NIT
inaugural
Lilting
Institut Francès, Barcelona


Institut Francès
Dijous 30 de juny
20.30h: projecció (Amb la
presència de Catherine
Corsini i Elisabeth Pérez)

22:30h: copa d’inauguració

Aforament limitat


secció
oficial:
LLARGMETRATGES



La secció oficial està composta per llargmetratges de ficció en major part d'estrena al nostre país i que han passat pels més importants festivals de cinema del món.

Hom hi vol mostrar una radiografia del cinema LGBT de tots els continents, mostrant tots els seus matisos i donant especial rellevància a la seva qualitat narrativa i plàstica, abastant tan l'àmbit gai com lèsbic, bisexual i transsexual.
Institut Francès, Barcelona
secció
oficial:
documentals

Lluitadors d’ahir i d’avui
Com no podia ser d’una altra forma, els documentals seleccionats en l’edició 2016 del FIRE!! també celebren al seu estil la diversitat, i en moltes de les seves aparences. Com és habitual en el nostre festival, ho fa a través de retrats de persones totes ...


Antoine Leonetti
Co-director de la Mostra FIRE!!
Institut Francès, Barcelona
Lluitadors d’ahir i d’avui

Com no podia ser d’una altra forma, els documentals seleccionats en l’edició 2016 del FIRE!! també celebren al seu estil la diversitat, i en moltes de les seves aparences. Com és habitual en el nostre festival, ho fa a través de retrats de persones totes excepcionals a la seva manera: unes ments privilegiades que pertanyen a creadors, artistes, esportistes, ballarins o activistes socials, tots caracteritzats no només per una extraordinària capacitat d’innovar en el seu camp professional sinó també per un discurs aclaridor entorn de la diversitat de les seves opcions afectives, sexuals i de gènere. Un discurs capaç de moure substancialment les nostres línies de percepció i de millorar la nostra capacitat empàtica, la nostra tolerància, la nostra obertura de mires, la nostra convivència col·lectiva, la nostra generositat. Una diversitat de destins en definitiva que, cadascun, amplien les nostres mires sobre la riquesa de l’ésser humà, la seva capacitat de crear, de resistir, d’estimar i de lluitar en contra de les fonts de discriminació que són l’obscurantisme i la ignorància.

Així ho demostra avui Greg Louganis amb la seva volta com a educador a un esport que, al seu dia, li va donar brutalment l’esquena, o també els sastres de Suited, en retornar cada dia a persones transgènere un orgull i una dignitat abans malferits, a través d’una roba millor dissenyada. En l’àmbit purament artístic, la força creativa i la personalitat de la coreògrafa Yvonne Rainer o l’hedonisme gai i despreocupat que emana de molts dels quadres de David Hockney, també ens parlen de la importància d’intentar viure plenament les nostres identitats afectives i seguir amb les nostres metes professionals; els protagonistes de Oriented, joves gais palestins, també aposten en aquest sentit per la cultura per millorar les seves difícils condicions de vida. Tots aquests éssers brillants de l’ara són els hereus de molts altres de l’ahir, que van tenir molta pitjor sort: els centenars d’artistes la veu tan prometedora dels quals es va apagar amb increïble violència durant l’aterridora i mortífera tempesta que la SIDA va expandir sense respir sobre el Nova York dels anys vuitanta. Les seves innombrables veus, que tornen ara a brillar encara que fugaçment a Let the Record Show, són tan sols alguns d’aquests centelleigs d’intel·ligència i humanitat que el FIRE!! intenta brindar, any rere any, a través de la gran pantalla.


Antoine Leonetti, Co-director de la Mostra FIRE!!
pantalla
trans

Des de l’inici del cicle Pantalla Trans, ara fa 4 anys fins avui, hem viscut una explosió de representacions mediàtiques sobre l’experiència trans a través de series, pel·lícules o documentals sobre la temàtica, que ocupen franges de màxima audiència a les televisions o fins i tot són nominades als Oscar. Tot i així, en la majoria dels casos aquestes són només representacions parcials d’una....

Pol Galofre i Miguel Missé
Cultura Trans
Institut Francès, Barcelona
25

Institut Francès
Del 1 al 10 de juliol
Des de l’inici del cicle Pantalla Trans, ara fa 4 anys fins avui, hem viscut una explosió de representacions mediàtiques sobre l’experiència trans a través de series, pel·lícules o documentals sobre la temàtica, que ocupen franges de màxima audiència a les televisions o fins i tot són nominades als Oscar. Tot i així, en la majoria dels casos aquestes són només representacions parcials d’una realitat molt més complexa i plural.

El cicle Pantalla Trans d’aquest any, fruit una vegada més de la col·laboració entre Cultura Trans i el FIRE!!, pretén eixamplar l’imaginari trans amb histories que escapen als esquemes establerts: algunes de contextos culturals similars al nostre, i d’altres més allunyats. Contextos on les dissidències en l’expressió i la identitat de gènere potser no es nombren amb la categoria “trans”, però que són excel·lents exemples de que l’experiència del gènere és profundament diversa i sobretot que el gènere és un producte cultural. Hi ha qui es preguntarà perquè hem inclòs pel·lícules on cap personatge s’identifica com a trans en aquest cicle. No és cap exercici de colonització trans d’aquestes històries, al contrari, el que ens proposem és que aquestes experiències transformin la nostra forma de pensar el fet trans en el nostre context, ens ajudin a escapar de l’essencialisme, ens proposin un altre punt de vista.

Esperem que gaudiu al cinema i que les imatges que hi veieu ens serveixin per a seguir pensant, lluitant i caminant cap a nous horitzons plens de referents diversos que ens eixamplin el camí. Aquí van algunes històries per fer les nostres vides trans més vivibles, més visibles, omplint el nostre imaginari de cultura trans.

Pol Galofre i Miguel Missé
Cultura Trans
a l´este
del edén

Casa Àsia i la Mostra Internacional de Cinema Gai i lesbià de Barcelona Fire!! reprenen la seva col·laboració als Cinemes Girona, programant tres títols de 2014, 2015 i 2016 respectivament, que responen a la necessitat de prendre consciència de nosaltres mateixos i del món en què vivim. Els directors, Takashi Nishihara ("Starting Over"), Takuro Nakamura ("West North West") i Andrew Ahn ("Spa Night") aborden cadascú a la seva manera mons emocionals en conflicte amb..
Institut Francès, Barcelona

Cinema Girona
25 de juny i 16 de juliol
Casa Àsia i la Mostra Internacional de Cinema Gai i lesbià de Barcelona Fire!! reprenen la seva col·laboració als Cinemes Girona, programant tres títols de 2014, 2015 i 2016 respectivament, que responen a la necessitat de prendre consciència de nosaltres mateixos i del món en què vivim. Els directors, Takashi Nishihara ("Starting Over"), Takuro Nakamura ("West North West") i Andrew Ahn ("Spa Night") aborden cadascú a la seva manera mons emocionals en conflicte amb l'entorn on resideixen els seus protagonistes: ells i elles es descobreixen mútuament en entrar en contacte entre si, propiciant canvis en les seves vides que la societat no sempre accepta. Es tracta d'un cinema que apropa geografies i històries en les que d'una o altra manera podem reconèixer-nos. Takashi Nishhara, ha dirigit tres pel·lícules i és autor del guió del drama que ha concebut per fer un retrat de les joves generacions d'adults que han de fer front a l'hostilitat de les grans ciutats i a la solitud del medi urbà; Takuro Nakamura, al seu torn, explora les fronteres culturals, sexuals i relacionals a través de tres dones, l’incert futur finalment no és un obstacle perquè posin a prova els seus sentiments; i, finalment, Andrew Ahn, que ha debutat al Sundance Festival (2016) amb la pel·lícula que es presenta en aquest cicle, després d'obtenir el Premi al millor curt per la seva narrativa a San Diego Asian Film Festival, el 2011.


CURTMETRATGES

FIRE!! en curts. Una sessió molt especial de...
Maricones hasta el final. Els 5 QK’s van ser un grup de cineastes aficionats que van…
Diversitat en curt. Sessió de curts sobre diversitat afectiva, produïts a iniciativa de l’Ajuntament de Bcn...
Més curts en FIRE!! Alguns dels llargmetratges i dels documentals del festival porten premi!
El FIRE!! en el Dia Més Curt 2015. Els curtmetratges seleccionats a l’últim Dia Més Curt..
Institut Francès, Barcelona

Diverses seus
Del 28 de juny al 10 de juliol

FIRE!! en curts:

Una sessió molt especial de curts estèticament contundents o que ens fan pensar; uns treballs alegres, introspectius o divertits. És a dir, tot això que pretén ser el FIRE!!

INSTITUT FRANCÈS
Dissabte 2 de juliol> 18.30h

CINE ALHAMBRA, La Garriga
Dijous 7 de juliol> 19.30h







Maricones hasta el final:

Els 5 QK’s van ser un grup de cineastes aficionats que van decidir unir-se en 1975 per crear una filmografia única, avantguardista i transgressora, posant al “maricón” com l'heroi protagonista. Recuperem aquí alguns dels seus treballs més emblemàtics!

CINE ZUMZEIG
Dimarts 28 de juny > 21h








Diversitat en curt:

Sessió de curts sobre diversitat afectiva, produïts a iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona com a eines escolars i socials, i encarregats a realitzadors/res de renom o novells, des d'Isabel Coixet o Isaki Lacuesta, passant per Judith Colell, Carla Subirana o Miguel Bosch.

INSTITUT FRANCÈS
Dimecres 6 de juliol > 12.30h



46




MÉS CURTS EN FIRE!!

Alguns dels llargmetratges i dels documentals del festival porten premi! Amb la projecció prèvia d’un d’aquests sorprenents curtmetratges.

INSTITUT FRANCÈS
Del 1 al 10 de juliol



41
54
56




El FIRE!! en el Dia Més Curt 2015

Una projecció a La Casa del Cine, per tornar a veure els curts del FIRE!! seleccionats a l’esdeveniment de promoció dels curtmetratges El Día Més Curt, del passat 21 de desembre...

LA CASA DEL CINE
Dilluns 27 de juny> 21h



22*
25*
35*


FIRE!!
A LA FRESCA
AL RAVAL

VI Cicle de cinema "La puttanesca"

Raval Verd proposa el seu sisè cicle de cinema a la fresca al Raval, amb el títol de La Puttanesca, consistent en projeccions acompanyades de música electrònica amb col·lectius locals de dones DJ i VJ. El cicle d’aquest any s’inicia el diumenge 26 de juny amb el FIRE!!, i amb la projecció de Two 4 One de Maureen Bradley, precedida del curt Take Your Partners, de Siri Rødnes. Desprès, segueix els diumenges de juliol i d’agost.

FIRE!! A LA FRESCA en el RAVAL





Plaça Salvador Seguí, 1
Diumenge 26 de juny
21.00h: Apertura de portes
22.00h: Projecció
3€ amb consumició
Aforament limitat
FIRE!!
EN GIRA

Com l’any passat, el FIRE!! se’n va de gira per altres ciutats de Catalunya per dur l’esperit de la Mostra a tots els públics. La nit del 17 de juny, començarem amb una sessió a Olot, al Cinema Olot, amb la presentació de la pel·lícula sueca Girls Lost , de Alexandra-Therese Keining. Estarem presents també amb aquesta pel·lícula al Cinema Catalunya de Terrassa, i tornarem a Olot amb Stories of Our Lives, de Jim Cuchu. Desprès d’una projecció de FIRE!! en curts a La Garriga, acabarem a Sabadell amb That’s Not Us, de William C. Sullivan.
Institut Francès, Barcelona




La Garriga (Cines Alhambra)
Olot (Cines Olot)
Sabadell (Capella Can Gambús)
Terrassa (Cines Catalunya)

FIRE!! EN GIRA

Com l’any passat, el FIRE!! se’n va de gira per altres ciutats de Catalunya per dur l’esperit de la Mostra a tots els públics. La nit del 17 de juny, començarem amb una sessió a Olot, al Cinema Olot, amb la presentació de la pel·lícula sueca Girls Lost, de Alexandra-Therese Keining. Estarem presents també amb aquesta pel·lícula al Cinema Catalunya de Terrassa, i tornarem a Olot amb Stories of Our Lives, de Jim Cuchu. Desprès d’una projecció de FIRE!! en curts a La Garriga, acabarem a Sabadell amb That’s Not Us, de William C. Sullivan.


CINE OLOT
(C/Josep Ayats, 10, Olot)

Entrada: 5,5€
(Estudiant, jubilat o aturat: €4,5)

Divendres 17 de juny> 22.00h


Divendres 01 de juliol> 22.00h


........

CINES ALHAMBRA
(Calabria, 13, La Garriga)

Entrada gratuïta

Dijous 7 de juliol> 19.30h


CINES CATALUNYA
(C/ Sant Pere, 9, Terrassa)

Entrada gratuïta

Dimecres 29 de juny> 22.00h


........

LA CAPELLA DE CAN GAMBÚS
(Parc de Can Gambús, 1, Sabadell)

Entrada gratuïta

Dijous 14 de juliol> 21.30h

























programa
educatiu

Des del Casal Lambda sempre hem argumentat que la cultura i l'educació són cabdals per a una veritable transformació social, i la Mostra FIRE!! és una de les millors eines educatives que tenim. Fem 40 anys! Quatre dècades de molts esdeveniments i de moltes seqüències de vida. I també de vides reflectides de diverses maneres i en molts formats cinematogràfics....
Jordi Samsó, Coordinador del programa educatiu
Institut Francès, Barcelona


Fòrum de la FNAC Triangle
Del 29 de juny al 1 de juliol
Entrada gratuïta, aforament limitat
PROGRAMA EDUCATIU

Des del Casal Lambda sempre hem argumentat que la cultura i l'educació són cabdals per a una veritable transformació social, i la Mostra FIRE!! és una de les millors eines educatives que tenim.

Fem 40 anys! Quatre dècades de molts esdeveniments i de moltes seqüències de vida. I també de vides reflectides de diverses maneres i en molts formats cinematogràfics. La Mostra FIRE!! ens permet reflectir realitats, històries, anhels, guanys, injustícies… Però per damunt de tot, l'esperança de constatar que un món millor és possible. La Mostra FIRE!! és clarament una plataforma educativa. D'aquesta constatació i d'aquest compromís neix el Programa Educatiu. Pensat i creat per exhibir documentals, curts, llargmetratges i espots amb continguts i propostes educatives. Amb l'objectiu d'exposar realitats i debatre amb convidats per tal de compartir i discriminar pistes que ens ajudin a ser millors éssers humans.

L'actualitat també és el nostre motor. D'aquí que enguany, i a banda del què representa el 40è aniversari, i la presentació d’un estudi sobre el professorat gai, us proposem dos eixos més. Un d'ells: la situació i els drets LGTB al món; i l'altre: la nostra realitat més propera sobre la identitat de gènere i la transsexualitat dels més joves. Us convidem doncs, al Fòrum de l’FNAC Triangle. Seran tres dies on continuarem deixant referents educatius i positius de l'homosexualitat i de la transsexualitat. En definitiva, tres dies on continuarem cercant ser millors persones.

Jordi Samsó, Coordinador del programa educatiu


NOUS ACTIVISMES TRANS

> Dilluns 27 juny:
18.30h:
Taula rodona amb activistes de col·lectius de transsexuals

Fórum de la FNAC Triangle
Entrada gratuïta
Aforament limitat


CRIMINALITZACIÓ LGBTI A EUROPA

> Dimarts 28 juny:
18.30h:
Taula rodona amb l’activista Violeta Assiego i Amnistia Internacional

Fórum de la FNAC Triangle
Entrada gratuïta
Aforament limitat


40 ANYS DEL CASAL LAMBDA
40 anys de lluita i visibilització del col·lectiu LGBT

> Dimecres 29 de juny:
18h:
Taula rodona amb convidats destacats de l’àmbit del Casal Lambda.

Amb:
- Armand de Fluvià (president d’honor)
- Roger Revilla (president 1997-1999)
- Joana Barrafont (grup de dones 1998-2000)
- Sergi Cubell (actual secretari i responsable del grup de joves)
- Maria Pujol (portaveu de l’equip del 40è aniversari)


Fòrum de la FNAC Triangle
Entrada gratuïta
Aforament limitat























FIRE!!
en escena
Espectacle Trans-Art Cabaret
El Trans-Art Cabaret torna amb força a Barcelona amb...
Festa Pop Air on FIRE!!
Aquest any la Pop Air i el FIRE!! s'uneixen! El foc amb l'aire, el cinema amb la música, per divertir-nos a la festa més……
Festa VenTú a la platja amb el FIRE!!
Què millor que anar acabant un festival a la platja?
VenTú, el famós circuit musical i de vermut t…
Festa BEACH PARTY - BITCH ON FIRE!!
A la Sala Metro, la festa Beach party, Bitch on FIRE!!, farà de cloenda de la Mostra FIRE!!
Institut Francès, Barcelona
FIRE!! EN ESCENA


ESPECTACLE TRANS-ART CABARET

> Ateneu L´Harmonia, Fabra i Coats
(Sant Adrià, 20)


Divendres 1 de juliol> 19h y 21.30h
Entrada inversa: decideixes tu el preu a la sortida
Reserva entradas: barcelonatrans@gmail.com

El Trans-Art Cabaret torna amb força a Barcelona amb una nova edició per donar espai a diferents artistes multidisciplinars que venen del mon de la dansa, el circ i el teatre. Aquest any, des de l’Ateneu l’Harmonia a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Sant Andreu, al barri que va veure néixer el Trans-Art Cabaret, us espera un espectacle únic de celebració de la cultura trans. Aquesta edició serà conduïda per Elga Von Fuster i comptarà amb les actuacions d’Alejandro Bernaldez, CN Lester, The Wilde Sisters, Edgar Mariblanca, entre d’altres.


FESTA POP AIR ON FIRE!!

> Sala Tango (Diputació, 94)

Divendres 1 de julilo> 00.30h
Entrada: €10 amb llistat, fins les 3h
(desprès: €15) i amb copa

Aquest any la Pop Air i el FIRE!! s'uneixen! El foc amb l'aire, el cinema amb la música, per divertir-nos a la festa més peluda i plumera de la ciutat. Dives amb barbes, disfresses trash i projeccions improbables tunejades façon Pop Air Party: tot hi cap en aquesta nit excèntrica per a óssos macos i els seus amics. Molt de riure doncs, per a nois i noies, i a part de la tradicional actuació de DJ Albertoto, celebrem allà aquesta unió dels elements amb l'aparició estel·lar del cineasta israelià Adam Kalderon, autor de la genial i molt boja pel·lícula Flores de Mazapán!



FESTA VENTÚ A LA PLAYA CON EL FIRE!!

> Bestial Beach Club
(Ramon Trias Fargas, 2)


Divendres 8 de juliol> ?h
Entrada: €12 amb consumició

Què millor que anar acabant un festival a la platja? VenTú, el famós circuit musical i de vermut de Barcelona, ens brinda ara aquesta fantàstica oportunitat per anar a passar una bona estona entre amiguets, el divendres 8 de juliol, ni més ni menys que al Bestial Beach Club! Amb la qual cosa, després de la projecció de What’s Between Us a l'Institut Francès aquest divendres, tots i totes a la mar, en la que serà l’última festa d’aquesta edició del festival! Per gaudir de fabulosos còctels amb la brisa de mar i, per descomptat, de les millors sessions de DJs de la ciutat. No us ho perdeu!



Festa BEACH PARTY - BITCH ON FIRE!!

> Sala Metro
(Sepúlveda, 185)


Diumenge 10 de juliol > 00.30h
Entrada: €6 amb AQUEST FLYER (click per descarregar)

Aquesta edició del Ball d'Estiu del Casal Lambda a la Sala Metro, Beach party, Bitch on FIRE!!, farà de cloenda de la Mostra FIRE!! Amb les actuacions de Bearbie Star, Javi Moreno i Putysettes, D. J. José Ramirez… Tot presentat i dirigit per Dorothy Lamarc! Les 4 Estacions Lambda és una convocatòria trimestral en dates assenyalades de caire cultural i festiu. Música pop, disco i de festa, actuacions i sorpreses... La festa més cañi de l’any!

Entrada gratuïta per als socis del Casal Lambda. No socis: 6€ amb consumició si portes el flyer que et pots descarregar > aquí, imprimint-lo o mostrant-lo a la pantalla del mòbil, o fent una reserva a 4estacions@lambda.cat.



més
FIRE!!

Exposició Sensualités d’ailleurs
(Sensualitats d’aquí i d’allà), de Ferrante Ferranti...
Exposició sobre els 40 anys del Casal Lambda:
40 anys d’activistme i de lluita per als drets…
Presentació del llibre:
"Per la corda fluixa; respostes davant el repte
i el risc de ser docent i LGBT"
,
de Eloi Biosca… Presentació del llibre:"You Me The Woods",
amb la presència de l’autor, Vincent VI...
Institut Francès, Barcelona
MAS FIRE!!


EXPOSICIÓ:
SENSUALITÉS D’AILLEURS
(Sensualitats d’aquí i d’allà)
,
del fotògraf Ferrante Ferranti

..................

[ El dimarts 28 a les 19h, INAUGURACIÓ amb la presència de Ferrante Ferranti ]

> Institut Francès de Barcelona (Moià, 8)

Del 28 de juny al 28 de juliol.
De dilluns a divendres> de 9h a 21h.
Dissabte i diumenge durant la Mostra> 16.00h a 21.00h

En una selecció d’algunes de les seves instantànies més suggestives, el fotògraf francès Ferrante Ferranti juga amb uns refinats contrastos de llums i ombra per oferir una mirada única sobre la sensualitat dels cossos, siguin d’aquí o d’altres horitzons, de dones o d’homes, drapejats o nus, de carn o de pedra.


EXPOSICIÓ:
SOBRE ELS 40 ANYS DEL CASAL LAMBDA

..................

[ INAUGURACIÓ el dijous 30 a les 18h ]

> Institut Francès de Barcelona (Moià, 8)

Del 30* de juny al 28 de juliol.
De dilluns a divendres> de 9h a 21h.
Dissabte i diumenge durant la Mostra> 16h a 21h

El Casal Lambda de Barcelona compleix 40 anys des que el 1976 es va convertir en el primer centre associatiu sense ànim de lucre d’Espanya, amb un objectiu clar: la normalització del fet homosexual. Per això, ofereix als gais i lesbianes un espai de trobada i orientació, un centre d’informació i documentació sobre sexualitat dirigit a professionals i investigadors, a més de dur a terme un important treball de projecció social amb activitats culturals i un treball continuat de sensibilització cap a les institucions públiques, els partits polítics i el conjunt de la societat.


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:
"PER LA CORDA FLUIXA; RESPOSTES DAVANT EL REPTE I EL RISC DE SER DOCENT I LGBT",

de Eloi Biosca
..................

> Llibrería Antinous (Casanova, 72)

Divendres 1 de juliol> 19.30h

Entrada lliure – Aforament limitat

A través del comentari i l'anàlisi de 72 entrevistes personals a docents LGBT procedents de tots els nivells educatius i de la cita de centenars de fragments de les seves declaracions, el llibre d’Eloi Biosca (Bellatera Ediciones) mostra el panorama que el professorat LGBT divisa des de les alçades de la corda, descrivint les pors, els perills, les actituds i les estratègies dels seus protagonistes.


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:
"YOU ME THE WOODS"

..................

> Llibrería Antinous (Casanova, 72)

Dimecres 6 de juliol> 19h
[* Amb la presència de l’autor, Vincent VI ]


Entrada lliure – Aforament limitat

El llibre fotogràfic You Me The Woods tracta sobre la relació d’una parella de nois i destaca per l’estil cinematogràfic de les seves fotografies. En ell, els personatges reflexionen sobre el pas del temps i la importància de les petites coses: el frec del vent sobre la nostra pell, el silenci, les estrelles... Toni i Ale, els protagonistes, són parella en la vida real. Vincent VI, establert a Londres, porta més de 14 anys dedicats a la creació audiovisual. Ha treballat com a artista digital en algunes de les pel·lícules més visualment impactants de Hollywood, com Gravity, Guardianes de la Galaxia o Everest.