Divendres 18 de febrer, en el marc de les activitats del Divendres al Lambda, van presentar el llibre ‘¿Si Bambi fuera trans?’ de l’escriptor italià Emiliano Reali.
Amb connexió amb Itàlia per Zoom, Ariase Barretta, també escriptor italià, va entrevistar Reali per presentar-nos el llibre que acaba de ser traduït al castellà i arribat a casa nostra.
¿Si Bambi fuera trans? és la primera part d’una trilogia de novel·les. Aquesta primera part és la història d’una parella noi-noia que viuen en una petita ciutat del nord d’Itàlia, en un entorn de repressió social, molt tancada i es traslladen a Roma. I a la capital italiana ell comença a viure el desig d’explotar la seva part femenina que sempre ha reprimit. Coneix a una dona transsexual, Desideria, que l’ajuda a treure la seva part femenina a la superfície. I així neix Bambi.
Com explica Reali, Bambi és un personatge amb certa complexitat, perquè representa la lluita de les persones que viuen i que no es volen rendir als prejudicis, a la manera amb la qual la societat condiciona la lliure elecció de les persones en referència a la seva identitat. És un personatge contradictori, llums i ombres, perquè quan no vivim d’acord amb el que som, només amb una part, ferim a qui estimem.
És una novel·la que va ser publicada en la seva primera edició el 2009 en una societat, la italiana, molt hipòcrita, en paraules de Reali, perquè la situació del col·lectiu LGTBIQ+ és molt complicada per la gran influència del Vaticà i perquè des del punt de vista normatiu, l’església té una gran ingerència en la legislació del país. I aquest llibre és una contraposició a aquest pes.
I tot i que el llibre es publicava per primera vegada el 2009 continua sent de rabiosa actualitat, perquè no s’han fet passos endavant. Com diu Reali, per hipocresia d’una classe política italiana que vol decidir què necessita el col·lectiu sense formar-ne part.
L’objectiu d’escriure el llibre és demostrar que darrere d’aquestes dificultats el primer que hi ha és l’ésser humà, les persones, i després venen les seves circumstàncies.
Ariase Barretta exposa que és un llibre polític, de denúncia, de contraposició amb el real oficial. En aquesta línia, Reali creu que la literatura ha de tenir com a objectiu, entre altres coses, la possibilitat d’apropar-nos a temes i realitats que no coneixem. Una manera de contrastar la ignorància, perquè molta part de la violència prové de la ignorància. I com a escriptor, Reali expressa que la seva finalitat és oposar-se a la violència i preguntar-se quins seran els efectes de la seva obra.
Podeu veure la presentació del llibre completa al YouTube del Casal: