convocatòria 2015
Ja podeu enviar les vostres pel·lícules per a la selecció de l'edició 2015 de la Mostra FIRE !! Amb screener online, o mitjançant les plataformes Click for Festivals o Movibeta, o enviat al Casal Lambda... Per a més informació de com fer-ho, descarrega't les bases de la convocatòria 2015 punxant > aquí
organitza
Canvis! La present edició del FIRE!! és presidida per canvis importants. Hem fet un salt qualitatiu destacable. L'acord assolit amb Filmin aporta prestigi a la Mostra de Cinema del Casal Lambda... (Leer + )

Emilio Ruiz
President del Casal Lambda

casal lambda




Casal Lambda mapa
C/ Verdaguer i Callís, 10 (08003) Barcelona
Tel. 933 195 550
Fax 933 103 035
mostra@lambdaweb.org






Emilio Ruiz
president
Joan Soldevila
secretari
Alfons Santos
tresorer
Aran Jiménez
administrador
Jordi Trilla, Josep Maria Ricart
vocals
Jordi Samsó
coordinador educatiu
Patrick Cerrato
coordinador de traduccions
Comandant Tom, no hi ha res a fer?

Canvis! La present edició del FIRE!! és presidida per canvis importants. Hem fet un salt qualitatiu destacable. L'acord assolit amb Filmin aporta prestigi a la Mostra de Cinema del Casal Lambda. Ens dóna difusió, fama, per ser coneguts fins i tot a l'altre costat de l'univers! El FIRE!! és l'únic festival de cinema LGTB present en la gran finestra al món que és Filmin.

Internet és el nostre aliat. Ha fet realitat recaptar fons, tan necessaris en aquesta època de tristesa pressupostària. És moment, per tant, de donar les gràcies als herois de la nostra iniciativa de micromecenatge, que amb la seva contribució testimonien la necessitat d'un festival com el FIRE!! Ha estat un somni ocasional que no ha de quedar aquí i que obre noves portes.

Tot plegat, gràcies al gran equip professional que està treballant a la Mostra. No són uns aprenents absoluts, just el contrari. Els seus més de cinc anys al capdavant del FIRE!! demostren una evolució que ha desembocat en el reconeixement nacional i internacional del festival, tant de les institucions públiques com del sector de la industria cinematogràfica i, especialment, del públic que any rere any ha augmentat la seva presència, omplint tots els dies les diferents sessions.

Enguany, el FIRE!! fixa la seva mirada en la bisexualitat, la gran desconeguda. On rau el repte? En la seva visibilitat? En la seva acceptació i comprensió? Qui es qüestiona la seva vessant heterosexual? Al cap i a la fi, el problema no està en la seva vessant d'atracció cap a persones de mateix sexe? Qüestions que conviden a la reflexió i el debat.

La mirada del FIRE!! sempre és àmplia i complexa. En un món on encara hem de denunciar grans injustícies com allò que està passant a Rússia o a Uganda, volem ser somiadors. Volem imaginar-nos un futur millor, un món millor, més just.

El Casal Lambda està orgullós d'oferir eines per a la normalització del fet homosexual, ja sigui gaudint del cinema o bé en les jornades educatives. Quan ens arriba al casal un jove espantat, que busca el seu lloc al món, no hi ha res més gratificant que poder ajudar-li a sortir-se'n, a entendre que no està sol. Cal recordar sempre el paper que juguem, i més en aquest temps on es percep que tot està ja guanyat.

Aquesta petita meravella que és el cinema ha estat sempre un instrument al servei del debat i la reflexió, i així s'entén des del FIRE!!, des de la passió pel cinema, per voler i poder canviar la nostra realitat, per traspassar la pantalla a les nostres vides. Deia el poeta que la vida és de les cendres a les cendres, però l'important és el camí, allò que deixem com a llegat. La Mostra de Cinema del Casal Lambda vol ser una contribució, des de la cultura, a aquest treball incessant de reivindicació, de transformació...

La present edició destaca la figura de David Bowie, una personalitat que ha fet bandera de la llibertat sexual, de l'alegria de la vida. Volem seguir el seu exemple! Sigues rebel, rebel·la't, rebel·lem-nos contra les injustícies, sigues salvatge com el vent! Digues-li al comandant Tom que s'equivoca, que no és cert que no hi ha res a fer, que no som l'home que va vendre el món...

Si estic somiant la meva vida, vull que tot sigui, encara, possible.

Emilio Ruiz, President del Casal Lambda
seus
i preus
"Encara que han transcorregut tres segles des de l'estrena de Ifis i Iant, inspirada en gran mesura en Les metamorfosis d'Ovidi, els tabús sobre l'homosexualitat i el seu reconeixement.." (Llegir + )

Yannick Rascouët
Director de l'Institut Francès

institut francès

Instituto Frances
Instituto Francés mapa
Moià, 8
93 567 7777

CCCB- Pati de les Dones

CCCB

CCCB mapa
Montalegre, 5
93 306 4100

raval verd

Raval verd
Raval verd mapa
Pista de bàsquet
Aurora, 24

fnac

Fnac


Fnac mapa
Plaça Catalunya, 4
93 344 1800
Web> fnac.es
Mentre a Saint Denis, al nord de París, Jean-Pierre Vincent posava en escena Ifis i Iant, una obra d'Isaac de Benserade escrita i representada per primer cop el 1634 en què es parla d'una dona que es casa amb una altra, les manifestacions en contra del "matrimoni per a tots" es succeïen, setmana rere setmana, a la capital francesa i a la resta del país. El dimarts 23 d'abril de 2013, a les cinc de la tarda, l'Assemblea Nacional francesa va aprovar la llei que permet a les parelles de mateix sexe casar-se i adoptar fills. La República acabava de reconèixer als homosexuals com a ciutadans de ple dret.

Encara que han transcorregut tres segles des de l'estrena de Ifis i Iant, inspirada en gran mesura en Les metamorfosis d'Ovidi, els tabús sobre l'homosexualitat i el seu reconeixement per part de la societat en el seu conjunt no han desaparegut, i cal constatar que el combat per la igualtat dels drets en la mentalitat de determinades persones no ha acabat. Fa molt poc, a França, pàtria dels drets de l'home i del ciutadà, unes abjectes agressions homòfobes ens recordaven que l'odi —nascut de la por cap a l'Altre, diferent per essència— podia tenir les pitjors conseqüències.

Mitjançant el cinema, la Mostra FIRE!!, com cada any des del 1995, treu a la llum aquestes diferències en diferents contextos de societat i a través d'històries individuals i singulars. El festival és un exemple de pedagogia, ja que convida a la descoberta i l'anàlisi amb esperit d'obertura. El FIRE!!, un cop més, ens proposa veure, escoltar i reconèixer l'Altre, similar i únic alhora. Ens convida, a la seva manera, a viure junts en el respecte i la tolerància. El FIRE!! persegueix aquest objectiu i encarna uns valors que l'Institut Francès comparteix en associar-se a una nova edició d'un festival que és de tots i s'ha pensat per a tots.


Yannick Rascouët, Director de l'Institut Francès
equip fire!!
LGBT és el terme col·lectivament acceptat i recomanat des dels anys noranta per referir-se a l'antiga "comunitat gai" i que inclou, ara sí, una major sensibilitat cap a la diversitat sexual de persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. De vegades també s'hi suma la lletra Q (de queer) per integrar les persones que .. (Llegir + )
Joako Ezpeleta
Director Mostra FIRE!!

Joako Espeleta
director
Co-fundador del Festival Internacional de Benicàssim, periodista i gestor cultural, director del programa de ràdio i televisió "Viaje a los Sueños Polares" durant anys i editor de la revista "Spiral". Actualment coordina i produeix exposicions i projectes culturals.

Gregorio Soria
imatge gràfica
Dissenyador gràfic i creador audiovisual, ha treballat majoritàriament en l'àmbit cultural, en especial per al mercat discogràfic, per al qual ha realitzat desenes de portades de disc. Entre els seus clients nacionals destaquen La Casa Azul, Elefant Records, Naïve, Rock de Lux, CD.Drome, 40 Principals, Stop Sida, etc., i ha treballat per a companyies al Japó, Noruega, França, Corea, Alemanya i el Regne Unit. Paral·lelament ha creat Annika, el seu propi segell discogràfic. 

Verónica Dos
disseny, programació i imatge web
Comunicadora visual i performer. Porta endavant DOSVISUAL, espai nòmada dedicat al disseny gràfic, web i creació d'imatge per a projectes artístics.


Juanma Carrillo

Audiovisual & Community manager
Director de cinema i fotògraf, llicenciat en realització audiovisual a Madrid i París. Va treballar a la premsa musical francesa i les seves fotografies s'han publicat al costat de les d'artistes com Nan Goldin, Sophie Calle o Wolfang Tillmans. La seva obra es mou entre el cinema d'avantguarda i el videoart, disciplina en què ha estat premiat internacionalment amb obres com To play at crying, Cuerpos deshonrados o recentment, 1941, projectat en llocs com Iran, Índia, Romania, Japó, Filipines o Xina. Peces com This leak o Caníbales s'han programat en museus com el MNCARS, Museu AMA de Washington o el Centre Barbican de Londres.  



agraïments
> Tina Afugu, Elena Anaya, Rocío Bermúdez, Octavio Botana, Marina Castillón, Ana David, Roberto Enríquez, Fernando Ezpeleta, Nori Furlan, Víctor Garmendia, Ernest González, Carlos Mayor, José María Melguizo, Víctor Sastre, Alessandro Tomassetti, Mariajo Martínez
> El equipo de voluntariado del Casal Lambda
> AMPGIL, Barcelona Rainbow Singers

Antoine Leonetti
coordinador
Gestor cultural, Doctor en dret, cap de producció del festival de cinema i drets humans de Barcelona, col·laborador de la Fundació Valsáin per a la promoció dels valors democràtics. Autor d'estudis sobre dret a l'educació artística i col·laborador de la revista suïssa d'art "Art Passions".

Jessie Park i Rafael Sánchez
comunicació i premsa
Relacions públiques, dissenyadora i artista multidisciplinar. Creadora de Jin Sun Park, marca de joies i accessoris. Cofundadora de Circuit, esdeveniment de moda, art i música a Barcelona. Des de fa 5 anys dirigeix PARKDIVISION, agència de comunicació, premsa i relacions públiques. Moda, Bellesa, Artistes.

Nur Casadevall
FOTÒGRAFA i REALITZADORA
Recién diplomada de la escuela de cine ESCAC, Nur Casadevall está empezando su carrera como fotógrafa y realizadora. Apuesta fuerte por el fashion film: ha sido seleccionada en Asvoff6 Paris y ha trabajado para el diseñador Roberto Piqueras. Le apasiona la fotografía de moda, como lo muestra su tumblr de street style centrado en Barcelona (tyylinbcn.tumblr.com). Le atrae todo aquello que le evoque sensaciones, sutileza, emociones, toda imagen que tenga un gran contenido plástico y estético.

On és la B?

LGBT és el terme col·lectivament acceptat i recomanat des dels anys noranta per referir-se a l'antiga "comunitat gai" i que inclou, ara sí, una major sensibilitat cap a la diversitat sexual de persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. De vegades també s'hi suma la lletra Q (de queer) per integrar les persones que no se senten identificades amb cap de les categories anteriors, com també els passa als pansexuales, els asexuals i els intersexuals.

Enguany, el FIRE!! s'ha volgut aturar sobre la B i reflexionar-hi, tot preguntant-se: qui són els bisexuals?, què senten de debò?, necessiten estar representats, associats?, qui els ha inclòs en el col·lectiu LGBT, ells mateixos o els altres?, es decanten finalment per una sola orientació o conserven l'atracció pels dos sexes tota la vida?, són de debò capaços d'estimar, conviure, construir una relació estable i duradora amb persones de tots dos sexes?, són potser més lliures i generosos a l'hora d'estimar?, busquen o necessiten un vincle amb altres bisexuals?, com és la seva relació amb gais, lesbianes i transsexuals?, i la de gais, lesbianes i transsexuals amb ells? Són potser més forts, més complets per la seva capacitat d'estimar tots dos sexes? On és la B?

Aquest any volem dedicar la Mostra a David Bowie, una de les grans icones del segle xx, heroi del pop, com Warhol. Bowie és artista, escriptor, actor, músic, activista, ha dirigit i actuat, ha estat i és encara un referent indiscutible en el món de la moda, el disseny, la música i l'actitud. Bowie és universal, una icona pop i bisexual. Representa la llibertat, la creativitat, la lluita constant, el respecte, amb una vida i una obra plenes, d'una coherència i una respectabilitat generalitzades. Bowie és l'artista total.

Amb ell, el FIRE!! 2014 anima a la celebració i l'hedonisme del glam en primera persona del plural, la que representa el col·lectiu. Tenim el "We can be heroes" de Bowie com a referent ètic i estètic. Ell és un artista que trenca els estereotips de l'època i es declara bisexual, un abanderat de la llibertat, la creativitat, la imaginació i el compromís. Tots podem ser herois... perquè seguim en peu, perquè som lliures, bells, creatius, poderosos, singulars, desacomplexats, valents i compromesos, i estem disposats a canviar aquest món gris, uniforme, atemorit, esclau dels diners, dels dogmes i del poder.

A través del glam ho volem celebrar: el FIRE!! anima a tots a explorar-se sense límits, a mirar cap a dins però també cap a fora, a crear sense complexos, a trencar motlles, a viure sense por, a expressar-se com vulguin... I a explicar-ho.

WE CAN BE HEROES. WE CAN BE BOWIE.

Joako Ezpeleta, Director Mostra FIRE!!



















> ...
> A tots els que ens hem pogut oblidar
> A tots els espectadors que ens acompanyen cada any..

patrocinadors
organitza










amb el suport de



Instituto Francés
MORITZ


La nova edició del FIRE!!, 19a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona, convoca novament la ciutadania a compartir un entorn que expressa com la diversitat, a qualsevol nivell, és enriquidora. En aquest festival, organitzat pel Casal Lambda, el paper de l'audiovisual en la configuració d'imaginaris col·lectius és... (Leer + )
Ferran Mascarell
Conseller de Cultura


Col·labora














Mitjans de comunicació






FIRE!! 19º

La nova edició del FIRE!!, 19a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona, convoca novament la ciutadania a compartir un entorn que expressa com la diversitat, a qualsevol nivell, és enriquidora.

En aquest festival, organitzat pel Casal Lambda, el paper de l'audiovisual en la configuració d'imaginaris col·lectius és paral·lel als que aporten la música, les arts visuals i la cultura en el seu conjunt. A partir de la dècada de 1970, la confluència de les pràctiques culturals, especialment la música, les arts visuals i el cinema, amb la lluita pels drets civils ha influït en l'evolució positiva del món, i podrem veure exemples d'aquest fenomen en la mostra d'enguany.

Un dels temes destacats del FIRE!! 2014 és el de contribuir a què la bisexualitat esdevingui més visible. Com tantes altres vegades, el cine aporta amplitud i, per tant, profunditat a les nostres mirades.

D'altra banda, a ningú no se li escapa que Barcelona i Catalunya han esdevingut progressivament referents en l'àmbit de la tolerància sexual i dels valors afectius. La mostra FIRE!! és un exemple ja consolidat d'aquesta predisposició empàtica que caracteritza la nostra societat, d'aquesta transformació alliberadora.

Em plau felicitar-ne els organitzadors i convidar-vos a participar-hi per tal de continuar construint, plegats, una societat més oberta, plural i progressista.


Ferran Mascarell, Conseller de Cultura
my major company
Enguany, les activitats de la mostra FIRE!! al centre de Barcelona han estat possibles gràcies al micromecenatge de nombrosos persones de tot el món, que han donat el seu suport al festival a través de la plataforma My Major Company. (Leer + )
My Major Company

Els nostres mecenes han estat:
Josep Aguilera, Francisco J. Albo, Shlomi Almagor, Tomás Antonio Afonso Oscar Aldaz, Lali Almonacid, Victoria Alonso, Mercedes Antona, Xavier Arola, Felipe Aspiolea, Vicent Avrillault, Daniel Ayuso, Marcel Baer, Joan Balanya, Florentina Barceló, Carlos del Barrio, Enric Boira, María Teresa Cabodevilla, Ferra Camarasa, Francisco José Carrillo, Ramon Castells, Patrick Cerrato, Victoire Chevalier, Mar Cordobés, Paloma Cordón, Ignasi Cristià, Andrés Cuenca, Jeanne David, Stéphanie Derlot, Eva Díaz-Mella, Cristina Elso, Roberto Enríquez, Marina Escalona, Teresa Estapé, Alex Ezpeleta, Aránzazu Ezpeleta, Fernando Ezpeleta, Berta Fernández, Ferrante Ferranti, Giuseppina Ferranti, Josep Font, Joe Fountain, Víctor Fumanal, Nori Furlan, Jordi Garcés, Sol García, Patxi Garro, Xenia Gaya, Geneviève Sophie Cloé, Sergi Gómez, Ernesto González, Laura González, Clotilde Hannetel, Alfonso Herranz, Carole Hirardot, Antoine Hirardot, Dolo Huguet, Xavier Inglada, Aran Jiménez, Anne Joubert des Ouches, Miguel Lafuente, Jessie Ledenvic, Antoine Leonetti, Bernard Leonetti, Manuel Leonetti, Nicolas Leonetti, Sophie Leonetti, Bénédicte Löchen, Lluís Jaime López, Marc Lorenzo, Gordon Mackinnon, Laura Mari, Alberto Martínez, Iñaki Martínez, Mariajo Martínez, Rosa Isabel Martínez, Beatriz Mayor, Carlos Mayor, Joan Melís, Andrés Montoya, José Morán, Aitor Mugarza, Íñigo Mugarza, Jokin Mugarza, Unai Murguiondo, Andrea Oliveira, Miquel Ortega, Marta Pahissa, Éric Pangole, Panteres Grogues, Ricard Pardo, Marc Pascual, José Antonio Pérez, Christopher Perriam , Juan-Miguel Pire, Ricardo Puertas, Sara Pujalte, Jordi Rallo i Casanovas, Josep Ricart, Diego Riera, Ricard Robles, Elena Roca, Michel Rubén, Nona Rubio, Emilio Ruiz, José Luis Salido, Ana Sanabia, Alejo Sánchez, Ana Sánchez de la Morena, Rafael Sánchez, Alfons J. Santos, Ignacio Santos, Beatriz Sanz, Josep María Sarri, Cristian Segura, Olivier Semonnay, Miquel Serra, Amy Sharlitt, Joan Soldevila, Nuria Solozabal, Ignacio Somovilla, Kika Tellez, Alessandro Tomassetti , Jordi Trilla, Ignacio Valencia, Meri Vázquez, Mariano Ventura, Lula Vergés, Matteo Vergetti, Pepa Villalba, Mikel Ugarte, Denis Zorgniotti

A totes ells i a totes elles, moltíssimes gràcies!


edicions anteriors
2012
2013
2012
2012
2011
2011
2010
2010
2009
2009
2008
2008