07/11/2015

El dissabte 7 de novembre al grup de Joves vam encetar un nou cicle d’activitats que durem al llarg de tot el curs, titulat ‘Testimonis LGTB, i amb el qual esperem que ens visitin diversos activistes històrics i persones LGTB de referència per explicar-nos el seu testimoni.

En motiu dels 40 anys que el Casal farà aquest 2016, l’Armand de Fluvià ha estat el convidat idoni per escalfar motors per aquests aniversari, en tant que fundador del Casal Lambda. Considerat com iniciador del moviment homosexual a l’estat, l’activisme de l’Armand de Fluvià es remunta a les acaballes del franquisme, arran de la presentació a les Corts franquistes de l’avantprojecte de Llei de Perillositat i Rehabilitació Social el 1970, moment en que funda l’organització Movimiento Español de Liberación Homosexual (MELH). Paral·lelament a la seva carrera en el món del dret i com a genealogista, heraldista i t, va començar defensar els drets del homosexuals de manera intensa, i durant els primers anys, clandestina.

L’Armand de Fluvià fou fundador i primer Secretari General del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) -nom que li va donar ell- fins al 1980.També va ser fundador i primer president de l’Institut Lambda del 1976 al 1982 i reelegit el 1987, quan va canviar el nom pel de Casal Lambda. Va continuar essent-ne president fins al 1995, i ara n’és President d’Honor.

Durant les dues hores que estar amb el grup, l’Armand ens va explicar de quina manera aquest primer moviment de reivindicació es va gestar clandestinament, quina en fou la repressió que patí, i com evolucionà des de la legalització a l’actualitat, passant pels anys del sida. Aquest tipus d’activitat, encarades a la memòria històrica, permeten no només que els joves LGTB puguem conèixer els nostres antecessors que han lluitat i defensats els drets que actualment gaudim, sinó que també ens permet agafar consciència del camí que s’ha recorregut i ens ajuda a entendre el canvi que el nostre país ha viscut en les darreres dècades.