05/03/2016

El passat 5 de març els joves del Casal Lambda vam rebre la visita de la Isabel Tapia i del Josep Pujadas, presidenta i vicepresident del grup “GAYLESPOL”. Es tracta de la primera i única associació de policies gais i lesbianes, que va néixer a Catalunya l’any 2006 i que, des de llavors, s’ha anat ampliant a tot el territori espanyol. Aquesta associació està composada per diferents cossos policials: guàrdies civils, mossos d’esquadra, policies locals, ertzainas, etc., però també bombers o agents de seguretat.

La xerrada va transcorre en un ambient de debat enriquidor en el qual vam poder dilucidar el paper de principal de l’associació: fer visible i normalitzar la situació del col·lectiu LGTBI tant dins com fora dels organismes policials. Entre les diferents activitats que realitzen destaquen les sessions formatives dirigides als agents, els col·loquis amb altres col·lectius i la campanya amb el lema “No t’ho callis, denuncia-ho”, animant a la ciutadania a denunciar els actes de discriminació homòfoba que pugui patir o percebre al seu entorn.

Es van tractar temes diversos com l’aplicació de la Llei contra l’homofòbia, les diverses actuacions que es poden prendre davant una discriminació o violència per la condició sexual; ja siguin administratives o penals, les divergències de com es viu la diversitat sexual en els diferents grups policials i al territori espanyol, i les últimes actuacions policials més controvertides. Es va posar èmfasi en el caràcter dialogant i participatiu de l’associació per resoldre els problemes als quals es pot enfrontar un agent de l’ordre en “sortir de la guixeta” (manifestar la seva sexualitat) o les denúncies que es presenten.

En el seu desè aniversari, l’associació s’ha vist guardonada per l’ACCPOLC (Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya); un clar indicador de l’acceptació d’aquesta associació dins del col·lectiu d’associacions policials; el qual els encoratja a continuar i reforçar la seva acció en grup LGTBI més invisibilitzat, com és la transgènere. Per concloure, els dos representants de Gaylespol van respondre els nostres dubtes i la Isabel i en Josep animaren a participar en aquest projecte i confiar en l’ens policial.