La subcomarca compresa entre la llera de la Noguera Ribagorçana a ponent, la llera de la Noguera Pallaresa a llevant, la plana de Lleida al sud i la vall d´Àger al nord es coneix com els Aspres de Balaguer. Es tracta d´un territori de secà, on l´ametller, l´olivera i els cereals són els conreus predominants; demogràficament feble; d´aspecte eixut, on l´alzina i el roure conformen els boscos existents; i on la geologia, amb cingleres, congostos i espadats, són el reclam més preuat pels visitants.

LLOC DE SORTIDA
Palau Reial (metro linia 3) a les 8h

EXPLICACIÓ DEL RECORREGUT
Es tracta d´una excursió de nivell entre baix i mitjà. No té cap complicació especial. Sortirem en autocar de Barcelona i arribarem al poble de Vilanova de la Sal (612 m.). Començarem la caminada tot seguint la carretera de l´estació de ferrocarril per girar a la dreta per una pista. Seguint sempre les indicacions, entre claps de bosc i camps de conreu, en una segona cruïlla tornarem a girar a la dreta i en un tercer trencall, farem el mateix per vorejar tot seguit un sot ple de sembrats. Sense gairebé guanyar alçada, arribarem a Fontanelles (650 m.), on hi ha un roure monumental i una font. Últim indret on trobarem aigua. Continuarem per la pista que ens durà fins la collada de Sant Llorenç (616 m.), que ens permetrà veure la vall del Segre. La mateixa pista, fent alguna marrada i circulant per una pineda intermitent i poc densa, ens durà fins la cara nord de la serra. Gairebé a l´ermita, deixarem la pista i agafarem un camí planer que resegueix el vesant nord fins arribar al coll de Porta (892 m.), amb bones vistes de cingles, congostos i embassaments. Del coll de Porta tornarem resseguint la carena per una camí evident fins arribar a l´ermita de Montalegre (868 m.), on dinarem. Baixarem de tornada fins la font de Fontanelles, fent servir dreceres per evitar les giragonses de la pista per finalment tornar al poble pel mateix camí. En total entre quatre i cinc hores.

QUÈ CAL PORTAR:
Botes de muntanya, bastons, gorra, crema solar, capelina, dinar i aigua.

OBSERVACIONS:
Cal dur aigua, tot i que tres quarts després de començar trobarem una font. Si fes calor, en caldria força.
Dinarem en un punt sense aigua, però amb l´ombra del porxo de l´ermita de Montalegre.

INSCRIPCIONS:
Envieu un e-mail (muntanya@lambdaweb.org) per reservar plaça i feu l’ingrés de 13 euros per a socis, 18€ per a no socis  a BBVA ES72 0182 4609 9802 0116 3862, indicant el vostre nom i MONT-ROIG. També us podeu apuntar directament al Casal Lambda.

VOCALS: Francesc

AQUESTA EXCURSIÓ NO INCLOU ASSEGURANÇA EN CAS D’ACCIDENT.L’assegurança corre a càrrec de cadascú. L’organització no assumeix cap responsabilitat pels danys o perjudicis que la pràctica de l’activitat pugui ocasionar a un mateix i/o a tercers.
Grup adherit a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya