El passat diumenge 13 de maig la Comissió Unitària 28 de Juny  i la Plataforma LGTBI de Catalunya vam ser coneixedores del comunicat del president del grup popular a l’Ajuntament Barcelona, Alberto Fernández, al voltant de l’exposició ‘Transcyborgllera: Hackejant l’arxiu des d’una perspectiva transfeminista i queer’, en les quals demanava que fos retirada perquè la considerava “pornogràfica” i afegia que “la llibertat d’expressió no pot emparar exposicions d’aquesta mena en les quals es mostren imatges de genitals i sexe explícit, fins i tot a l’exterior d’un equipament municipal al qual tenen accés menors d’edat”.

L’exposició s’engloba en el cicle d’activitats ‘Més de 40 anys d’orgull i alliberament LGTBI’ que organitza activitats en vuit biblioteques i centres cívics de Barcelona i és una retrospectiva visual dels moviments socials i les pràctiques artístiques que han abordat les qüestions de gènere i sexualitat en el nostre context durant les darreres dècades. Aquesta col·lecció ha estat exposada anteriorment a espais com Can Felipa, el CaixaForum, el Centro de las Artes de Sevilla, el Centro Huarte, el FAC Peregrina, el Reina Sofia i la Sala d’Art Jove.

Durant 40 anys els moviments d’alliberament LGTBI i feministes han lluitat per unes sexualitats lliures i l’autodeteminació del propi cos, reivindicant els drets civils, els drets sexuals i, per tan, els drets humans de totes les persones.

Barcelona, on el moviment LGTBI català i espanyol va començar a caminar volem que sigui una ciutat de reconeixement i reivindicació dels drets de les persones LGTBI, com ho ha estat fins ara. Per això continuem sortint cada any pel 28 de juny, tal i com visibilitza l’exposició en qüestió.

Des de la Comissió Unitària 28 de Juny i la Plataforma LGTBI de Catalunya, plataformes que agrupen una cinquantena d’entitats, volem expressar el nostre suport a l’exposició, a l’artista i a totes les persones implicades en la programació d’aquesta i totes les activitats culturals del cicle. Considerem l’art com una eina d’expressió i de comunicació, així com de sensibilització i informació. Que, en aquest cas, volia fer arribar la memòria històrica de la lluita per la diversitat afectivosexual i de gènere a tota la societat.

Per tot això, demanem a la Xarxa de Biblioteques de Barcelona i a l’Ajuntament de Barcelona que l’exposició es mantingui a la Biblioteca Francesc Boix del Poble-Sec fins el proper dissabte 19 de maig, tal i com estava programada, i convidem a tota la ciutat i totes les persones que ho desitgin que la visitin i la gaudeixin.

 

Barcelona, 15 de maig de 2018