Un programa educatiu, per a què?
Afortunadament, el marc legal del nostre país i de la nostra societat ha avançat força.
Gairebé podem afirmar que no hi ha cap mena de discriminació legal per a gais i lesbianes.
En canvi, la vida quotidiana ens mostra un altre panorama..
Jordi Samsó
Coordinador del programa educatiu
Fnac
Del 1 al 3 de juliol
Dill 1: 16.45h - Dim 2/Dix 3: 17h
Gratuït
Aforament limitat
Un programa educatiu, per a què?
Afortunadament, el marc legal del nostre país i de la nostra societat ha avançat força. Gairebé podem afirmar que no hi ha cap mena de discriminació legal per a gais i lesbianes. En canvi, la vida quotidiana ens mostra un altre panorama, atès que encara la mofa, els acudits discriminadors i el menyspreu continuen estant presents a força àmbits: família, escola, treball, esbarjo, etc.
El cinema també va oblidar, va amagar, va ridiculitzar, va criminalitzar i va humiliar les vides de personatges gais i lèsbics. La situació va revertir a finals de la dècada dels noranta. I ara l'aportació dels mitjans audiovisuals i del cinema pot ser fonamental per a capgirar més aquesta situació. Encara més si destriem els diversos materials i els fem arribar a un dels eixos cabdals: l'escola. Entenent que els centres educatius, tant de primària com de secundària, tenen un paper estructural en aquest àmbit de la formació de les persones. Atès que poden garantir una informació de rigor i facilitar el coneixement de vides adultes positives per a poder projectar-se i créixer. L'educació afectiva-sexual és, doncs, també una responsabilitat del professorat.
Massa sovint, però, els docents no coneixen els recursos existents i menys encara com articular-ne la inclusió dins la tasca educativa. Amb aquest programa pretenem aproximar alguns materials; els veurem i els debatrem amb el convenciment que els professionals de l'educació i del lleure han de posseir els millors recursos i que cal ajudar-los a cercar les millors estratègies. Entenem que infants, adolescents i joves han de créixer en un marc ple de possibilitats positives, respectuoses i exemptes d'hostilitats.
Així doncs, i per les raons que hem exposat, pren força sentit un programa educatiu. Amb la mostra volem afavorir un nou imaginari. I en aquest imaginari la projecció de vides, amors i anhels es reflecteix sense exclusió d'orientacions i de gèneres. Tant de bo si aquest petit programa també serveix per foragitar l'homofòbia, veritable xacra que ens impedeix avançar en els drets humans.
Jordi Samsó, Coordinador del programa educatiu