nit
inaugural
Lilting
Institut Francès, Barcelona
09


Institut Francès
Dijous 2 de juliol
20.30h: projecció
amb la presència del director,
Hong Khaou

22:30h: copa d'inauguració

Aforament limitat
secció
oficial:
llargmetratges


La secció oficial està composta per llargmetratges de ficció en major part d'estrena al nostre país i que han passat pels més importants festivals de cinema del món. Hom hi vol mostrar una radiografia del cinema LGBT de tots els continents, mostrant tots els seus matisos i donant especial rellevància a la seva qualitat narrativa i plàstica, abastant tan l'àmbit gai com lèsbic, bisexual i transsexual.
Institut Francès, Barcelona
secció
oficial:
documentals

L'arc de Sant Martí d'est a oest, i de nord a sud
Com ha canviat la situació de la comunitat LGBT en 20 anys! El 1995, quan el Casal Lambda va crear la primera mostra de cinema gai i lèsbic d'Espanya, els països que reconeixien les parelles de fet...


Antoine Leonetti, Coordinador Mostra FIRE!!
Institut Francès, Barcelona
L'arc de Sant Martí d'est a oest, i de nord a sud

Com ha canviat la situació de la comunitat LGBT en 20 anys! El 1995, quan el Casal Lambda va crear la primera mostra de cinema gai i lèsbic d'Espanya, els països que reconeixien les parelles de fet es comptaven en els dits d'una mà i cap havia aprovat encara el matrimoni igualitari. El 2015, són ja 21 els països que han regulat el matrimoni homosexual, a més d'altres 23 que posseeixen fórmules d'unió civil o de reconeixement de parelles del mateix sexe. És un gran avanç, naturalment, però dista molt de ser suficient: les relacions homosexuals estan penades encara avui a 75 països, a 6 d'ells amb la mort. Queda per tant un llarg camí per recórrer, molta lluita i molta ajuda als països més necessitats. Els festivals de cinema LGBT complim en aquest sentit un paper important, igual que les manifestacions per l'orgull, i volem saludar des d'aquí a festivals més recents com el Side by Side, de Sant Petersburg, que lluita en un entorn particularment hostil, amb insults, agressions i freqüents boicots de les seves sessions de cinema.

Els nostres documentals volen reflectir aquesta diversitat de situacions, aquestes fractures que existeixen en l'arc de Sant Martí entre els quatre punts cardinals. Alex i Ali ens dóna un primer testimoni dramàtic d'aquestes profundes línies de ruptura entre occident i orient, en mostrar com una parella constituïda per un americà i un iranià queda estripada per culpa de la revolució islamista, i intenta amb molta dificultat, 35 anys més tard, recompondre un semblant d'intimitat. Veiem també situacions de benestar homosexual, amb persones capaces de parlar del tema sense embuts, un tema que representa fins i tot una part del seu treball com a artista o escriptora: és el cas tant de Nan Goldin com de Susan Sontag. El documental sobre l'actor nord-americà Tab Hunter ens ofereix un contrast ja no geogràfic sinó temporal: el que separa el Tab d'avui amb el que era al Hollywood dels anys cinquanta, on la tirania dels grans estudis de cinema prohibia tota mena de sortida de l'armari. La seva tranquil·litat i la seva alegria a l'hora de parlar avui de la seva homosexualitat contrasten fortament, això sí, amb els gais i lesbianes del Camerun de Born this Way, un país on els esforços de l'extraordinària advocada Alice Nkom difícilment aconsegueixen contenir l'allau homofob que aquesta comunitat pateix allà diàriament. Aquest repàs mundial per l'homofòbia, o per l'esperança, ho fa també molt bé, i com un veritable colofó, el meravellós documental Out in the Line-Up: partint de l'homofòbia imperant en el món del surf australià, ens porta a un fantàstic viatge al voltant del món per prendre el pols d'altres exponents d'aquesta gran comunitat esportiva. Veiem que tots semblen pujats per tot arreu a una onada ja molt més relaxada i més multicolor: tant de bo pogués ser la mateixa que empenyi el progrés als 119 països que encara no reconeixen les parelles del mateix sexe.

Antoine Leonetti, Coordinador Mostra FIRE!!
pantalla
trans

Travessem les pantalles!
Més enllà de mostrar referents positius sobre la trans- sexualitat, aquest cicle pretén apropar-se als patis de butaques de la Mostra i convidar als i les espectadores
a pensar què tenen a veure ells i elles amb el fet trans,
què en pensen i què en saben. Deixar de veure les
persones trans com aquell "altre" diferent i fins i tot...

Pol Galofre i Miguel Missé
Cultura Trans
Institut Francès, Barcelona
13





Institut Francès
Del 2 al 12 de juliol
Travessem les pantalles!

Més enllà de mostrar referents positius sobre la transsexualitat, aquest cicle pretén apropar-se als patis de butaques de la Mostra i convidar als i les espectadores a pensar què tenen a veure ells i elles amb el fet trans, què en pensen i què en saben. Deixar de veure les persones trans com aquell "altre" diferent i fins i tot exòtic i atrevir-se a pensar la qüestió trans des de la perspectiva de la vida quotidiana, a partir d'allò que compartim i no tant d'allò que ens diferencia. Pensar què ens diferencia d'aquestes persones que han decidit viure la vida d'una altra forma, des d'un altre lloc. Més enllà de mostrar personatges i històries trans fora de l'estereotip, de la malaltia o del monstre, i d'explicar que la vida de les persones trans va molt més enllà d'un diagnòstic mèdic, aquest cop volem travessar les pantalles per quedar-nos en l'imaginari i els pensaments d'aquells que ens observen des de fora. En definitiva, que us emporteu una mica de nosaltres, les persones trans, amb vosaltres, les persones cis*. I per les persones trans que segur també omplen les butaques, recordar-vos que la visibilitat és la nostra major força col·lectiva i que darrera de cada una d'aquestes pel·lícules hi ha la celebració de l'orgull trans.

Aquest serà la tercera edició del cicle Pantalla Trans, una iniciativa de col·laboració entre el FIRE!! i el projecte Cultura Trans. Vine despert i preparat per gaudir-la!

*Cis: terme que ha emergit en els darrers anys per designar les persones que no s'identifiquen com a trans.

Pol Galofre i Miguel Missé
Cultura Trans
curtmetratges

FIRE!! en curts> Una sessió molt especial de curts estèticament contundents o que ens fan pensar; uns treballs alegres, introspectius o divertits. És a dir, tot això que pretén ser el FIRE!! Es decir, todo eso que pretende ser el FIRE!!

Més curts en FIRE!!> Alguns dels llargmetratges i dels documentals del festival porten premi! Amb la projecció prèvia d'un d'aquests sorprenents curtmetratges.


Antoine Leonetti, Coordinador Mostra FIRE!!
Institut Francès, Barcelona

Institut Francès
i Sala Hiroshima
Del 3 al 11 de juliol

FIRE!! en curts:

INSTITUT FRANCÈS
Dimecres 8 de juliol> 22.30h

SALA HIROSHIMA
Diumenge 5 de juliol> 19.30h



38
30
26
35
29
34



FIRE!!
A LA FRESCA
AL RAVAL

V Cicle de cinema "La puttanesca"

Raval Verd proposa el seu cinquè cicle de cinema a la
fresca al Raval, amb el títol de La Puttanesca, consistent
en projeccions acompanyades de música electrònica amb col·lectius locals de dones DJ i VJ. El cicle d'aquest any s'inicia el dilluns 29 de juny amb el FIRE!!, i amb la projecció de Appropriate Behavior de Desiree Akhavan, precedida del curt Big Time. My Doodled Diary, de Sonali Gulati.
FIRE!! A LA FRESCA en el RAVAL





Pista de bàsquet (C/ Aurora, 24)
Dilluns 29 de juny
21.00h: Apertura
22.00h: Projecció
3€ amb consumició
Aforament limitat
FIRE!!
en gira


Com l'any passat, el FIRE!! se'n va de gira per altres ciutats de Catalunya per dur l'esperit de la Mostra a tots els públics. La nit de l'1 de juliol començarem amb una sessió gratuïta al Cinema Catalunya de Terrassa amb la presentació de la pel·lícula argentina A primera vista, de Daniel Ribero. Desprès, estarem presents també al Cinema Truffaut de Girona, amb tres pel·lícules: Lilting, Born this Way i Appropriate Behavior.


FIRE!! en gira
Cinema Catalunya, Terrassa
i Cinema Truffaut, Girona
Del 1 al 9 de juliol
programa
educatiu

Com cada any, la Mostra FIRE!! presenta un programa educatiu per debatre de temes relacionats amb la visibilitat del col·lectiu LGBT. En aquest vintè aniversari, convidarem a diferents professionals que treballen activament, alguns d'ells també des de fa molt de temps, per oferir més referents educatius i positius de l'homosexualitat a la comunitat LGBT i a la societat en general. Seguint aquest plantejament...

Jordi Samsó, Coordinador del programa educatiu
vds
Institut Francès, Barcelona
PROGRAMA EDUCATIVO

Com cada any, la Mostra FIRE!! presenta un programa educatiu per debatre de temes relacionats amb la visibilitat del col·lectiu LGBT. En aquest vintè aniversari, convidarem a diferents professionals que treballen activament, alguns d'ells també des de fa molt de temps, per oferir més referents educatius i positius de l'homosexualitat a la comunitat LGBT i a la societat en general. Seguint aquest plantejament dels referents positius, projectarem també diferents treballs audiovisuals, que toquen en particular el tema de la descoberta de l'homosexualitat (Get Real), l'homoparentalitat (Naître père), las referències a la realitat LGBT a l'àmbit escolar (It's elementary) o a les persones grans (Flores de otoño). Aquest programa educatiu serà també la ocasió de difondre la informació relacionada amb el Primer Concurs de Curts contra l'Homofòbia, organitzat pel Casal Lambda.

Jordi Samsó, Coordinador del programa educatiu


JOVES, DESCOBERTA DE L'HOMOSEXUALITAT I L'HOMOFÒBIA

> Dilluns 29 juny:
18h > Projecció del llargmetratge Get Real (Simon Shore, Reino Unido, 1998, 108')
20h > Taula rodona amb convidats destacats de l'àmbit del cinema: Armand de Fluvià, Ventura Pons, Jaume Gil, Joako Ezpeleta
20.55h > Passi de l'espot sobre el 1r concurs de curts contra l'homofòbia, del Casal Lambda

Fórum de la FNAC Triangle
Entrada gratuïta
Aforament limitat


TRAJECTÒRIES VITALS DE L'HOMOSEXUALITAT: ESCOLA, JOVES, ADULTESA I VELLESA

> Dimecres 1 juliol:
18h > Projecció del documental It's elementary: talking about gay issues at school (Debra Chasnoff, EUA, 1996, 80'), i projecció del curt Flores de otoño (Hanna Jarzabek, Espanya, 2015, 23')
20h > Taula amb convidats destacats de l'àmbit de la comunicació i joves LGBT: Roberto Enríquez (Bob Pop), Laura Cañadas, Sergi Cubell, Ivan Delamare
20.55h > Passi de l'espot sobre el 1r concurs de curts contra l'homofòbia, del Casal Lambda

Fórum de la FNAC Triangle
Entrada gratuïta<
Aforament limitat


FAMÍLIES LGBT, MÉS FAMÍLIA QUE MAI!

> Martes 30 de junio:
18h > Projecció del documental Naître Père (Delphine Lanson, França 2013, 80')
19.45h > Taula rodona amb convidats destacats de l'àmbit familiar: Ignasi Millet, Esther Nolla, Joan Melús, Carles Rovira
20.55h > Passi de l'espot sobre el 1r concurs de curts contra l'homofòbia, del Casal Lambda

Fòrum de la FNAC Triangle
Entrada gratuïta
Aforament limitat

































FIRE!!
en escena

Espectacle Trans-Art Cabaret: Travessant les pantalles
El Trans-Art Cabaret retorna amb força a Barcelona amb aquesta quarta edició, per donar espai a diverses artistes multidisciplinaris que venen tant del món de la dansa,...

Festa GIRLS on FIRE!!
Celebrem 20 anys i ho fem en gran, en col·laboració amb un dels clubs més importants de Barcelona, la Sala Apolo, on ens reunirem tota la comunitat FIRE!! per celebrar aquest aniversari ballant...
Institut Francès, Barcelona



Sala Hiroshima i Sala Apolo
3 i 4 de juliol
FIRE!! EN ESCENA

ESPECTACLE TRANS-ART CABARET:
Travessant les pantalles


> SALA HIROSHIMA (Vila i Vilà, 67)
Dissabte 4 de juliol> 21:00h
Entrada: 8€
Aforament limitat

El Trans-Art Cabaret retorna amb força a Barcelona amb aquesta quarta edició, per donar espai a diverses artistes multidisciplinaris que venen tant del món de la dansa, com del circ i el teatre. Una plataforma des d'on aquests artistes trans també poden experimentar i mostrar-se sense por, un lloc on provar, on deixar-se anar, però també un lloc per trobar-se. Des de la nova sala de teatre Hiroshima i amb la participació d'artistes afermats que treballen el tema trans en el seus espectacles, així com persones trans que comencen a guanyar-se un nom en el panorama cultural, gaudirem d'una vetllada inoblidable que serà conduïda per la Montserrat Escopinya i la pianista Clara Peya.

En aquesta edició del Trans-Art Cabaret comptarem amb actuacions diverses, entre elles les d'Alicia Ramos (cantautora), Miryam Mariblanca (expressió corporal), Limbo, de la companyia L'Era de les Impuxibles (teatre / música / dansa), Monica Smith (trapezi), Orlando (SLAM) i un combo poètic amb diversos poetes trans de la ciutat.



FESTA GIRLS ON FIRE!!

> Festa a la SALA APOLO
Las Bistecs (live)
Siria Dj
Äadrik Synth Dj
Ferdiyei
Divendres 3 de juliol> 00:30h
Entrada lliure fins la 01.30 h
i 10€ amb consumició després

Celebrem 20 anys i ho fem en gran, en col·laboració amb un dels clubs més importants de Barcelona, la Sala Apolo, on ens reunirem tota la comunitat FIRE!! per celebrar aquest aniversari ballant. Per a això comptarem amb l'actuació en directe de la banda del moment, Las Bistecs, que ha revolucionat l'escena de l'electro-pop amb el seu tema Historia del Arte. A més, sessions de discjòqueis per seguir la nit amb Síria Dj, Äadrik Synth Dj i el mític Ferdiyei, resident de l'Apolo. No et perdis aquesta festa inaugural comandada per dones... GIRLS on FIRE!! Us convidem a tots a celebrar amb nosaltres aquesta festa amb una entrada gratuïta per al públic de la Mostra, des de les 00.30 a les 01.30.

més
FIRE!!

GENDER MASQUERADE WORKSHOP>
Taller de (re)presentació del gènere


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE> "Homoherejías fílmicas:
Cine homosexual subversivo en España en los años setenta y ochenta",
de Alberto Berzosa

EXPOSICIÓ>
Vint anys de Mostra de Cinema Gai i Lèsbic a Barcelona


Institut Francès, Barcelona
FIRE!! EN ESCENA


GENDER MASQUERADE WORKSHOP
Taller de (re)presentació del gènere
En anglès amb traducció consecutiva

> SALA HIROSHIMA (Vila i Vilà, 67)
Divendres 3 de juliol> de 16h a 21h
20€ > Inscripció a barcelonatrans@gmail.com
Aforament limitat

Orlando Deya Davidson és artista drag, professor de teatre i activista, amb arrels a França, Anglaterra i Suècia. Orlando utilitza diferents expressions artístiques com el hip-hop, la dansa, la paraula, el teatre, l'humor, la música i les imatges. La pedagogia anti-normativa és també per a ell una eina important per debatre i comunicar sobre les estructures, el poder i l'opressió. La importància del gènere i de les expressions de gènere en la nostra societat juga un paper important pel que fa al que som i com ens podem expressar. El taller explora el llenguatge corporal tant masculí com femení.


Presentació del llibre
HOMOHEREJÍAS FÍLMICAS: Cine homosexual subversivo en España en los años setenta y ochenta, de Alberto Berzosa

Amb la presència del escriptor i de Luis Escribano, antic membre del mític col·lectiu cinematogràfic Els 5 QK's.

> LLIBRERÍA CALDERS
(Passatge Pere Calders, 9)
Dissabte 4 de juliol> 13h
Gratuït
Aforament limitat

A Espanya, els anys setanta van suposar un moment d'inflexió per a la història de l'homosexualitat. El moviment d'alliberament gai i lèsbic va emergir amb força de les catacumbes del franquisme, al mateix temps que a les grans ciutats es desenvolupaven diferents espais de socialització i una cultura gai entre la qual va destacar el cinema homosexual subversiu, amb pel·lícules que transgredeixen l'heteronormativitat, plantegen identitats alternatives o porten missatges que qüestionen els tabús socials, culturals i polítics respecte a la sexualitat.


EXPOSICIÓ: VINT ANYS DE MOSTRA DE CINEMA GAI I LÈSBIC A BARCELONA
Vint anys de referents positius i educatius de l'homosexualitat

> INSTITUT FRANCÈS DE BARCELONA (Moià, 8)
Del 2 al 22 de juliol
De dilluns a divendres> de 9.00h a 21.00h
Dissabte i diumenge durant la Mostra> de 16.00h a 21.00h
Entrada lliure

En aquesta exposició podreu trobar el més significatiu d'aquests 20 anys de Mostra de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona. Les imatges gràfiques i els cartells de cadascun dels anys també estaran acompanyats de fotografies dels espais, les sales, les seus, els convidats, les activitats paral·leles... Així mateix, trobareu un audiovisual amb les cròniques de premsa i les entrevistes als mitjans de comunicació més destacats. I per tal d'aproximar el què ha estat la programació d'aquests 20 anys trobareu els espots d'algunes edicions. Amb tot, volem mostrar-vos la capacitat educativa que va tenint la Mostra de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona. I sobre tot també, els referents positius de l'homosexualitat que hem de continuar mostrant per tal d'esvair la xacra de l'homofòbia. Un cinema de cultura i de compromís renovat any rere any... Gaudiu-la!