El dia 17 de gener els del grup de Joves vam quedar al Casal per veure i comentar la pel·lícula Milk (Gus Van Sant, 2008), que narra la trajectòria del personatge que li dóna el títol, Harvey Milk, regidor de l’Ajuntament de San Francisco a finals dels anys 70 i una de les icones mundials del moviment gai. Com a forma de donar continuïtat a aquesta activitat, vam programar per al dia 31 de gener una xerrada a càrrec de Jordi Samsó, actualment responsable de l’acolliment del Casal Lambda, per tal que ens expliqués el seu testimoni de lluita pels drets LGTBI.

No és fàcil trobar algú que hagi viscut en primera persona totes les fites del moviment gai a Catalunya i tot l’Estat. El Jordi Samsó és sens dubte un d’ells. El seu compromís amb el moviment es remunta a l’any 1979, quan encara estava en vigor la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social, que considerava els homosexuals com un perill per a la societat. En aquells primers anys de democràcia l’activisme gai passava per formar part del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) o, més tard, del Casal Lambda (fundat com a tal el 1988), però sobretot, i el que exigia més valentia, per prendre part en manifestacions i accions de protesta quan eren molt pocs els que s’atrevien a donar la cara al carrer.

Els anys posteriors van estar marcats per la llosa de la SIDA, que, per desgràcia, van accentuar l’estigmatització del col·lectiu. Més recentment, hem assistit a importants conquestes de drets civils, com el dret a contraure matrimoni o a adoptar. Finalment, el Jordi ens va voler deixar un doble missatge. En primer lloc, que tot i que s’ha avançat molt més del que ell s’esperava, queda molt per fer. En segon lloc, en la línia del que deia Harvey Milk, que l’esperança ha estat el motor de la seva trajectòria d’activisme i allò a què hem d’apel·lar les generacions més joves per continuar amb el llegat de totes les persones valentes que, com ell, tant han fet per nosaltres.

El darrer dissabte va ser també una bona ocasió per conèixer la situació del col·lectiu LGTB i altres drets individuals al Marroc. Vam dedicar una estona per parlar de la situació legal que hi ha al país sobre aquests aspectes, així com de la realitat de l’homosexualitat en la societat marroquina, tant pel que fa al nivell d’acceptació i convivència al carrer, com conèixer diversos casos de joves que han explicat el seu testimoni.