Dissabte 16 d’Abril de 2011

 

Visita cultural Tarragona Romana

-Muralles

-Amfiteatre romà

-Pretori i Circ romans                        

 

Muralles (Passeig Arqueològic)

Al segle II aC es va dotar Tàrraco d’una gran muralla que delimitava el perímetre urbà. La seva longitud era d’uns 3.500 m, dels quals se’n conserven actualment 1.100, que envolten el casc Antic. Les muralles són la construcció arquitectònica romana més antiga de totes les conservades fora d’Itàlia. Entre els segles XVI i XVIII es van reforçar amb baluards, la falsa braga i els fortins exteriors, per tal d’adaptar les defenses de Tarragona a l’artilleria. El Passeig Arqueològic circula entre la muralla romana i la falsa braga moderna, entre jardins i poesies romàntiques i explicacions històriques. Destaquen la torre de l’Arquebisbe, amb notables reformes medievals, i la de Minerva, que conté l’escultura i la inscripció romanes més antigues de la Península Ibèrica.

Amfiteatre romà

Edifici de forma oval construït el segle II a poca distància del mar, les grades del qual es van excavar a la roca. L’amfiteatre mesura 109,5 per 86,5 metres en total i hi cabien uns 14.000 espectadors. Hi tenien lloc les lluites de gladiadors i amb feres, així com les execucions públiques. L’any 259 hi van cremar vius el bisbe Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi. A principis del segle VI, s’hi edificà una basílica visigòtica, sobre la qual s’establí l’església medieval de Santa Maria del Miracle.

L’Amfiteatre ha estat recentment objecte de diversos treballs de restauració per recuperar les voltes originals de l’amfiteatre romà.

Amb aquesta restauració de les voltes de canó, que donen el mar, s’obre la possibilitat d’accedir a la sorra des del seu interior i d’entrar a l’amfiteatre des de la costa,

També s’han cobert les fosses amb fustes com es feia a l’època romana.

En aquestes ‘fossae’ s’hi ha instal•lat una còpia de la pintura mural que s’hi va trobar dedicada a Nèmesi, i que fins ara es trobava exposada al Museu Arqueològic de Tarragona.

Edemes s’ha convertit el parc de les Granotes, situat al costat de l’amfiteatre, en un jardí romà.

 

Pretori i Circ romans

El Circ era l’edifici destinat a les curses de cavalls i carros i estava situat entre la Via Augusta i el fòrum de la província. Tenia una forma allargada amb uns 325 metres de longitud i fins a 115 d’ample, i es calcula que tenia una capacitat de 30.000 espectadors. El circ de Tarragona es va construir el segle I i té la particularitat d’estar situat dins la ciutat, per la qual cosa té algunes característiques arquitectòniques especials. Està considerat entre els circs més ben conservats d’Occident, tot i que part de la seva estructura continua oculta sota vells edificis del segle XIX. El Pretori és una torre d’època romana que allotjava les escales que permetien el pas de la ciutat baixa fins al fòrum provincial a través del circ, amb el qual està comunicat per passadissos subterranis. És un dels angles del gran rectangle de la plaça del Fòrum Provincial. Al segle XVI es va convertir en el palau dels reis de la corona catalanoaragonesa i posteriorment en presó.

 

La visita en conjunt tindrà una durada de dues hores. 

Cost aproximat de la visita 5 euros.

 

HORA i LLOC DE SORTIDA:

Tren de RENFE:

BARCELONA-ESTACIO DE FRANCA        08.47

BARCELONA-PASSEIG DE GRACIA        08.56

BARCELONA-SANTS                             09.03

TARRAGONA                                        10.07

 

Ens trobarem al primer vagó. Temps per fer un cafè. La visita guiada començarà a les 11 hores.

 

DINAR:

Dinar al Restaurant Les Voltes, el mateix on varem anar l’any passat.El local ocupa les voltes situades sota les grades del circ romà de Tarragona i ha estat declarat patrimoni de la humanitat.Ens ofereix un menú de 24 euros que teniu detallat 

 

Qui vulgui quedar-se a dinar cal que envií un correu a xaviervilalta@gmail.com

 

 VOCALS:   Xavier i Jaume 

Grup adherit a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya