Carregant Esdeveniments

PREFACI

El massís de Balaïtous, que és el primer massís que ateny els 3.000 metres des del costat occidental de la serralada, és conegut per la seua relativa inaccessibilitat, almenys comparant-lo amb el seu bessó català, la pica d´Estats, el primer 3.000 del costat mediterrani. És un massís granitós que s´estèn per la frontera franco-espanyola, i que comprèn diversos pics que superen els tres mil metres, així com una glacera en regressió a la cara nord.

Nombrosos refugis s´han construït per aquella regió, essent una de les més ben dotades al respecte dels Pirineus, cosa que permet un ampli ventall d´opcions a l´hora de planificar travesses.

OBJECTIU

L´objectiu de la sortida és poder fer el tomb al massís del Balaïtous  dormint en diferents refugis de muntanya. És una volta llarga, en la que ens endinsarem en territori francès i trepitjarem diverses contrades poc conegudes pels catalans.

DIFICULTAT

És una travessa d´alta muntanya i requereix de certs coneixements així com una fortalesa física determinada. Tot i això, no es caracteritza per una excessiva dificultat o per l´existència de trams tècnics. Tot el recorregut es fa per camins fressats que uneixen els diferents refugis i la màxima dificultat són els desnivells acumulats que cal superar. És una sortida apta per a tots aquells que tenen una experència en recórrer el Pirineu alpí.

CALENDARI

Sortida el dissabte, primer d´agost, i tornada el dilluns, deu d´agost.

PRIMER DIA: VIATGE D´ANADA I PUJADA AL REFUGI DE RESPOMUSO, dissabte primer d´agost

Anirem amb els vehicles particulars fins l´embassament de la Sarra, situat sobre el poble de Sallent de Gállego, a la vall de Tena. Seguint el GR-11 pel pas de l´Onso i el Llano Cheto, pujarem fins el refugi de Respomuso

SEGON DIA: REFUGI RESPOMUSO-REFUGI ARRÉMOULIT, diumenge, dos d´agost

Anirem del refugi als estanys d´Arriel, envoltats per un paisatge majestuós, per pujar al coll fronterer d´Arrémoulit i baixar cap al refugi homònim.

 

TERCER DIA: REFUGI ARRÉMOULIT-REFUGI LARRIBET, dilluns, tres d´agost

Del refugi d´Arrémoulit, anirem fins al refugi de Larribet passant pels colls de Pallás i Lavedan i els estanys de Micoulau.

QUART DIA: REFUGI LARRIBET-REFUGI MIGOUÉLOU, dimarts, quatre d´agost

Passarem elevats sobre l´estany de Batbielh, travessarem el coll de la Lie, baixarem als estanys de Batboucou i finalment pels llacs de Carnau atenyerem el coll d´Artouste abans de baixar al refugi.

CINQUÈ DIA: REFUGI MIGOUÉLOU-REFUGI GOURETTE, dimecres, cinc d´agost

Llarga etapa nord enllà en la que pujarem al coll de l´Hospitalet, veurem els estanys de Pouey Laün, baixarem cap al Pla d´Artigou, travessarem l´avetosa d´Estousou, passarem per la cabana de Bouleste per superar el coll d´Uzious i arribar al refugi, situat en una urbanització, després d´una llarga baixada vora el riu Valentin. Avituallament possible.

SISÈ DIA: REFUGI GOURETTE-GÎTE VIELLETE, dijous, sis d´agost

Aquesta etapa serà diferent. Sempre seguirem el GR-10 i caminarem per un territori molt més humà, sovint entre prats de dall o pastures, situant-nos entre els 900 i els 1.600 metres d´alçada. Primer pujarem al coll de Tortes, per visitar després el circ de Litor i pujar al coll de Saucède. Baixarem al poble de Pouey-Laün i per l´altiplà de Bordères arribarem al poble d´Estaign, per arribar a la gîte caminant entre prats. Avituallament possible anant fins el proper Arrens, per camí pla, des de Pouey-Laün.

SETÈ DIA: GÎTE VIELLETE-REFUGI ILHÉOU, divendres, set d´agost

Tornarem a l´ambient pirinenc després d´una pausa. Sempre seguint el GR-10, passarem per l´estany d´Estaing, ens endinsarem a l´avetosa de l´Escale per pujar seguint el barranc d´Ilhèque fins el coll d´Ilhéou. Baixada final fins el refugi per les cabanes d´Arras.

VUITÈ DIA: REFUGI ILHÉOU-REFUGI DEL CLOT, dissabte, vuit d´agost

Etapa allargada degut al tancament per obres del refugi Wallon. Començarem la caminada vorejant l´estany d´Ilhéou i pujarem seguidament al coll de la Haugade. Camianant per sota de les agulles de Castet Abarca i per sobre dels estanys d´embarrat, farem cap a l´estany de Pourtet. Per l´estany Nère i el Pé deth Malh, baixarem fins el Pla de la Gole, on hi ha el refugi Wallon. L´últim tram serà recòrrer, primer per un camí bo i després per pista, la vall de Marcadau fins arribar al refugi.

NOVÈ DIA: REFUGI CLOT-REFUGI BACHIMAÑA, diumenge, nou d´agost

Haurem de desfer el camí del dia anterior pujant fins al pla de la Gole per la vall de Marcadau. Després pujarem al pla de Loubosso i d´allà al coll fronterer de Marcadau. Baixarerm cap als estanys del Pecico i arribarem vorejant l´estany de Bachimaña al refugi.

 

DESÈ DIA: REFUGI BACHIMAÑA-BALNEARI DE PANTICOSA, dilluns, deu d´agost

Baixada matinal fins al balneari, on haurem deixar un cotxe el primer dia. Viatge de tornada amb dinar de comiat.

Els participants rebran informació molt més detallada de totes les etapes.

ALLOTJAMENT

Dormirem en refugis a mitja pensió excepte una nit en la que sojornarem en una gîte.

QUÈ CAL PORTAR: Botes de muntanya, bastons, gorra, crema solar, capelina, necesser, tovallola, sac prim, queviures (si no voleu pícnic), cantimplora, carnet de federat, si escau, i el que cadascú consideri.

DESPLAÇAMENT EN COTXES PARTICULARS (despeses de transport a repartir)

PREU: Aprox. 450€ la mitja pensió + despeses benzina + dinar últim dia

Bestreta de 90€ per reservar plaça

PLACES LIMITADES

INSCRIPCIONS:  Envieu un e-mail (muntanya@lambdaweb.org) per reservar plaça indicant si podeu portar cotxe i feu l’ingrés de 90€ a BBVA ES72 0182 4609 9802 0116 3862, indicant el vostre nomBALAÏTOUS. També us podeu apuntar directament al Casal Lambda.

VOCAL:  Francesc

AQUESTA EXCURSIÓ NO INCLOU ASSEGURANÇA EN CAS D’ACCIDENT.L’assegurança corre a càrrec de cadascú. L’organització no assumeix cap responsabilitat pels danys o perjudicis que la pràctica de l’activitat pugui ocasionar a un mateix i/o a tercers.

Grup adherit a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya