21/03/2015

Dissabte passat vam gaudir d’una interessant conferència i d’un viu debat sobre un controvertit tema que sovint causa divergència d’opinions entre el col·lectiu: homosexualitat i religió.

El Jordi Valls tresorer i consiliari de l’Associació Cristiana de Gais i Lesbianes de Catalunya (ACGIL), va ser l’encarregat d’introduir el tema, tot explicant els orígens, els fonaments i els objectius de l’associació. L’ACGIL és un espai de trobada i de llibertat per a tots els cristians gais i les cristianes lesbianes que volen compartir les seves vivències, viure naturalment la seva fe i la seva homosexualitat, i així realitzar un creixement personal. Així, i com el propi Jordi Valls va reconèixer, l’ACGIL porta a terme dues “difícils” tasques: no només normalitzar l’homosexualitat en l’esfera religiosa, sinó també difondre el fet cristià entre la comunitat LGTB.

El posterior debat va ser encès i molt participatiu, cadascú va dir la seva i es van mostrar diversitat d’opinions i postures. Els constants atacs de la jerarquia eclesiàstica a la majoria d’aspectes que rodegen el món LGTB (matrimoni, adopció, sexualitat, drets…) van centrar les crítiques, tot i que el representant d’ACGIL va voler diferenciar les rígides postures dels governants eclesiàstics de l’església de base, els capelles de barri, més oberts amb la diversitat a les seves comunitats religioses. També es van ressaltar altres temes que l’església repudia, com el poder de la dona, les relacions prematrimonials o l’avortament, que segons alguns membres del Casal allunyen l’estament religiós dels joves.

Finalment, molts vam reconèixer que dins del col·lectiu existeix una històrica animadversió envers l’església, potser en reacció a aquests constants atacs, o cap a les persones homosexuals religioses, fet que de vegades es considera contradictori. El Jordi, que es dedica també a difondre la religió en xerrades amb associacions LGTB, considera que des del col·lectiu també hem de ser tolerants i oberts, i interessar-nos per la cultura i la història de les religions en general.

Des del Grup de Joves del Casal Lambda creiem que és important conèixer i crear-nos una opinió lliure sobre temes tan transcendents com aquests i altres que hem debatut i debatrem ja que ens afecten personalment, així que animem a tots els nois i noies a venir i participar que sentin aquest mateix interès, vulguin conèixer gent nova i passar una bona estona entre amics!