Carregant Esdeveniments

La història d’Occitània va estretament lligada al moviment càtar, un moviment religiós que s’oposava a l’església catòlica i que va tenir molts adeptes al sud de França durant la baixa edat mitjana (segles XII i XIII). Els càtars varen ser perseguits i represaliats per la inquisició fins a desaparèixer a mitjans del segle XIII. En aquesta ocasió ens disposem a recórrer la part més atlàntica i occidental del Sender Càtar, en realitat el darrer tram que finalitza a l’emblemàtic castell de Montségur.

Allotjament en una gîte d’étape i una chambres d’hôtes en règim de mitja pensió

Desplaçament en cotxes particulars.

DESCRIPCIÓ GENERAL:

Divendres 10:  Sortida de Barcelona, a les 8h00 del matí, des de l’estació de Renfe de Sant Andreu Arenal (Metro Fabra i Puig). Itinerari: Manresa, Puigcerdà i Foix. Arribada a Foix prevista entre les 10h30 i 11h00. Una vegada siguem a la capital del Departament de l’Ariège els conductors hauran d’anar fins al poble de Montségur (30 km i 45 minuts d’anada) per deixar tots els cotxes allà menys un d’ells, que ha de retornar a Foix amb tots els conductors. Entre l’anada i la tornada calculem 1h30. A les 13h00 començarem a caminar des de Foix (370 m) pel sender Càtar en direcció a Roquefixade. El camí s’enfila en direcció sud-est, deixant la vila de Foix a la nostra mà dreta, passem pel Pech de Foix i arribem al Coll de Porte Pa (prop de 800 m). Continuem tot travessant el bosc comunal de Pradières al llarg d’uns 4 km fins al coll de Touron (851 m). Sempre seguint en direcció est passem pel Pas de Falcou (930 m) i a la nostra dreta deixem el Pic de l’Aspre. A partir d’aquí el camí baixa bruscament i continua més planer fins al llogarret de Leychert (630 m). Des d’aquí som a uns 3 km Roquefixade. El camí puja un xic, envoltats de camps de dalla i altres conreus herbacis. Sopar i allotjament al gîte d’étape de Roquefixade, on hi pernoctarem dues nits. Durada aproximada i distància: 5h00 / 18 km. Dinar de pícnic portat de casa.

Dissabte 11: Esmorzar i visitar el castell de Roquefixade. Com que tornarem a dormir a la mateixa gîte, avui no caldrà portar tot l’equipatge a l’esquena. Una vegada visitat el castell farem una ruta circular matinal per la zona de le Roc Marot, un cim a 1.000 m d’altitud, de 2h15 de durada. Es tracta d’un itinerari per la carena, amb bones vistes sobre el Pays d’Olmes i el massís de Saint Barthelémy (2.348 m). A l’hora de dinar es pot tornar al Gîte i menjar el pícnic que haguem encomanat i a la tarda fer una altra circular pels entorns. El propietari del gîte ens indicarà quines són les millors opcions de rutes per fer a la zona. Sopar i allotjament al gîte d’étape de Roquefixade.

Diumenge 12: Esmorzar i tornar a agafar tot l’equipatge per arribar fins a Montségur. De nou reemprenem el sender Càtar en direcció sud-est. Pujarem un petit coll a 800 m d’altitud a Stièle i arribarem al llogarret de Coulzonne. Més avall travessarem la carretera D 9 per dirigir-nos a Conte, trobant l’altre carretera, la D 117. Continuarem fins al barri de Sau, passant abans per un coll d’herba situat a 870 m. A continuació baixarem fins al Pont de Montferrier i a partir d’aquí ens restaran uns 6,2 km, camí de pujada (300 m de desnivell), fins al poble de Montségur. Just abans d’arribar al poble passarem pel pàrquing del Castell. Sopar i allotjament a la Chambres d’Hôtes Le Pèlerin. Durada aproximada i distància: 5h00 / 17 km. Dinar de pícnic.

Dilluns 13: Esmorzar, carregar els cotxes i anar amb els cotxes fins al pàrquing de l’esplanada del castell de Montségur. Pujarem al castell més mític dels càtars ja que fou el darrer bastió de resistència i on 210 màrtirs foren cremats al camp de sota mateix del castell l’any 1243. Una vegada vist el castell donarem per finalitzada la ruta i de tornada passem de nou per Foix i Puigcerdà. Hi ha la possibilitat de dinar al Restaurant de l’Estació a Puigcerdà. Seria dinar a les 15h00 (encarregar el divendres de pujada) i, per tant, com a molt tard hauríem de sortir a les 13h00 de Montségur.

Cal portar: roba d’abric i d’entretemps, crema solar, barret, impermeable, bones sabates, tovallola, necesser, roba de recanvi, sac de dormir o llençols, lot, cantimplora i queviures pels dinars. Possibilitat de reservar pícnics pels dies 11 i 12 (millor dur carmanyola pels pícnics).

PREU:  Mínim: 150 € aproximat per persona. Inclou 3 nits d’allotjament en règim de mitja pensió al gîte d’étape i a les chambres d’hôtes, més despeses d’organització. Els pícnics van a part i calculeu entre 8 i 10 € per pícnic. El Cost aproximat de despeses de desplaçament és entre 50 i 60 €, també a part.

INSCRIPCIÓ:  Abonament a compte de 55 €. Places limitades (15 màxim).

                               ABANS DEL 27 DE MARÇ

           INDIQUEU NOM, TELÈFON SI VOLEU PÍCNIC I SI DISPOSEU DE COTXE.

INFORMACIÓ AL CASAL LAMBDA: Comte Borrell, 22 08015 Barcelona

Barcelona  –  Tel. 93 319 55 50

INSCRIPCIONS PER COMPTE CORRENT:

Enviar un e-mail a muntanya@lambdaweb.org per reservar plaça i a continuació feu l’ingrés al BBVA ES72 0182 4609 9802 0116 3862, indicant el nom i CATAR. També us podeu apuntar directament al Casal Lambda.                                     

VOCAL:  Martí Cors

 AQUESTA EXCURSIÓ NO INCLOU ASSEGURANÇA EN CAS D’ACCIDENT. L’assegurança corre a càrrec de cadascú. L’organització no assumeix cap responsabilitat pels danys o perjudicis que la pràctica de l’activitat pugui ocasionar a un mateix i/o a tercers.

Grup adherit a la Federació de Entitats Excursionistes de Catalunya