Doncs sí, n’hi ha de cine, filosofia, llengua catalana, gènere negre, poesia, teatre, dones, manga…. i també n’hi ha de temàtica LGBTI. I no només un, n’hi ha 3(!!) a Barcelona.

Només cal fer una ullada a la història del col·lectiu LGBTI, per deduir que la narrativa que tracta el tema de l’orientació sexual o la identitat de gènere de forma oberta, no tenen més d’un segle d’edat. Entre els primers llibres es troben “Alexis o el tractat del combat inútil” de Marguerite Yourcenar 1929 (cal deduir el “combat inútil” del protagonista), “Maurice” d’Edward Morgan Forster escrita al 1913 però publicada de forma pòstuma al 1971, es pot entreveure la por de l’autor en fer públic en aquells temps la seva novel·la, doncs no feia ni 20 anys que Oscar Wilde va ser jutjat a Londres per sodomia i “greu indecència”.

Altres autors que es van atrevir a publicar com ara l’alemany Stefan Zweig amb la novel·la “La Confusió de sentiments” al 1926, el qual no tractava ni el tema del sexe, ni de personatges freqüentant llocs obscurs… simplement relata la relació d’afecte entre un alumne i un professor, doncs tot i el bon tractament de l’autor, la seva publicació va escandalitzar la societat burguesa europea.

És per aquest motiu que la bona elecció de les lectures del club, poden fer una radiografia de l’evolució del col·lectiu del darrer segle.

Actualment son tres entitats, de diferent tipologia, que organitzen clubs de lectura d’aquesta temàtica a Barcelona:

 

Biblioteca pública: la Biblioteca Francesca Bonnemaison de Ciutat Vella, organitzat amb la col·laboració del programa de drets civils de l’Ajuntament de Barcelona i conduït per Ricardo Reitano, els lectors es reuneixen un cop al mes a la biblioteca per compartir lectures i experiències. Totes les lectures de l’any ja estan decidides pels organitzadors.

Més informació: consulteu a la pròpia biblioteca, manca informació sobre les lectures i les dates al Facebook i a la web de la biblioteca.

 

Llibreria: la Llibreria Antinous, especialitzada en temàtica LGBTI, organitza un club de lectura amb periodicitat mensual a la pròpia llibreria, accepta propostes de lectura.

Més informació: en podeu trobar difusió al seu blog i Facebook.

 

Associació: Encara en acció, moviment afectiu, sexual i de gènere, es reuneixen a un bar del carrer Floridablanca, periodicitat mensual i les lectures son acordades pels participants.

Més informació: a la seva web i Facebook.

 

Des del Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda, agraïm l’aposta d’aquestes tres entitats i des del centre en fem difusió de les mateixes al nostre Facebook.