Carregant Esdeveniments

Allotjament en dues gîtes d’étape en règim de mitja pensió.
Desplaçament en cotxes particulars.

La plana del Capcir, situada entre els 1.500 i 1.700 m d’altitud, és un dels altiplans més alts habitats de manera permanent. Ens trobem a les capçaleres del riu Aude, amb dos dels embassaments emblemàtics que marquen el paisatge de la plana: Matamala i Puigbalador. Des del coll de la Quillana s’obra la comarca del Capcir vers el nord, delimitada pel massís del Carlit a l’oest i el Roc de Madres a l’est. La seva altitud i orientació fan que les condicions ambientals siguin notablement diferents al de la seva veïna comarca, la Cerdanya: al Capcir les temperatures són sensiblement més baixes i les precipitacions més elevades.
Estem davant d’un orografia modelada per les glaceres de fa més de 10.000 anys. Avui en dia, els conreusde farratges de la plana i els boscos de coníferes de les vessants recobreixen bona part de la contrada.
Els petits nuclis de població viuen principalment del turisme: turisme de neu a l’hivern -estacions d’esquí de Les Angles o Formigueres- i senderisme-cicloturisme a l’estiu. Durant aquests quatre dies ens disposem a fer un primer tast de la comarca recorrent la part nord i més oriental del Capcir. En cas de neu, alguns dels itineraris previstos en zones de muntanya podran ser substituïts per altres itineraris en zones més planeres, amb la possibilitat de llogar raquetes de neu.

DESCRIPCIÓ GENERAL:

Divendres 29: Sortida de Barcelona, a les 8h00 del matí des de l’estació de Renfe de Sant Andreu Arenal (Metro Fabra i Puig). Itinerari: Manresa, Puigcerdà i Esposolla. Parem a Puigcerdà per esmorzar i continuem en direcció Perpinyà. Passem per la Sallagosa, el coll de la Perxa i a l’entrada de Montlluís trenquem a mà esquerra en direcció al coll de la Quillana i Formigueres. En arribar a Matamala, anem tots els cotxes fins el centre de la població i aquí en deixem un. Continuem amb la resta de cotxes direcció Formigueres i Puigbalador fins a trobar un trencant a mà esquerra que mena a Esposolla i Font-rabiosa.
Arribats a Esposolla, just a l’entrada del petit nucli, hi ha el gîte d’etape Maison Sarda on passarem la primera nit. Descarreguem l’equipatge i a les 12h00 comencem a estirar les cames amb un petit recorregut circular, el PR 28 Esposolla-Font-rabiosa, de 4,6 km i 2h00. Pel camí dinarem. A la tarda, tenim un altre recorregut circular, el PR 29 per la vall del riu Galbe, de 8 km i 2h45 de durada. Sopar i dormir al gîte d’étape Maison Sarda, on hi pernoctarem la primera nit. Dinar de pícnic portat de casa.

Dissabte 30: Esmorzar i deixar les habitacions (l’equipatge gros el podem deixar dins els cotxes). Lajornada d’avui ens disposem a fer un tram de l’itinerari senyalitzat -La Volta del Capcir- (GRP Tour du Capcir). Farem el tram que va d’Esposolla a Matamala. Sortim d’Esposolla direcció Puigbalador. Passat el poble de Puigbalador i pel costat de la presa de l’embassament arribem a Odelló. A partir d’aquí el camí s’enfila en direcció al Roc de Madres, que no hi arribarem. A mitja pujada deixem la variant més llarga que passa pel Roc de Madres i ens desviem cap a la dreta en direcció sud resseguint la mitja vessant de la muntanya, creuant diferents valls laterals, i sempre pel camí marcat. Arribem al coll de Sansa (1.726
m), un lloc on poder dinar. Tot seguit, continuem en direcció sud fins a Matemala. Aquí tots els conductors aniran a buscar els cotxes aparcats a Esposolla. Sopar i dormir al gîte d’étape Auberge la Prairie. Durada aproximada i distància: 6h30 / 22 km. Dinar de pícnic. Ull, aquesta nit hi ha canvi d’hora (horari d’estiu).

Diumenge 31: Esmorzar i tornar a agafar un tram del GRP la Volta del Capcir fins al coll de la Creu (1.708 m). Aquí ens desviem cap al sud en direcció al refugi del Coll de Torn (1.898 m) i anirem seguint el camí senyalitzat que fa la volta al pic Bastard fins arribar a la població de Caudiès-de-Conflent, on dinarem.
Continuarem resseguint el sender circular, fent la volta al pic, fins arribar de nou al coll de la Creu i aMatamala. Es tracta d’una ruta circular, que en bona part passa per una zona forestal de coníferes, amb algun tram de carretera local. Sopar i dormir al gîte d’étape Auberge la Prairie. Durada aproximada i distància: 6h30 / 18,5 km. Dinar de pícnic.

Dilluns 1: Esmorzar, deixar les habitacions i carregar els cotxes. Abans de marxar, i si hi ha temps, podem fer un petit recorregut pels voltants del llac Matamala. Retornem cap a Puigcerdà, passant de nou pel coll de la Quillana, el Coll de la Perxa i Sallagosa (seguir la N166). Si el temps acompanya, en arribar a Bourg-Madame ens desviem direcció Andorra, arribem a Ur i des d’aquí anem en direcció Angostrina i Vilanova de les Escaldes. Al entrar a la població a mà esquerra prenen la carretera que va a Dorres. Anirem als Banys de Dorres. Una surgència d’aigües calentes i sulfuroses a l’aire lliure i amb unes magnífiques vistes sobre la plana ceretana. Hi podem estar un parell d’hores. Tornem cap a Puigcerdà on hi ha la possibilitat de dinar en un restaurant.

Cal portar: roba d’abric, guants, gorro-barret, bones sabates i mitjons, crema solar, roba d’entretemps. Tovallola, necesser, roba de recanvi, sac de dormir o llençols per la primera nit. Lot, cantimplora i queviures pels dinars. Possibilitat de reservar pícnics pels dies 30 i 31 (millor dur carmanyola pels pícnics).

PREU: Allotjament uns 185-190 € aproximat per persona. Inclou 3 nits d’allotjament en règim de mitja pensió als dos gîte d’étape, més les despeses d’organització. Els dos pícnics i el lloguer de llençols i tovalloles de la primera nit van a part. Calculeu uns 8-10 € per pícnic i 8 € pel lloguer de llençols de sobre i tovalloles. El Cost aproximat de despeses de desplaçament és entre 50 i 60 €.

INSCRIPCIÓ: Abonament a compte de 100 €. Places limitades (15 màxim). Enviar un e-mail a muntanya@lambdaweb.org per reservar plaça i a continuació feu l’ingrés al BBVA
ES72 0182 4609 9802 0116 3862, indicant el nom i CAPCIR. També us podeu apuntar directament al Casal Lambda.

DATA LIMIT PER INSCRIURE’S EL 15 DE MARÇ INDIQUEU NOM, TELÈFON SI VOLEU PÍCNIC I SI DISPOSEU DE COTXE.

INFORMACIÓ AL CASAL LAMBDA: Comte Borrell, 22 08015 Barcelona – Tel. 93 319 55 50

Vocal: Martí