organitza
20 anys de la Mostra del Casal Per ser precisos, el pròxim 23 d'octubre es compliran exactament 20 anys de la Mostra de Cinema del Casal Lambda. Som davant del vintè aniversari del certamen sobre cinema LGTBI... (Llegir + )

Emilio Ruiz
President del Casal Lambda

casal lambda




Casal Lambda mapa
C/ Verdaguer i Callís, 10 (08003) Barcelona
Tel. 933 195 550
Fax 933 103 035
mostra@lambdaweb.org






Emilio Ruiz
president
Joan Soldevila
secretari
Alfons Santos
tresorer
Aran Jiménez
administrador
Jordi Trilla, Josep Maria Ricart
vocals
Jordi Samsó
coordinador educatiu
Patrick Cerrato
coordinador de traduccions
20 anys de la Mostra del Casal

Per ser precisos, el pròxim 23 d'octubre es compliran exactament 20 anys de la Mostra de Cinema del Casal Lambda. Som davant del vintè aniversari del certamen sobre cinema LGTBI degà a l'Estat Espanyol. Aquesta Mostra, ara coneguda per FIRE!!, naixia el 1995 amb el convenciment que la cultura és un vehicle necessari i immillorable per contribuir a la normalització real de l'homosexualitat. Una aposta i un compromís que continuen més vigents que mai.

Estem d'aniversari i, com molt bé diu Josep Anton Rodríguez al llibre que recull els primers 10 anys de la Mostra, "un aniversari és el triomf de la vida... el triomf de les persones sobre l'inflexible pas del temps"; per tant celebrem-ho!! Festegem i desitgem llarga vida al FIRE!!

És de justícia recordar qui en el passat ha capitanejat la Mostra. El primer director, Xavier Daniel, i també Jaume Gil, que va prendre les regnes en un moment difícil. La Mostra de cinema ha tingut llums i ombres però, en la perspectiva que només el temps dóna, estem convençuts que FIRE!! és actualment un referent entre el col·lectiu LGTBI, entre els sectors professionals, els mitjans de comunicació i les administracions púbiques, tant a Catalunya com en el conjunt de l'Estat.

Dos dècades donen per a molt. Des de la il·lusió inicial, del risc de desaparèixer fins arribar a la majoria d'edat, la Mostra ha anat evolucionant, adaptant-se als temps, canviant dates, re-inventant-se any rere any. Hem estat capaços de crear una oferta cultural original, innovadora i, sobretot, FIRE!! és una proposta capaç d'interessar a un públic creixent.

I això a què es deu? En gran mesura a la qualitat de la programació de la Mostra i, per al casal Lambda, són dos els factors claus en aquest sentit. El primer, l'equip artístic i tècnic, dirigit per Joako Ezpeleta i Antoine Leonetti, que mimen cada edició. La seva professionalitat, expertesa i trajectòria es van fer sentir en els darrers anys, un fet que s'ha traslladat amb un creixement d'espectadors, una major complicitat dels mitjans de comunicació i més atenció, tot i que encara insuficient, de l'administració. El segon gran factor és la legió de voluntaris i voluntàries que inverteixen el seu temps i treball en la Mostra. Al voluntariat del Casal, especialment, el nostre més sincer agraïment.

Si fixem la mirada cap al futur, és segur que FIRE!! és necessari, com ho és la cultura en la nostra vida, com ho és la lluita pel reconeixement i ple respecte del col·lectiu LGTBI. No obstant, i aquesta és la reflexió final, un futur per al FIRE!! requereix un públic que hi cregui i un finançament, un finançament que ha de venir del propi esforç del Casal Lambda com també d'una clara i ferma voluntat de les administracions públiques.

Emilio Ruiz, President del Casal Lambda
seus
i preus
Per molts anys, FIRE!! en aquest vintè estiu! Les més sinceres felicitacions de l'Institut Francès a l'equip del Casal Lambda que, ha organitzat amb èxit al llarg de les últimes dues dècades aquesta Mostra Internacional de cinema,.." (Llegir + )

Yannick Rascouët
Director de l'Institut Francès

institut francès

Instituto Frances
Instituto Francés mapa
Moià, 8
93 567 7777

Sala Hiroshima
Sala hiroshima
hiroshima.cat mapa
Vila i Vilà, 67
Aurora, 24
Cinema Zumzeig

CINEMA ZUMZEIG
CINEMA ZUMZEIG mapa
Béjar, 53
93 250 9140

raval verd

Raval verd
Raval verd mapa
Pista de bàsquet
Aurora, 24

fnac

Fnac

Fnac mapa
Plaça Catalunya, 4
93 344 1800
Web> fnac.es
Per molts anys, FIRE!!

Per molts anys, FIRE!!, en aquest vintè estiu! Les més sinceres felicitacions de l'Institut Francès a l'equip del Casal Lambda que, ha organitzat amb èxit al llarg de les últimes dues dècades aquesta Mostra Internacional de cinema, fent d'aquesta cita anual un esdeveniment educatiu i cultural de primer ordre al servei de la causa LGBTI.

Llibertat, respecte i tolerància! Desafortunadament encara en massa països les lesbianes, els gais i les persones transsexuals o intersexuals segueixen sent víctimes de fustigacions, tortures, detencions arbitràries i, fins i tot, assassinats amb total impunitat. La lluita per la despenalització de l'homosexualitat és un tema prioritari. Fins a la data, l'homosexualitat continua penalitzada a prop de 76 estats i cinc d'ells preveuen la pena de mort. Aquesta situació és inacceptable.

Totes les persones han de gaudir de la mateixa protecció d'aquests drets sense discriminació, amb el respecte dels drets humans reconeguts en els instruments internacionals. França dóna suport a l'objectiu de la despenalització universal de l'homosexualitat i treballa activament sobre aquest tema amb els seus socis i les ONG. L'objectiu és definir l'enfocament que garanteixi la probabilitat d'èxit de qualsevol iniciativa de Nacions Unides. Això requereix l'ampliació de coalicions i la sensibilització de les consciències en el terreny.

Conscienciar, això és precisament el que fa el Casal Lambda de manera constant i persistent. És per això que l'Institut Francès és al costat de la fundació per acollir de nou el FIRE!! Si bé és cert que la intolerància no ha desaparegut, que la conquesta dels drets és un llarg camí i que massa drames encara tenen lloc davant dels nostres propis ulls, els 20 anys del FIRE!! no deixen de ser una oportunitat per celebrar, malgrat les dures circumstàncies del moment, la forta implicació del Casal Lambda, de l'equip directiu de la Mostra, dels voluntaris i del públic, sempre fidel a aquesta cita.

En aquesta vintena edició, desitgem que FIRE!! ens segueixi oferint durant molt de temps –per la nostra reflexió i el nostre màxim plaer– aquest cinema compromès i de qualitat a què ens té acostumats.

Visca el FIRE!!


Yannick Rascouët, Director de l'Institut Francès
equip fire!!
Nothing to celebrate!! Des dels seus inicis, l'esperit del FIRE!!, s'ha guiat per la intenció d'anar més enllà de l'àmbit LGBT i apropar el seu missatge a tota la societat, entenent que l'homosexualitat no ha de ser ni un privilegi ni una dificultat per ser com els altres i viure com cadascú vulgui. No hem volgut mai quedar-nos a l'auto complaença ni... (Llegir + )
Joako Ezpeleta
Director Mostra FIRE!!

Joako Espeleta
director
Co-fundador del Festival Internacional de Benicàssim, periodista i gestor cultural, director del programa de ràdio i televisió "Viaje a los Sueños Polares" durant anys i editor de la revista "Spiral". Actualment coordina i produeix exposicions i projectes culturals.

Gregorio Soria
imatge gràfica
Dissenyador gràfic i creador audiovisual, ha treballat majoritàriament en l'àmbit cultural, en especial per al mercat discogràfic, per al qual ha realitzat desenes de portades de disc. Entre els seus clients nacionals destaquen La Casa Azul, Elefant Records, Naïve, Rock de Lux, CD.Drome, 40 Principals, Stop Sida, etc., i ha treballat per a companyies al Japó, Noruega, França, Corea, Alemanya i el Regne Unit. Paral·lelament ha creat Annika, el seu propi segell discogràfic. 

Vero Dos
disseny, programació i imatge web
Comunicadora visual i performer. Porta endavant DOSVISUAL, espai nòmada dedicat al disseny gràfic, web i creació d'imatge per a projectes artístics.


Juanma Carrillo

Audiovisual & Community manager
Director de cinema i fotògraf, llicenciat en realització audiovisual a Madrid i París. Va treballar a la premsa musical francesa i les seves fotografies s'han publicat al costat de les d'artistes com Nan Goldin, Sophie Calle o Wolfang Tillmans. La seva obra es mou entre el cinema d'avantguarda i el videoart, disciplina en què ha estat premiat internacionalment amb obres com To play at crying, Cuerpos deshonrados o recentment, 1941, projectat en llocs com Iran, Índia, Romania, Japó, Filipines o Xina. Peces com This leak o Caníbales s'han programat en museus com el MNCARS, Museu AMA de Washington o el Centre Barbican de Londres.  



agraïments
> Rocío Bermúdez, Roberto Enríquez, Fernando Ezpeleta, Nori Furlan, Ernest González Bellavista, Carlos Mayor, José María Melguizo, Víctor Sastre, Antti Savinen, Alan Moore, Marc Andreu, Esteban Bernatas.

> L'equip de voluntariat del Casal Lambda.

> AMPGIL.

Antoine Leonetti
coordinador
Gestor cultural, Doctor en dret, cap de producció del festival de cinema i drets humans de Barcelona, col·laborador de la Fundació Valsáin per a la promoció dels valors democràtics. Autor d'estudis sobre dret a l'educació artística i col·laborador de la revista suïssa d'art "Art Passions".

Jessie Park i Rafael Sánchez
comunicació i premsa
Relacions públiques, dissenyadora i artista multidisciplinar. Creadora de Jin Sun Park, marca de joies i accessoris. Cofundadora de Circuit, esdeveniment de moda, art i música a Barcelona. Des de fa 5 anys dirigeix PARKDIVISION, agència de comunicació, premsa i relacions públiques. Moda, Bellesa, Artistes.

Willy Melguizo
comunicació digital
Gestor de projectes en l'àmbit cultural i social. Director de patrocinis en festivals, projectes culturals i socials.
Jorge Vañó
coordinador curtmetratges
Llicenciat en comunicació audiovisual. Màster en realització cinematogràfica per l'ESCAC. Projecte de cineasta i guionista, actualment treballant de programador de continguts VOD (video on demand).

Jonás Torres
ajudant de comunicació i producció
Productor, llicenciat en comunicació audiovisual, fundador de l'agència de comunicació Play On Barcelona que dóna forma a diferents projectes audiovisuals de comunicació, organització d'esdeveniments i gestió de xarxes socials.

Nothing to celebrate!!

Des dels seus inicis, l'esperit del FIRE!!, s'ha guiat per la intenció d'anar més enllà de l'àmbit LGBT i apropar el seu missatge a tota la societat, entenent que l'homosexualitat no ha de ser ni un privilegi ni una dificultat per ser com els altres i viure com cadascú vulgui. No hem volgut mai quedar-nos a l'auto complaença ni només en la calor de la pròpia comunitat.

Per això, ens sentim identificats amb la defensa dels drets de qualsevol persona discriminada per el seu color, sexe, idioma, raça, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, el seu origen nacional o social, la seva posició econòmica, el seu naixement o qualsevol altra condició. La llibertat com el respecte, la justícia i la igualtat de drets per sobre de qualsevol dogma, des d'una visió no localista ni nacionalista sinó universal. No som només activistes pels drets de les persones LGBT, sinó pels drets universals de l'ésser humà. I el cinema és el nostre vehicle d'expressió.

Aquí, i en qualsevol part del món, "think global, act local". Pensar en global perquè els drets de la comunitat LGBT no es redueixin a un sol territori, per la qual cosa no deixarem d'insistir que, mentre hi hagi països en què l'homosexualitat es castigui amb la mort, la presó o la discriminació, la nostra crida serà necessària i seguirà encesa; per protestar, per recordar, per no conformar-nos. I actuar localment perquè és la nostra arma més poderosa, la de l'exemple en el propi entorn personal, professional, familiar i social, cadascú en la seva posició, amb les eines de que disposi i sense cap condescendència.

Lamentablement la situació mundial s'està radicalitzant i, la llibertat i la igualtat de molts ciutadans, segueixen amenaçades a mercè de les grans estructures financeres, del terrorisme internacional, les màfies, la corrupció, els extremismes religiosos... Per això no hi ha res a celebrar, perquè 20 anys no han estat suficients i cal seguir cremant. Perquè sabem que estem vivint un canvi de cicle, una transformació de la consciència global de la qual sorgirà una nova ètica pública i personal, de la qual hi volem participar i contribuir.

FIRE!! està amb la globalització dels drets humans.

Joako Ezpeleta, Director Mostra FIRE!!

> ...
> A tots els que ens hem pogut oblidar.
> A tots els espectadors que ens acompanyen cada any.

patrocinadors
organitza










amb el suport de



Instituto Francés
Embajada de E.E.U.U.


Enhorabona al Festival FIRE!! per defensar des de fa 20 anys un món més just i més lliure a través del cinema LGBT. L'Ambaixada i el Consolat General dels EUA s'enorgulleixen de donar el seu patrocini al FIRE!! en el seu 20 aniversari i de donar suport a la presència de pel·lícules... (Llegir + )

James Costos, Ambaixador dels EUA a Espanya i Andorra
Sobre el 20 aniversari del Festival FIRE !! de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona

Enhorabona al Festival FIRE!! per defensar des de fa 20 anys un món més just i més lliure a través del cinema LGBT. L'Ambaixada i el Consolat General dels EUA s'enorgulleixen de donar el seu patrocini al FIRE!! en el seu 20 aniversari i de donar suport a la presència de pel·lícules nord-americanes en un festival que encarna la diversitat, la inclusió i la igualtat a favor dels quals lluiten els Estats Units, tant en el seu territori com a l'estranger.

El fet que els drets humans de les persones LGBT no difereixen dels de qualsevol altra persona correspon al principi fonamental que guia els esforços del govern nord-americà en aquest camp. Cada ésser humà mereix ser tractat amb dignitat. Aquest principi es tradueix en iniciatives recents que van des d'un millor tracte cap als empleats del govern nord-americà que pertanyen a la comunitat LGBT, fins a nous programes per protegir els refugiats i els que busquen asil, passant per la posada en marxa del Fons Global per la Igualtat, una coalició formada per 13 governs, empreses i fundacions que comparteixen els mateixos valors i que han implantat grups en més de 50 països per treballar sobre la protecció dels drets LGBT. Encara que aquests últims avenços puguin semblar iniciatives sense precedents, en realitat corresponen a l'antiga tradició americana de lluita a favor de la llibertat de tots.

Hem de reconèixer, però, que queda molt per fer. Al voltant de 80 països arreu del món encara criminalitzen l'homosexualitat, i cinc països la defineixen com un crim penat amb la pena de mort. En molts altres llocs, les persones LGBT pateixen detencions arbitràries, persecucions, discriminacions i violència. A través de la tolerància i el pluralisme que promou, el Festival FIRE!! lluita contra aquests desafiaments i es posiciona com a exemple del progrés moral que podem aconseguir quan treballem junts a favor d'una major amplitud de mires de les nostres comunitats artístiques, culturals i polítiques. Podeu sentir-vos orgullosos del que heu aconseguit fins ara, i esperem que les pel·lícules d'aquesta edició inspirin els vostres esforços en els pròxims anys.


James Costos, Ambaixador dels EUA a Espanya i Andorra


Col·labora





Mitjans de comunicació


festivals
amics
edicions anteriors

2014
2014
2013
2013
2012
2012
2011
2011
2010
2010
2009
2009
2008
2008