El passat dissabte 20 de desembre el Grup de Joves del Casal Lambda vam rebre la visita de l’Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), qui ens va oferir una xerrada sobre els drets que emparen el col·lectiu LGBTI en cas de patir una situació de discriminació o d’agressió.

Amb un primer enfocament més general, per abordar la qüestió l’Eugeni ens va recordar que vivim en una democràcia moderna que consagra, entre d’altres principis essencials, la igualtat de tots davant la llei i la dignitat de la persona. Sobre aquesta base “formal”, les autoritats de l’Estat han desenvolupat elements de tutela més o menys sofisticats per combatre el fenomen de l’LGBTIfòbia, com pot ser l’agreujant de qualsevol delicte per raó d’orientació sexual o, més recentment, la moderna Llei 11/2014, del Parlament de Catalunya, per a garantir els drets de la comunitat LGTBI i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

A partir d’aquest marc legal, davant d’una situació d’agressió o discriminació cal depurar totes les variables que poden intervenir. Destacadament, és de gran rellevància identificar si l’atac prové d’una Administració Pública o d’una entitat privada i, en aquest darrer cas, si el fet s’ha produït en un lloc de pública concurrència o s’ha fet amb difusió. Són prou coneguts els episodis d’abús del dret d’admissió dels locals o de la llibertat d’expressió a les xarxes socials per donar cobertura a autèntics atacs discriminatoris. La pròpia manera de fer front a aquests supòsits és una altra variable a considerar, ja que a vegades pot ser més efectiu exigir una rectificació i perdó immediats que no pas acudir a la policia o als tribunals. La gravetat augmenta si ens trobem amb una agressió, és a dir, quan hi entra en joc la violència. En aquests casos cal informar al centre hospitalari corresponent de tot el que sigui possible perquè els metges ho reportin a les autoritats corresponents i s’iniciïn les investigacions oportunes.

Finalment, tal i com va assenyalar l’Eugeni, la lluita contra la LGBTIfòbia va més enllà de l’esmentat, perquè la transformació de la societat per aconseguir una normalització passa per mesures previstes a la mencionada llei catalana com la inversió de la càrrega de la prova en expedients sancionadors o la implantació de programes de formació als funcionaris i professionals.

Sopar de Nadal

Just després de la xerrada de l’OCH el Grup de Joves vam gaudir d’un sopar de Nadal a base d’aperitius i talla rodó, on no van faltar el cava i els torrons. Una bona manera d’acabar uns mesos de moltes activitats i d’encetar un 2015 ple de projectes per al nostre grup.