30/04/2016

El passat dissabte 30 d’abril el Grup de Joves del Casal Lambda vam dedicar la nostra activitat setmanal a debatre entorn els estereotips que rodegen el col·lectiu LGTBI. La conversa va ser molt útil per analitzar quins clissés ens atribueixen (o ens atribuïm nosaltres mateixos/es), en quins casos es frega l’homofòbia i si estem evolucionant cap a una societat menys estereotipada, és a dir, què s’ha fet i s’està fent per lluitar contra aquestes presumpcions injustificades en molts casos.

La xerrada va començar amb aportacions dels membres del grup sobre estereotips que han rebut. “Qui és la dona de la parella?”, “Totes sou camioneres?”, “Això és quelcom passatger, ja se’t passarà” o “Això ho feu per vici” són frases ofensives que molts cops hem de suportar i que, tal i com van concloure, molts cops es deuen més a la ignorància i la falta de costum que no a l’homofòbia, que també. Alguns joves van apuntar també que en algunes ocasions aquests estereotips ens els posem nosaltres mateixes. “Totes les loques són passives”, “Les bolleres de la discoteca busquen brega”, “Aquest travolo va molt hormonat” o “Les musculoques es foten de tot i no es protegeixen”, entre molts altres, són clissés que utilitzem nosaltres mateixos creant fins i tot conceptes degradants per etiquetar els diferents “tipus” de persones LGTBI. Caldria fer autocrítica en aquests casos.

A continuació vam dividir el grup en equips i el debat en quatre categories: televisió i cinema; prejudicis i estereotips; celebració del Pride; i serveis i comerços per públic LGTBI (hotels, discoteques, perruqueries). Cada equip va debatre en petit comitè i amb més profunditat els pros i en contra d’un dels temes. D’aquesta forma, les persones més tímides i que fa menys tems que estan al Casal es van sentir més còmodes per expressar la seva opinió obertament. Finalment, cada grup va exposar les seves conclusions i aquestes es van posar en comú posant de manifest que molts d’aquests temes han evolucionat positivament en les darreres dècades però que encara queda molt per fer.

Posteriorment, vam organitzar un sopar improvisat i ens vam traslladar al bar del casal, on vam gaudir de la nit en un ambient més distès. També vam aprofitar per fer unes dinàmiques de grup encarades a preparar el spot que els Joves estem preparant sobre el grup i que s’estrenarà a l’estiu. Com a punt i final, es va cantar amb el Sing Star i es va ballar i vam continuar la festa fins la matinada!.