organitza
Som en un any de celebració. El Casal Lambda compleix 40 anys. Són 4 dècades de lluita, treball i esforç de centenars, diria de milers d’homes i de dones que han passat pel Casal Lambda,... (Llegir + )


Emilio Ruiz
President del Casal Lambda

casal lambda




Casal Lambda mapa
C/ Verdaguer i Callís, 10 (08003) Barcelona
Tel. 933 195 550
Fax 933 103 035
mostra@lambdaweb.org





Emilio Ruiz
president
Jordi Samsó
vicepresident
Sergi Cubell
secretari
Jordi Font
tresorer
Aran Jiménez
administrador
vocals:
Carles Cansino, Joan Jurado,
Ramón Munt, Josep Maria Ricart,
Francesc Ripoll, Fran San Román
40 anys de llibertat, igualtat i diversitat

Som en un any de celebració. El Casal Lambda compleix 40 anys. Són 4 dècades de lluita, treball i esforç de centenars, diria de milers d’homes i de dones que han passat pel Casal Lambda, que hi han dedicat hores de la seva vida per un fi comú, per la defensa dels nostres drets, pel reconeixement de les nostres llibertats i pel bé individual i col·lectiu.

El Casal Lambda s’ha transformat, ha canviat molt en aquests 40 anys i ha sobreviscut!

On som ara? El món viu moments d’incertesa, de canvis profunds: econòmics, polítics i socials. El Casal no hi és aliè. Diuen que els canvis venen precedits pel desordre; el desordre porta al canvi i el canvi ens duu a un nou ordre. Quin serà aquest nou ordre? El que sí sabem és com volem que sigui. I en això hi estem treballant.

Volem un Casal Lambda viu i actiu, de portes obertes a la societat, permeable als nous temps. Volem un Casal Lambda on el centre sigui la gent i no la preocupació per la tresoreria, volem un Casal Lambda que continuï sent útil al conjunt de la societat, als socis i sòcies, a la gent gran i a la gent jove, a les dones, a la gent amb necessitats i discapacitats... Un Casal Lambda que continuï sent la centralitat del moviment LGTBI de Catalunya i de referència internacional.

I en aquest rol la Mostra de Cinema FIRE!! té tot el sentit. Enguany el cartell ens recorda França, un país referent dels drets civils. Llibertat, igualtat, diversitat, són també certament els lemes del Casal Lambda. Són 21 anys de cinema Lambda i 40 anys del Casal. Ara, podem mirar enrere i congratular-nos d’allò assolit. I tot seguit, hem de projectar un futur atapeït de complicitats i anhelar un Casal Lambda on quasi tot està per fer.

Emilio Ruiz, President del Casal Lambda
seus
i preus
Ser mare: l’amor incondicional i no cec, els desafiaments i les alegries durant aquests espais de vides creuades, les lluites amb o en contra de les barreres de la societat, el que es queda sense ser dit,..." (Llegir + )

Pascale de Schuyter-Hualpa
Directora de l’Institut Francès de Barcelona

institut francÈs

Instituto Frances



Instituto Francés mapa
Moià, 8
93 567 7777

casa del cine

Fnac

Fnac mapa
Plaça Joanic, 6
93 285 5384

Cinema Zumzeig

CINEMA ZUMZEIG
CINEMA ZUMZEIG mapa
Béjar, 53
93 250 9140

cine girona

Fnac

Fnac mapa
Girona, 173
93 118 4531

raval verd

Raval verd
Raval verd mapa
Plaça Salvador Seguí, 1
(Filmoteca)

  fnac   

Fnac

Fnac mapa
Plaça Catalunya, 4
93 344 1800
Web> fnac.es
Ser mare: l’amor incondicional i no cec, els desafiaments i les alegries durant aquests espais de vides creuades, les lluites amb o en contra de les barreres de la societat, el que es queda sense ser dit, les incomprensions, els silencis i els crits...

Avui, com a mare, faré una “sortida de l’armari”. El meu fill no és gai i no tinc vergonya ni por, i no sento ni ràbia ni culpabilitat. Ni tan sols penso parlar-ho amb la família, ni davant d’una càmera de televisió en un programa de societat, ni a un psicòleg, però molt menys silenciar-ho. No tremolo al pensar que el cap de la seva feina, el seu professor, el seu pare o el seu company de treball se n’assabentin. No m’identifico com a mare d’un heterosexual, no lluito a favor ni em tanco en el silenci: és la seva elecció, la seva vida, el seu destí, que desitjo el més lluminós i lliure possible.

Tot això us semblarà molt obvi, és clar... Doncs, aquesta evidència és la que desitjo a totes les mares del món, independentment de l’orientació sexual dels seus fills i perquè ells puguin definir-se principalment com a artista, artesà, intel·lectual, treballador, empresari, professor, pagès, amb tot l’orgull que suposa tenir un lloc en la nostra societat, com a actors de la pau i la democràcia. Però mai en funció de la seva elecció amorosa i sexual.

Desitjo a tots els pares del món que puguin acompanyar el seu fill o la seva filla en el projecte de la seva vida, i veure brillar d’alegria els ulls dels seus fills quan es submergeixen en la mirada de l’ésser estimat, sigui d’un altre o del mateix sexe .

Pascale de Schuyter-Hualpa, Directora de l’Institut Francès de Barcelona
equip fire!!
Liberté, égalité, diversité. Si alguna cosa ha caracteritzat el FIRE!! durant aquests últims anys, ha estat la defensa de dos principis fonamentals.
D’una banda, la vocació universal del nostre missatge en mostrar, a través del cinema, la realitat de les persones LGBTI a tot el món, sense limitar-nos a la nostra... (Llegir + )

Joako Ezpeleta, Co-director Mostra FIRE!!

Joako Ezpeleta
Co-director
Co-fundador del Festival Internacional de Benicàssim, periodista i gestor cultural, director del programa de ràdio i televisió "Viaje a los Sueños Polares" durant anys i editor de la revista "Spiral". Actualment coordina i produeix exposicions i projectes culturals.

Gregorio Soria
imatge gràfica
Dissenyador gràfic i creador audiovisual, ha treballat majoritàriament en l'àmbit cultural, en especial per al mercat discogràfic, per al qual ha realitzat desenes de portades de disc. Entre els seus clients nacionals destaquen La Casa Azul, Elefant Records, Naïve, Rock de Lux, CD.Drome, 40 Principals, Stop Sida, etc., i ha treballat per a companyies al Japó, Noruega, França, Corea, Alemanya i el Regne Unit. Paral·lelament ha creat Annika, el seu propi segell discogràfic.
Vero Dos
DISSENY, PROGRAMACIÓ I IMATGE WEB
Comunicadora visual i performer. Porta endavant DOSVISUAL, espai nòmada dedicat al disseny gràfic, web i creació d'imatge per a projectes artístics.

Daniel Compte

COL·LABORACIONS
Graduat Superior en Mitjans de Comunicació, ha col·laborat en el món de la producció televisiva, radiofònica i teatral, en empreses com TV3-El Terrat, Rac1, Rac105, Grup Balaña i Ovideo TV. Des de fa ja alguns anys, exerceix tasques de comunicació, premsa, relacions públiques i producció en la companyia teatral La Cubana al mateix temps que col·labora de forma habitual amb diversos directors joves en la producció de curtmetratges cinematogràfics i webseries.
Carlos Custodio
COL·LABORACIONS
Llicenciat en dret. Productor d'esdeveniments, comunicador i agitador nocturn ocasional. Cinèfil i devorador de cultura i entreteniment. Good kisser
Erle Gutiérrez
SUPORT EN XARXES SOCIALS
Publicista castellonenca vivint a Barcelona. Amant de la música, els còmics i el cinema. Si trobés una porta al passat, viatjaria als 50, o als 80... depenent de la peli on voldria estar. En projecte: ser guionista.


agraïments
> Daniel Ahmed, Astrid Aran, Alessio Arena, Esteban Bernatas, Miguel Bosch, Mar Canet, Fernando Ezpeleta, Berta Fernández, Ferrante Ferranti, Martín Frasso, Nori Furlan, Lola García, Ricardo González, Francesc Gonzalo, Charlie Ibarzo, Joan Manel Jubany, Adam Kalderon, Xavier Lezcano, Josep María Machado, Ester Marquina, Carlos Mayor, Alan Moore, Jorge Pérez, Elena Pujol, Elie Saeigh, , Adriana Ribas, Margarida Sala, Víctor Sastre, Antti Savinen, Astrid Schneider, Arnau Soler, Alberto Tognazzi, Alberto Torres, Francesco Zanier. ..

Antoine Leonetti
co-DIRECTOR
Gestor cultural, Doctor en dret, cap de producció del festival de cinema i drets humans de Barcelona, col·laborador de la Fundació Valsáin per a la promoció dels valors democràtics. Autor d'estudis sobre dret a l'educació artística i col·laborador de la revista suïssa d'art "Art Passions".
Jessie Park i Rafael Sánchez
comunicació i premsa
Relacions públiques, dissenyadora i artista multidisciplinar. Creadora de Jin Sun Park, marca de joies i accessoris. Cofundadora de Circuit, esdeveniment de moda, art i música a Barcelona. Des de fa 5 anys dirigeix PARKDIVISION, agència de comunicació, premsa i relacions públiques. Moda, Bellesa, Artistes.
Willy Melguizo
comunicació digital
Gestor de projectes en l'àmbit cultural i social. Director de patrocinis en festivals, projectes culturals i socials.
Jorge Vañó
coordinador curtmetratges
Llicenciat en comunicació audiovisual. Màster en realització cinematogràfica per l'ESCAC. Projecte de cineasta i guionista, actualment treballant de programador de continguts VOD (video on demand).
Jonás Torres
ajudant de comunicació i producció
Productor, llicenciat en comunicació audiovisual, fundador de l'agència de comunicació Play On Barcelona que dóna forma a diferents projectes audiovisuals de comunicació, organització d'esdeveniments i gestió de xarxes socials.
Liberté, égalité, diversité

Si alguna cosa ha caracteritzat el FIRE!! durant aquests últims anys, ha estat la defensa de dos principis fonamentals.

D’una banda, la vocació universal del nostre missatge en mostrar, a través del cinema, la realitat de les persones LGBTI a tot el món, sense limitar-nos a la nostra. Els drets de les persones són universals i no desistirem en la nostra lluita fins que es respectin en tot el món. Sempre recolzarem la globalització dels Drets Humans perquè la universalitat és l’essència tant de l’art com del cinema. Per això veurem enguay pel·lícules de Xile, Lituània, Japó, Suècia, Kenya, Mèxic, Estats Units, Àustria, Filipines o del nostre país. I es parlarà de la diversitat afectiva, sexual, de gènere, amb històries d’amor, de desengany, de dolor, de lluita... Històries de ficció i documentals de vides admirables.

D’altra banda, aquesta mateixa visió universal de la diversitat ens obliga a no quedar-nos només en la defensa dels drets del nostre col·lectiu sinó a obrir-nos a tota la societat en una doble direcció: atraient d’una banda a tota mena de públics per conèixer la nostra realitat i, alhora, incloure en aquesta mirada a altres col·lectius vulnerables i maltractats per la seva raça, orientació sexual, nacionalitat, gènere o idees religioses. Quan ataquen un de nosaltres, ens ataquen a tots; quan una dona és maltractada, tots ho som; quan a un ésser humà se li considera “il·legal” i ha de ser deportat, tots som rebutjats; quan la ideologia intolerant i excloent s’imposa en qualsevol lloc del món, tots som ferits. Quan la llibertat, la igualtat i la diversitat es retallen, ja comencem a estar morts.

Per això FIRE!! és un crit a la consciència, una flama per la regeneració. I aquest any posem el focus en la dona, de front, sense etiquetes, i la situem amb tot el seu poder en el centre del missatge amb l’esperança que la seva energia s’expandeixi des de la posició més humil fins als centres reals del poder i contribueixi a fer-nos més lliures, més iguals i a acceptar la diversitat com una font de riquesa, de respecte i de justícia.

Llibertat com a antídot contra aquesta patològica intolerància de l’ésser humà que té “por” al diferent; igualtat com a garantia dels drets de tots i totes; diversitat per ser diferents, sense por.

Joako Ezpeleta, Co-director Mostra FIRE!!












> L’equip de voluntariat del Casal Lambda. AMPGIL.

> AMPGIL

> A tots els que hem pogut oblidar.
> A tots els espectadors que ens acompanyen cada any...

patrocinadors
organitza










amb el suport de



Instituto Francés
Casa Asia

Fundació Enlllaç
HP
    Embajada de E.E.U.U.

És un honor, com a alcaldessa de Barcelona, poder dedicar unes paraules a la Mostra FIRE!! Aquest any arribeu a la 21a edició, una xifra que imposa per la tradició que heu engegat i també per la exigència de continuar any rere any amb la mateixa força que en els inicis. Una de les grans virtuts de la cultura i, especialment, del cinema, és... (Llegir + )

Ada Colau , Excel·lentíssima Sra. Alcaldessa de Barcelona

És un honor, com a alcaldessa de Barcelona, poder dedicar unes paraules a la Mostra FIRE!! Aquest any arribeu a la 21a edició, una xifra que imposa per la tradició que heu engegat i també per la exigència de continuar any rere any amb la mateixa força que en els inicis.

Una de les grans virtuts de la cultura i, especialment, del cinema, és fer arribar altres punts de vista i realitats al gran públic. Explicar històries que ens emocionin requereix primer tenir una sensibilitat especial per temes que potser d’una altra manera passarien desapercebuts i, segon, tenir un gran equip humà al darrere que cregui en el projecte, i en el cas del cinema més.

Hem d’estar molt contentes de tenir una mostra com la que porteu endavant, perquè explicar històries i a més amb la intenció de donar visibilitat a persones pertanyents als col·lectius LGTBI no és una tasca fàcil i vosaltres ho heu fet amb perseverança tots aquests anys. Aquesta lluita col·lectiva pel reconeixement dels drets de les persones LGTBI —persones que han patit al cap i a la fi l’hegemonització d’un sistema en el qual no els hi era permès ser— és totalment imprescindible en una ciutat que vol avançar cap a una democràcia plena i cap a polítiques plurals capaces de reconèixer la diversitat i la riquesa de totes i cada una de les vides diverses.

Gràcies per fer que la nostra ciutat sigui fèrtil per a projectes com aquest i també gràcies a totes les persones que dia rere dia hi sou, des del Casal Lambda, que enguany fa 40 anys, i també des de les altres associacions LGTBI, perquè mostres com aquesta tirin endavant.

Bona mostra i llarga vida al FIRE!!

Ada Colau, Excel·lentíssima Sra. Alcaldessa de Barcelona
Enguany ens trobem davant la 21a edició del festival FIRE!!. Fa molts anys per tant, que el festival s’organitza en clau reivindicativa i com a eina de difusió i transformació social. L’entitat que ha dut a terme aquesta lluita ha estat l’organitzadora i propulsora del festival, El Casal Lambda, nascut l’any 1976 com a Institut Lambda, ... (Llegir + )

Santi Vila, Honorable Sr. Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Enguany ens trobem davant la 21a edició del festival FIRE!!. Fa molts anys per tant, que el festival s’organitza en clau reivindicativa i com a eina de difusió i transformació social. L’entitat que ha dut a terme aquesta lluita ha estat l’organitzadora i propulsora del festival, El Casal Lambda, nascut l’any 1976 com a Institut Lambda, amb l’objectiu de vehicular, a través de la cultura, la lluita per a la normalització del col·lectiu LGBTI. Una lluita que encara avui continua i que amb mostres i actes com aquest ens recorden que els objectius de defensa, igualtat i reconeixement del col·lectiu gai, lèsbic, bisexual i transsexual estan cada dia mes pròxims, alhora que també ens fa reflexionar sobre el camí que encara ens queda per a recórrer com a societat.

El festival tracta de posar èmfasis en la diversitat afectiva i sexual en sentit més ampli a través d’una selecció de llargmetratges, documentals i curtmetratges que pretén tenir en l’enfocament educatiu un dels seus principals trets d’identitat. La trobada s’ha consolidat com una cita anual per als integrants del col·lectiu LGBT, però també per al sector audiovisual donada la qualitat de les propostes programàtiques, la majoria de les quals o són inèdites o han estat reconegudes amb premis en els festivals de cinema internacional.

És interessant remarcar que el nom del festival és un homenatge a la revista novaiorquesa homònima de finals dels anys 20, dirigida per l’escriptor Richard Bruce Nugent, negre i homosexual. Nugent va tenir una carrera productiva i va representar un far a la foscor, per al moviment gai negre de la època, alhora que va formar part del moviment Harlem Renaissance (moviment cultural de la comunitat afroamericana dels anys 20 al barri de Harlem). L’escriptor afroamericà representa, com el propi festival FIRE!!, la crítica social, la lluita i les reivindicacions que una gran nombre de moviments socials han hagut d’abanderar per defensar els seus drets, davant d’una societat molt sovint homòfoba, patriarcal i racista.

El festival pretén ser també una plataforma per potenciar les col·laboracions, trobades, la coordinació entre actors alhora que un espai de difusió i reivindicació, per a artistes que no tenen veu al seu país. El festival col·labora anualment amb Amnistia Internacional i amb l’Institut Francès de Barcelona, institucions obertes a propostes enfocades en la defensa dels drets humans arreu del món.

El nombre d’assistents del festival no ha parat de créixer els últims anys, doblant la assistència fins als 7000 espectadors, una senyal de la bona salut en la que es troba el festival FIRE!! i la cultura audiovisual.

Santi Vila, Honorable Sr. Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya


Colaboran




Mitjans de comunicació






festivals
amics
edicions anteriors
2012
2015
2014
2014
2013
2013
2012
2012
2011
2011
2010
2010
2009
2009
2008
2008