Quan calles i el silenci que implica, estàs mantenint i perpetuant l’odi, l‘homofòbia i la transfòbia. Aquest silenci pot donar-se dins del teu grup classe, entre el professorat o entre d’altres professionals del teu centre. I també el silenci pot donar-se dins les famílies, entre els responsables polítics, dins els mitjans i les xarxes, etc… Callar és la negació d’allò que et passa o t’ha passat…

Has de saber que hi ha moltes coses que podem fer. Tenim telèfons d’ajuda, entitats i persones professionals que poden ajudar-te. Però només es posaran en marxa si tu ens alertes i no calles!

Després d’un cas tan terrible com la mort de l’Ivan/Alana, cal fer-te saber que la prevenció és la millor manera per evitar un suïcidi. Igual no coneixes prou bé el què cal fer i hauràs escoltat que moltes coses han fallat… Només podem dir-te que qualsevol cosa que se t’acudeixi fer, sempre serà millor que callar.

Com a jove i adolescent Lgtbi tens tots els drets i et mereixes viure en pau i gaudir d’una escola i un institut lliure de maltractes i d’insults. Has de saber que també l’escola i l’institut han de ser espais segurs i els seus responsables tenen l’obligació de protegir-te i d’ajudar-te en tot moment. També sabem que ara, igual per a tu, és més important el què digui la colla què el què et diguin des de casa. Ara, el teu grup d’ iguals és un bon punt de refugi i de referència però també pots ser objecte d’escarni. Així doncs, compte i no callis!

L’Ivan/Alana és l’exemple d’on pot arribar la repetició del maltracte, el bullying i la permanència verbal de l’estigma que encara implica ser una persona Lgtbi. De fet, el què ha succeït, és només la punta de l’iceberg del que pateixen molts i moltes joves Lgtbi. Un nombre important d’alumnat Lgtbi desenvolupen trastorns psicològics durant la seva vida perquè no han estat acceptats tal com són. I sovint aquest alumnat ha estat rebutjat a classe com per exemple, a l’hora de fer un treball. I a més aquest alumnat ha rebut insults de manera constant, o ha estat perseguit fins a casa, o ha estat amenaçat a un racó del pati, o bé extorquit i agredit físicament. I segur que també, aquest alumnat ha estat i és assetjat a les xarxes a tot hora… Sovint, joves Lgbti han de viure un infern inhumà i pervers. Et cal saber però, què algunes de les coses que hem descrit i que coneixes prou bé són també faltes greus i fins i tot un delicte! I només, sinó calles podrem posar-hi remei. Així doncs, no callis!

Ara ha estat l’Ivan/Alana, fa molt poc va ser l’Alan. I molts i molts altres que darrerament en tenim notícia. Ara, tu també tens el poder de limitar aquest llistat. No callis i revela a persones adultes i de confiança, a qui et pugui estar assetjant o revela si saps a qui estan assetjant!

Nosaltres no callarem i et convidem a què tu tampoc no callis.

 

Assessoria Educativa

Assessoria Psicològica