19 -22 d’abril de 2019

La història d’Occitània va estretament lligada al moviment càtar, un moviment religiós que s’oposava a l’església catòlica i que va tenir molts adeptes al sud de França durant la baixa edat mitjana (segles XII i XIII). Els càtars varen ser perseguits i represaliats per la inquisició fins a desaparèixer a mitjans del segle XIII. En aquesta ocasió ens disposem a recórrer la part més atlàntica i de muntanya del Sender Càtar per les comarques de Sault i d’Olmes.

Allotjament en dues gîtes d’étape en règim de mitja pensió i en mòbil-home al càmping.

Desplaçament en cotxes particulars

DESCRIPCIÓ GENERAL: 

Divendres dia 19: Sortida de Barcelona, a les 8h00 del matí, des de l’estació de Renfe Sant Andreu Arenal (Metro Fabra i Puig). Itinerari: Girona, Perpinyà i sortida A-41 Perpinyà Nord. Una vegada fora de l’autopista agafem direcció Rivesaltes i Foix fins a trobar la D117. Una vegada a la D117 la seguirem tota l’estona en direcció a Foix. A Quillan continuem per la D117 direcció Foix fins arribar a Puivert. Primer visitarem el castell de Puivert i una vegada feta la vista, els cotxes aniran fins a la població de Fougax-et-Barrineuf per deixar-los allà. Tots els conductors retornaran amb un d’ells fins al poble de Puivert. Des de Puivert començarem a caminar pel sender Càtar en direcció sud vers Camp Bonnaure i l’Escale. A partir d’aquí entrarem per un terreny boscós fins a una àrea d’emmagatzematge, a tocar del coll de Chanderleir. Continuarem en direcció sud fins a la intersecció de camins, un que va a Belvis i l’altre a Espezel. Seguirem pel sender principal cap a Espezel, passant pel petit coll del Serrat del pas de l’Os a 925 m. Continuem cap al sud fins a Montplaisir i arribarem a Espezel. Som al cor de la comarca de Sault. Sopar i allotjament al gîte d’étape Le Relais du Pays de Sault. Durada aproximada i distància: 4h30 / 17 km. Dinar de pícnic portat de casa.

Dissabte 20: Esmorzar i sortida pel sender Càtar direcció a Comus. Refarem un petit tros del sender d’ahir per tot seguit trencar a mà esquerra direcció oest seguint el sender Càtar per un trajecte més o menys rectilini que va per la carena entre 900 i 1000 m fins el coll de Languerail (1165 m). Continuarem pujant fins el refugi des Gardes (1330). Arribarem fins el coll de la Gargante per una pista forestal envoltada d’un bosc d’avets i amb les gorges de la Frau a la nostra mà dreta. Continuarem fins el coll de Boum (1320 m) i ja baixem fins el petit poble de muntanya de Comus, a 1170 m. Sopar i allotjament al gîte d’étape et loisirs de Montagne. Aquí hi dormirem dues nits. Durada aproximada i distància: 5h30 / 20 km. Dinar de pícnic (es pot encomanar al gîte d’Espezel).

Diumenge 21: A Comus els dos itineraris, el sender Càtar i el Camí dels Bons Homes, s’ajunten i es transformen en un únic sender. Esmorzem i sortim pel camí dels Bons Homes en direcció sud-oest cap al poble de Prades y deixem el departament de l’Aude per entrar a l’Ariège. Des de Prades anirem fins el castell de Montaillou i d’aquí continuarem pel Camí dels Bons Homes direcció sud fins el coll de Balagues (1669 m). Des d’aquí tombem a l’esquerra per un petit sender passant pel Roc de Quercourt (1820) i seguint la carena fins el coll de Teil on hi ha unes pistes d’esquí nòrdic. Seguim pel sender i anem baixant per la baga de Camurac on hi ha les pistes d’esquí fins el poble de Camurac. A Camurac retrobem el GR 7b fins a Comus. Durada aproximada i distància: 4h30 / 16 km. Dinar de pícnic (es pot encomanar al gîte de Comus).

Dilluns 22: Esmorzar i sortida d’hora, a les 8h00. Agafarem el sender Càtar i dels Bons Homes i anirem baixant des de l’altiplà de Comus cap a les gorges de la Frau. Un tram de sender molt bonic fins arribar a baix, al llogaret de Pelail. Des d’aquí seguirem al llarg de la carretera uns quants kilòmetres i pel sender circuït del Pays d’Olmes fins arribar l’ecomuseu del Molí de l’Espine a Fougax-et-Barrineuf, on agafarem de nou els cotxes. Durada aproximada i distància: 3h30 / 12. Intentarem dinar a Lavelanet abans de les 13h. La tornada la podem fer per Foix i Puigcerdà. L’arribada a Barcelona serà tard.

QUÈ CAL PORTAR:  roba d’abric i d’entretemps, crema solar, barret, impermeable, bones sabates, tovallola, necesser, roba de recanvi, sac de dormir o llençols, lot, cantimplora i queviures pels dinars. Possibilitat de reservar pícnics pels dies 20 i 21 (millor dur carmanyola pels pícnics).

 PREU:  Mínim: 140 € aproximat per persona. Inclou 3 nits d’allotjament en règim de mitja pensió als dos gîtes d’étape, més despeses d’organització. Els pícnics van a part i calculeu entre 8 i 10 € per pícnic. Cost aproximat de despeses de desplaçament 50 €.

INSCRIPCIONS:Envieu un correu (muntanya@lambdaweb.org) indicant nom, telèfon, si voleu picnic i si disposeu de vehicle (model, places) .

Abonament a compte de 50 €. Places limitades (15-17 màxim).  ABANS DEL 5 D’ABRIL

INSCRIPCIONS PER COMPTE CORRENT:  Enviar un e-mail a muntanya@lambdaweb.org per reservar plaça i a continuació feu l’ingrés de 50€  al BBVA ES72 0182 4609 9802 0116 3862, indicant el nom i CATAR

També us podeu apuntar directament al Casal Lambda (C/ Compte Borrell 24 Barcelona, tel. 93 319 55 50)

VOCALS:Martí

AQUESTA EXCURSIÓ NO INCLOU ASSEGURANÇA EN CAS D’ACCIDENT.

L’assegurança corre a càrrec de cadascú, no assumint la organització cap responsabilitat pels danys o perjudicis que la pràctica de la activitat pugui ocasionar a un mateix i/o a tercers, si bé vetllarà per tal d’evitar-los.

Grup adherit a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya