28/05/2016
El dissabte 28 de maig el Grup de Joves del Casal va rebre la visita d’Eugeni Rodríguez, portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i President de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH). La xerrada va versar entorn a les agressions que pot patir el col·lectiu LGTBI i, sobretot, als mecanismes que tenim al nostre abast per defensar els nostres drets davant d’aquestes situacions. L’OCH té precisament l’objectiu de ser una eina a disposició del col·lectiu per fer front a les agressions per LGTBIfòbia i donar suport a les víctimes.
L’Eugeni ens va parlar de l’aplicació de la recent llei catalana contra la LGTBIfòbia (també coneguda com a llei 11/2014), una de les més avançades del món en aquest àmbit. No obstant, també ens va explicar que encara queda un llarg camí per a que aquesta llei s’arribi a implementar de manera total i efectiva. Així mateix, també vam analitzar els diferents instruments legals que tenim al nostre abast per defensar-nos davant de diferents situacions: Què hem de fer si ens neguen l’entrada a una discoteca per ser LGBT? Com podem actuar si tenim problemes feina per la nostra orientació sexual? Quin és el procediment a seguir si algú ens agredeix o insulta pel carrer quan anem amb la nostra parella?
La xerrada va anar acompanyada d’alguns vídeos que mostren com el fet de denunciar i de posar-se en contacte amb associacions com l’OCH pot arribar a ajudar a una víctima d’una agressió homòfoba. En tot moment, l’activitat va tenir un caràcter interactiu que va permetre a tothom participar, preguntar i debatre sobre les qüestions que anaven sorgint, la qual cosa va servir per posar temes realment interessants sobre la taula. Per exemple, la situació actual del bullying escolar per motius de diversitat sexual, com hem d’actuar si l’agressor és menor d’edat o, fins i tot, l’existència de casos de discriminació dins del propi col·lectiu LGTBI.
En definitiva, l’activitat ens va donar unes eines imprescindibles que hem de tenir com a joves LGTB per saber com actuar davant de diferents situacions d’homofòbia i ens va fer reflexionar sobre molts aspectes de la discriminació cap al nostre col·lectiu.