Aquest dissabte l’activitat de la Secció Jove del Casal Lambda ha consistit en un taller sobre VIH impartit per dos membres de l’associació Stop Sida, que des de 1986 treballa per la salut sexual des de i per la comunitat LGTB.

Diversos joves del casal s’han presentat a la sala d’actes interessats per un tema que preocupa i que, desafortunadament, torna a ser cada cop més present en la nostra realitat. Clar, amè i directe, el taller ha tractat el tema de forma natural i sense embuts, anant al gra i transportant-nos a situacions reals en les que podem tenir dubtes. Així, els continguts del taller han estat la forma de transmissió del VIH, el major o menor risc de certes pràctiques sexuals i els mètodes que podem utilitzar per disminuir o evitar el contacte amb el virus.

Per a què es produeixi el contagi de VIH, en la relació sexual (que pressuposem es produeix sense utilitzar preservatiu) s’han de donar els tres factors que apareixen a l’esquema en forma de triangle: un portador del virus, una porta d’entrada i un fluid. Si un dels tres factors no es dóna, el risc de contagi desapareix.

Les portes d’entrada del virus en el cos humà són les ferides, les microferides (que es poden produir durant la relació sexual al penis, el recte, la boca, etc) i la mucosa (que pot ser de tipus anal, vaginal o bucal).

Els fluids transmissors del VIH són, únicament, la sang, el semen, el fluid vaginal i la llet materna. Per tant, queden descartats altres fluids com el líquid preseminal, la saliva, la suor, l’orina, que en algunes ocasions també són erròniament qualificats de transmissors del virus.

Aquesta és la teoria base i, evidentment, a la pràctica es poden donar molts altres detalls que ens porten als contagis “possibles” i “provables”, o els “i si…”. També són relatives les mesures que es poden prendre per fer menys possible el contagi; en tot cas, el preservatiu és sempre la barrera mecànica més efectiva contra la infecció. Entre els joves del Casal han sorgit diversitat de dubtes en aquest sentit que els encarregats del taller (psicòlegs, terapeutes de parella i sexòlegs) han resolt molt professionalment.