Grup de Muntanya: El Ventolau

Carregant Esdeveniments
Aquest esdeveniment ja ha passat.

LLOC DE SORTIDA: Palau Reial (línia 3)

DESCRIPCIÓ GENERAL:

El Ventolau és un cim situat entre les valls pallareses d´Àneu i Cardós. Se situa desplaçat cap al sud respecte la carena fronterera, on hi ha el Mont-roig, el més alt de la zona, tot i que només amb deu metres més escassos respecte al cim escollit. Aquesta zona és relativament poc recorreguda pels excursionistes degut a la inexistència de refugis guardats, i situada lluny de qualsevol GR, i gaudeix, per tant, d´una virginitat i solitud envejables.

Els dos cims principals del massís, el Mont-roig i el Ventolau, tenen 2.859 i 2.853 metres respectivament. No són excessivament alts, però són els més alts del seu sector, no trobant cap a l´oest cap cim que els faci ombra fins el Mont Valier, i cap a l´est el pic de Certascan, que iguala en alçada al Ventolau.

El Ventolau és una peça més de la llarga serralada orientada si fa no fa de sud a nord que separa la vall d´Àneu, a l´oest, i més concretament la vall d´Unarre, de la vall de Cardós a l´est. Aquesta serralada, s´inicia just al nord de Llavorsí, amb altituds modestes primer fins superar els 2.000 metres al Cuco. Més al nord, el Caubo ateny els 2.281 m. Per la serra de Gotes Negres s´eleva el terreny fins culminar al Campirme (2.631 m.). Abans d´arribar al Ventolau, altres tres cims superen els 2.600 metres, el Montforcado, el Pic de la Coma del Forn i el Pic dels Tres Estanys.

El cim se situa en una de les zones lacustres més importants del Pallars Sobirà, amb els estanys de Soriguera, l´estany de la Gola, els estanys de la Gallina, els estanys Vedo o els estanys de Calberante, entre d´altres. Alguns d´aquests són visibles des del cim.

OBJECTIU  Aquesta sortida té com a objectiu assolir el cim del Ventolau, i fer una ruta circular per evitar pujar i baixar pel mateix lloc i conèixer així més racons de la comarca. Un cim relativament fàcil i assequible, força apte per trencar l´ensopiment del confinament i engegar ossos i músculs sense castigar excessivament el cos.

PROGRAMACIÓ

Divendres, 10 de juliol:  Amb cotxes particulars, ens traslladarem fins el Pallars. Seguirem la C13 deixant enrere Tremp, la Pobla de Segur, Sort i Llavorsí. A Llavorsí agafarem la L-504 que pels pobles de Ribera de Cardós, Lladrós i Lladorre ens durà fins al final de la vall, on hi ha el petit poble de Tavascan. A Tavascan, agafarem la pista asfaltada que per les bordes de Graus ens durà fins el refugi, on acaba.

Essent el divendres dia laborable, la sortida es farà a la tarda, organitzant els vehicles segons la disponibilitat horària dels assistents.

Dissabte, 11 de juliol: Sortirem del refugi (1.720 m.) i pel camí que s´enfila per la coma Videllera en una llarga i sostinguda pujada, interrompuda per alguns planells, l´últim dels quals, el més ample, té uns estanyols, fins arribar al coll de Ventolau (2.675 m.). Des d´allà, per un curt serrat sense cap dificultat, assolirem el cim (2.853 m.) anant cap al nord.

Des del cim, tornarem al coll de Ventolau, i continuarem cap al sud seguint la serralada pujant primer al pic dels tres estanys (2.758 m.) per baixar seguidament a la collada dels tres estanys (2.519 m.). El següent cim, el pic de la Coma del Forn (2.685 m.), ens el podrem estalviar vorejant-lo pel vessant oriental. Continuant cap al sud, entrarem en una conca elevada on hi jeuen alguns estanys. Primer trobarem l´estany de Mascarida de dalt, i més avall el de Mascarida, el més important, on dinarem. Per tornar al refugi seguirem el camí que circula vora el torrent de Mascarida, tot passant pel pla del Melí. En el darrer tram, passarem per la vora de l´únic telecadira de l´estació.

És una sortida de nivell mitjà. El més dur és el desnivell, que és d´uns 1.100 metres fins el cim, tot i que l´ascensió no és especialment dura ni dreta. Fer els altres dos cims, el dels Tres Estanys i el de la Coma del Forn, implica fer una pujada extra de gairebé 200 metres pel primer cim i de 300 i escaig pel segon o un 150 si s´evita el cim. A partir de l´últim cim, la baixada al refugi

Diumenge, 12 de juliol. Si en tenim ganes, anirem amb cotxes per la pista que duu a la presa de Montalto i d´allà visitarem caminant el Pla de Boaví, un planell situat al fons de la vall formada per la Noguera de Lladorre, envoltat de prats i boscos d´avets, bedolls i pins, amb alguna cascada propera.  Són cinc km. escassos entre anar i tornar i només hi ha 72 m. de desnivell. És a dir, una caminada molt tranquil·la.

Viatge i dinar de comiat.

ALLOTJAMENT: A mitja pensió al refugi de la Pleta del Prat, al peu de l´estació d´esquí homònima.

ÀPATS: Només caldrà portar el dinar pel dissabte, el dia del cim, i també, si es vol, l´esmorzar que farem durant la pujada a mig matí. Els sopars del divendres i el dissabte i els esmorzars de dissabte i diumenge seran al refugi. El dinar del diumenge serà en un restaurant a triar. Hi ha l´opció de dinar al mateix refugi evitant calorades.

QUÈ CAL PORTAR:   Botes de muntanya, bastons, gorra, crema solar, capelina, llençols, tovallola, estris d´higiene personal, sandàlies per caminar pel càmping,  cantimplora, roba d´abric i menjar .

PREU: Uns 90 €  despeses de benzina a part. Bestreta de 50€ per reservar plaça

INSCRIPCIONS:  Envieu un e-mail (muntanya@lambdaweb.org) per reservar plaça i feu l’ingrés de 50 € a BBVA ES72 0182 4609 9802 0116 3862, indicant el vostre nom i  VENTOLAU. També us podeu apuntar directament al Casal Lambda.

VOCALS:  Francesc

 AQUESTA EXCURSIÓ NO INCLOU ASSEGURANÇA EN CAS D’ACCIDENT.L’assegurança corre a càrrec de cadascú. L’organització no assumeix cap responsabilitat pels danys o perjudicis que la pràctica de l’activitat pugui ocasionar a un mateix i/o a tercers.

Grup adherit a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya