El Centre LGTBI de Barcelona va celebrar el seu primer aniversari amb activitats i tallers molt diversos per a tots els públics

Ada Colau durant la bufada d’espelmes en l’aniversari del Centre LGTBI

El Centre LGTBI s’ha consolidat a la ciutat de Barcelona durant el seu primer any amb 500 activitats programades i més de 20.000 visitants. El 18 de gener celebraven el seu primer aniversari amb tot un dia ple de tallers, performances, actuacions i actes diversos dirigits a tota la ciutadania.

A banda de contacontes per a infants, a l’interior del Centre s’hi van poder veure intervencions d’artistes que van fer-nos reflexionar sobre qüestions relacionades amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere. L’artista David Macho va reproduir un gran llenç de pintura reivindicativa amb referències pop i a l’univers postmillenial.

Tancades dins d’una sala, a través del vidre, Clara Aguilar i Nora Haddad improvisaven un concert a mode de performance en el qual ens mostraven la possibilitat de viure entre les esquerdes d’un sistema opressor i la necessitat d’anar més enllà dels espais que ens han assignat socialment.

A la sala del costat, Violeta Mayoral presentava una performance immersiva on s’experimentava amb l’arbitrarietat del nom nom propi i l’estranyesa d’aquest. Set persones rebien a persones voluntàries que s’havien de tapar els ulls i, mitjançant la repetició del seu nom, volien estimular parts del cervell per activar mecanismes d’autoreconeixement.

A l’exterior, el públic va gaudir al llarg del dia amb actuacions de Con katiuskas y a lo loco, L.A.S. DJs, Äadrik Synth DJ, ¥€$Si Perse DJ set; a més de comptar amb tallers de serigrafia al carrer amb Embrutafils, de menjar amb Guerrilla Food Sound System i una xocolatada popular.

L’encarregada de presentar la cerimònia va ser Brigitta Lamoure, qui va reivindicar la importància del centre com a espai de trobada, reflexió i visibilitat sobre la diversitat sexual i de gènere. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, també va assistir a la celebració del primer aniversari del Centre LGTBI. En l’acte institucional va plantar cara a tot aquell qui interposa un discurs d’odi envers el col·lectiu i va recalcar que “la diversitat és la normalitat i la ciutat és LGTBI”.

Les intervencions artístiques i la música de Romeromartín i Putochinomaricón van posar el punt i final a una jornada multitudinària.