Dissabte 6 d’Octubre 2012

 

 

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA:  

 

PLA DE VISITES:

 

La visita ha de ser en dissabte, és el dia que fan les visites guiades.?Visitarem dos edificis de laquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner: la Casa Navás i l’Institut psiquiàtric Pere Mata.

També vistarem el Gaudí Centre.

?MATÍ:

  1) visita guiada a la Casa Navás de 11 a 13 (visita en 2 grups de màxim 14 persones. Durada de cada visita: una hora)

  2) visita al Gaudí Centre.

Si som mes de 14 el grup que estigui esperant de 11 a 12 podrà anar al Gaudí Centre primer. El grup que faci la visita de la Casa Navàs de 11 a 12 podrà anar-hi a les 12. Visita amb audioguia.

 

TARDA:

 3) a les 16.30 visita guiada al pabelló modernista de l’Institut psiquiàtric Pere Mata.  Durada de la visita 1 hora 15 minuts aproximadament.

 

AFORAMENT MÀXIM 28 PERSONES (els dos grups de 14 que permet la visita a la Casa Navàs)

 

? 

PREUS:

 

VISITES: 20 euros (Son 3, dos al matí i una a la tarda) (La Casa Navàs es particular, per això es car)

TREN: 17 euros

DINAR: 12 euros (amb IVA) RESTAURANT CAFÉ TEATRE

http://www.cafeteatrereus.cat/cafeteatre.htm

http://www.reusturisme.cat/es/restaurants/cafe-teatre

 

 

 

És un lloc és molt agradable.

El menú el sabrem la mateixa setmana. Beguda inclosa. Café no inclós.

No cal pagar res per avançat. Es paga el mateix dia, en efectiu. Penseu en portar canvi.

Les visites compensen el preu ja que la Casa Navàs i l’Institut Pere Mata son dos edificis veritablement espectaculars.

PODEU COMPROVAR-HO MIRANT IMATGES A:?

imatge

imatge

 

TRANSPORT: TREN

 R. EXPRESS 15017   SORTIDA 08.47-  ARRIBADA 10.26 –

 DURADA 1 h. 39’

 BARCELONA-ESTACIO DE FRANCA 08.47

 BARCELONA-PASSEIG DE GRACIA 08.55

 BARCELONA-SANTS 09.00

 SANT VINCENÇ DE CALDERS 09.47

 TARRAGONA 10.07

 REUS 10.26

 El punt de trobada és el primer vagó del tren.

 

Qui hi ho prefereixi pot anar en cotxe. El punt de trobada fora l’estació de Renfe de Reus.

 

INSCRIPCIÓ:

Entreu a:

http://reus_modernista-eorg.eventbrite.es/?ebtv=C

(per dubtes podeu enviar un correu a xaviervilalta@gmail.com)

 

 

DATA LÍMIT D’INSCRIPCIÓ:  dilluns 01 d’Octubre.

(Si no arribem a ser els 28 que hem reservat hem d’alliberar les places uns dies abans per donar possibilitat a que altres persones es puguin apuntar a la visita de la Casa Navàs)

 

Organitzadors: Xavier – Alberto

 

INFORMACIÓ DE LA VISITA:

 

Reus és reconeguda pel seu patrimoni d’estil modernista i per la seva estreta vinculació amb l’universal arquitecte Antoni Gaudí.

D’origen medieval i amb quasi mil anys d’història, la ciutat va viure el seu moment d’esplendor a partir del S. XVIII, gràcies a l’exportació de l’aiguardent que es produïa a la ciutat. A finals del segle XIX i principis del XX, es van construir a Reus els grans edificis d’estil modernista, esdevenint, després de Barcelona, la ciutat modernista més important de Catalunya.

En l’actualitat, la ciutat compta amb un dels conjunts d’edificis d’estil modernista més importants d’Europa, que es poden descobrir amb la Ruta del Modernisme, un itinerari pels 26 edificis d’aquest estil més destacats de la ciutat , entre els que destaquen especialment les obres del gran arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que va construir a Reus l’Institut Pere Mata, la casa Navàs, la Casa Rull i la casa Gasull.

Possible ciutat natal de Gaudí, Reus també conserva els indrets més emblemàtics de la infància i joventut de l’arquitecte, que podreu conèixer passejant per la Ruta Gaudí, així com un modern centre d’interpretació dedicat exclusivament a la vida i obra del geni, el Gaudí Centre.

 

Casa Navàs

 Projectada per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, la casa Navàs és per la seva singularitat un dels millors exemples del Modernisme a nivell europeu. Construïda entre el 1901 i el 1907, i ubicada en ple centre de la ciutat, Domènech i Montaner va projectar per Joaquim Navàs un edifici que albergava el nou habitatge i l’establiment comercial del seu client, i que mostrava a la plaça del Mercadal una imponent façana de pedra amb una torre situada a la cantonada. Malauradament, l’any 1938, durant la Guerra Civil, els efectes d’un bombardeig van destruir aquesta esvelta torre i el coronament esglaonat original.

  Una de les característiques més destacades de la casa Navàs és la seva magnífica decoració interior, que es conserva pràcticament intacta, gràcies a la cura dels seus propietaris. La ceràmica, els mosaics, els esgrafiats, el treball de la pedra i els vitralls de la casa Navàs, són magnífics exemples de les arts decoratives al Modernisme, sense oblidar el mobiliari, dissenyat i realitzat en gran part pel reconegut ebenista Gaspar Homar.

Cal destacar també la botiga de la Casa Navàs, situada a la planta baixa, que encara conserva l’estructura i el mobiliari original. Oberta al públic, us recomanem aquesta visita.

 

Institut Pere Mata

L’any 1898 comença la construcció de l’Institut psiquiàtric Pere Mata, un dels grans projectes de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, fet que marcaria l’inici de la brillant etapa modernista que va viure la ciutat de Reus. A partir d’aquell moment, Domènech realitza aquí altres edificis i l’esperit del Modernisme s’estén amb força per tota la ciutat.

L’Institut Pere Mata, construït seguint l’esquema de conjunt de pavellons, va ser el precedent de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, i en l’actualitat està considerat una de les joies del Modernisme.

El pavelló “dels distingits” és, per la seva riquesa ornamental, el de més valor artístic de tot el conjunt hospitalari, ja que conserva l’espectacular repertori decoratiu del Modernisme. És l’únic pavelló que es pot visitar i en ell s’hi realitzen diferents actes culturals.

 

Si teniu Facebook us podeu afegir al grup Sortides Cultural del Casal Lambda. ?L’adreça és:

https://www.facebook.com/groups/416650258347251/