NOTA DE PREMSA

Barcelona, 3 novembre 2016

9 entitats catalanes denuncien la detenció i l’empresonament provisional de dues menors acusades d’homosexualitat al Marroc

Per a més informació:

Luca Gervasoni: luca@novact.org  0034699484809

Dues noies menors d’edat, B.H i C.S de 17 i 16 anys respectivament, van ser detingudes a Marracheck (Marroc) el passat 28 d’octubre acusades d’homosexualitat. Des de llavors, totes dues estan detingudes a la presó local de Boulamharaz. Aquestes detencions suposen una nova escalada en la criminalització de la comunitat LGBTIQ i les violacions de drets humans i de menors al país. L’actual Codi Penal Marroquí preveu penes de fins a tres anys de presó per a les persones acusades d’homosexualitat.

La detenció de les dues menors d’edat a Marracheck (Marroc) es va produir després que el cosí d’una d’elles les gravés besant-se a la teulada de casa seva i compartís el vídeo amb els seus familiars, que van avisar la policia. Segons informa el col·lectiu ASWAT, que lluita contra la discriminació basada en la sexualitat i el gènere, una persona propera a la menor de 16 anys detinguda, C.S ha informat que la menor ha estat obligada a signar un informe policial sense poder-lo verificar. Un representant de l’Associació Marroquina de Drets Humans (la principal ONG de Drets Humans del país) ha declarat que les menors no disposen de cap advocat que les representi. Aquest divendres 4 de novembre es celebrarà una audiència pública davant del Tribunal de Primera Instància de Marracheck.

En relació a aquests fets, 9 Entitats LGTBI de Catalunya denuncien que:

1. El Codi Penal Marroquí criminalitza la comunitat LGBTIQ en els articles 489 i 490, penalitzant les relacions sexuals fora del matrimoni i establint penes de fins a tres anys de presó i d’entre 120 i 1.200 MAD ( entre 10 i 100 euros) de multa per a les persones acusades d ‘ “actes contra natura “. L’actual proposta de reforma del Codi Penal, presentat pel Ministeri de Justícia, endureix la criminalització contra la comunitat LGTBIQ al Marroc i augmenta les multes fins a un màxim de 20.000 MAD (2.000 euros).

2. Existeix una política de persecució contra la comunitat LGTBIQ. D’acord a la informació recollida per NOVACT i Casal Lambda, durant els últims sis mesos s’han comès un mínim de 10 detencions basades en l’orientació sexual al Marroc. El mes de març de 2016, dos joves homosexuals van ser agredits a Beni Mellal i posteriorment van ser detinguts per “actes contra natura”. Després d’una campanya internacional de suport, van ser alliberats 26 dies després de la seva detenció. El mes d’abril de 2016 dos joves van ser detinguts a Guelmim i condemnats a sis mesos d’empresonament i una multa de 500 dírhams (50 euros) per “actes contra natura”. El passat mes d’agost, dos joves van ser detinguts a Fes i continuen detinguts fins a la celebració del judici. El mes d’octubre de 2016, dos joves homosexuals van ser detinguts a Casablanca per “actes contra natura” i “indecència pública”. La detenció de divendres passat, amb l’agreujant que es tracten de menors d’edat, suposa una escalada en la política de persecució contra la comunitat LGTBIQ.

En relació a aquests, les entitats firmants exigeixen:

1. A l’estat marroquí: Les entitats firmants demanen al Govern Marroquí que posi en llibertat immediata les menors detingudes i asseguri la seva seguretat humana i el respecte dels seus drets humans així com els seus drets com a menors. Igualment, renovi els seus esforços per complir les seves obligacions de respecte als drets humans. Igualment, que Marroc adapti la seva legislació, i en concret el seu Codi Penal, per tal que s’adhereixi i compleixi els seus compromisos amb la normativa internacional i els estàndards de Drets Humans, abrogant els articles que condemnen les relacions fora del matrimoni i l’homosexualitat.

2. A la comunitat internacional: les entitats firmants demanden que les representacions diplomàtiques de tercers països reforcin els seus compromisos amb el respecte als drets dels defensors de drets humans al Marroc i els protegeixin d’atacs i amenaces. Considerem essencial que la comunitat internacional s’asseguri de promoure un ambient favorable en el qual els Defensors de Drets Humans puguin operar amb llibertat al país. Per part de les representacions diplomàtiques de la Unió Europea és essencial que es reforcin els mecanismes continguts en les “Línies Guia per als Defensors de Drets Humans”, aprovades per la Unió Europea, amb una especial atenció per als activistes que promouen i protegeixen els drets de la comunitat LGTBIQ.

Entitats firmants:

NOVACT

Casal Lambda

Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC)

Gais Positius

Observatori contra l’Homofòbia

Famílies de Gais i Lesbianes (FLG)

Associació Catalana a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI) 

Associació de Pares i Mares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals(AMPGIL) 

Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya

 

Nota de premsa en PDF en català i castellà.