23/05/2015

El passat dissabte 23 de maig, el grup de joves vam dedicar la nostra activitat dels dissabtes a debatre sobre un tema molt candent al col·lectiu LGTB i, especialment, entre els gais: les aplicacions de contactes. Grindr, Wapo/Wapa, Badoo, Scruff, Hornet, Planet Romeo, Jack’d i un llarg etcètera d’eines que molts tenim descarregades als nostres smartphones i que utilitzem assiduament.

El debat es va dividir en preguntes concretes que van servir per analitzar el tema des de diferents perspectives i per a què cadascú digués la seva opinió; n’hi va haver de molt diverses. Busquem una cita, amistat, una relació o una simple trobada sexual? I, encara més important, es compleixen les nostres expectatives? Molts vam considerar que no, però alhora també vam reconèixer alguns punts positius d’aquestes apps, com que, en general, són un canal fàcil i ràpid per conèixer gent nova i, en particular,  faciliten la socialització de persones tímides o que viuen en zones rurals.

Tant populars han esdevingut aquestes eines que han començat a generar addicció, un altre dels aspectes comentats. Molts vam estar d’acord que el seu ús i el de l’smartphone en general ens treuen temps del dia a dia, que sacrifiquem d’altres activitats importants com llegir o parlar cara a cara amb família i amics.

També es va parlar dels possibles perills d’aplicacions que inclouen geolocalització i poca informació a banda d’una foto, dades que és molt fàcil falsejar, arribant en alguns casos a donar cabuda a delictes com la usurpació d’identitat i el ciberbullying, o atacs homòfobs un cop es queda. Tots vam coincidir en què són eines útils ens alguns casos però que s’han d’utilitzar amb precaució. Igual que hem de protegir-nos si les utilitzem per mantenir sexe, ja que alguns estudis indiquen que el contagi de ETS pot augmentar amb la popularitat recent d’aquestes apps.

Finalment, també es va criticar que aquestes eines fomenten uns certs cànons de bellesa imposats per la publicitat i que, en alguns casos, fomenten el rebuig, un altre tema delicat que afecta negativament alguns usuaris. En conclusió, és evident que van destacar els aspectes negatius de les aplicacions de contactes, però també és cert que molts les seguim utilitzant.

Per acabar d’arrodonir la trobada, molts ens vam unir al tradicional sopar d’Eurovisió que el Casal Lambda organitza cada any. Més de 30 “eurofans” d’edats diverses ens vam divertir amb el magnífic show retransmès des de Viena i les actuacions dels diferents països europeus, que finalment van donar la victòria a Suècia. Posteriorment, vam sortir de festa fins la matinada!