel Sánchez López –segona pel·lícula del director– que, a més de rebre el Premi Filmarket Hub, ja ha guanyat el premi de guió de la Comunitat de Castella-la Manxa. Per la seva banda, Las Niñas de Canchas, de Raúl Villalba, va ser el projecte guanyador del Premi Mr. Miyagi i la Casa del Cine. El director, juntament amb la seva productora Noor Husheri, van estrenar amb gran èxit el seu curtmetratge Las mechitas al D’A Festival 2023. Durant la tercera edició del laboratori van destacar dos projectes: La Pastora, de Lázaro Cienfuegos, i Paloma Brava, de Nerea Guitart , que van rebre els premis principals. El segon va guanyar una assessoria personalitzada amb Claudia Costafreda, guionista de les sèries Cardo i Veneno.

El FIRE!! LAB arribarà a la seva quarta edició el proper juny de 2024. S’obrirà convocatòria de projectes a partir del febrer, una trucada a guionistes, directors i productors amb les seves primeres o segones pel·lícules entre mans, per continuar donant suport a la tan necessària creació de cinema LGBTI+ a Catalunya i Espanya.

Vols llegir més?

En paper

Vols els nous números (o anteriors segons disponibilitat) en format paper? Te’ls enviem a casa..

Plometa col·laboradora

Col·labora

T’agradaria col·laborar amb la revista Lambda, fer articles, distribució…?