CA | ES | EN
Documentals

Ibon Olaskoaga

Coordinador Documentals


¿Documentant la realitat?

Si entenem l'accepció de Cinema Documental com l'expressió audiovisual d'un autor per documentar la realitat, podríem afirmar que la realitat de la comunitat LGBT està principalment formada per conflictes com el rebuig familiar, els enfrontaments a la doctrina religiosa, la persecució i l'exili a llocs de major tolerància, la ruptura de les convencions socials, la lluita política per a la igualtat legal, els processos d'adequació de la identitat sexual, la SIDA etc. Certament és exagerat afirmar que únicament existeix un cos de filmografia documental gai enfocat només en aquests conflictes, però també és cert que el volum de documentals dels últims anys reflexionant directament sobre aquestes temàtiques és molt ampli i confirma que molts autors que s'aproximen a documentar la homosexualitat ho fan des d'una concepció del gènere només com eina de combat i crítica social.

En la secció documental volem distanciar-nos per un moment d'aquestes temàtiques recurrents i, ja que en aquesta edició de FIRE!! fem un especial reconeixement als creadors, ens enfoquem en aquesta ocasió en documentals biogràfics caracteritzats per un denominador comú: la passió per la creació artística. Algunes de les biografies pertanyen a personatges de reconeguda popularitat, altres a persones més desconegudes per al públic en general, però totes elles són reflexos honests d'individus que han volgut expressar les seves inquietuds vitals i el pols del seu entorn a través de la creació artística. Tots els documentals són estrenes a Barcelona, acumulen una dotzena dels premis més importants del gènere documental i darrere de cadascun hi ha un punt de vista i la labor refinada d'un cineasta, en la difícil tasca de transmetre la vida i obra d'altres autors.

Per a finalitzar volem fer una observació: si bé la intenció dels programadors en aquesta edició del FIRE!! era allunyar-se d'aquestes temàtiques recurrents a les quals fèiem referència, en les biografies d'aquest any també trobem conflictes d'identitat, rebuig social i familiar, desigualtat de drets, SIDA, activisme. Probablement això és una constatació que la realitat de la comunitat LGBT està fortament marcada per aquests conflictes. Però potser també podem entendre'l com la demostració que els conflictes de la nostra realitat poden ser documentats no només des de la línia directament informativa del reportatge-documental-combatiu sinó també des de la llibertat creativa i les múltiples possibilitats narratives que ofereix el Cinema Documental.


"With Gilbert + George"

Direcció: Julian Cole
Producció: Julian Cole
Documental, Regne Unit, 2007
104 min

Estrena a Barcelona

Sinopsi:

"With Gilbert + George" és un retrat íntim i emocional que ens revela per primera vegada, com són realment Gilbert Proesch i George Passmore, dos dels artistes més provocadors e irreverents de l'art contemporani actual.

El director Julian Cole va conèixer Gilbert & George al 1986, quan va trevallar com a model per a una de les seves obres i ha aconseguit incloure a la pel·lícula imatges inèdites filmades durant més de 18 anys a Londres, Moscú, Nova York i Beijing, per a construir aquest viatge per la vida i obra dels artistes des dels seus humils orígens fins arribar a la actualitat. Quatre dècades contades amb imatges i amb la veu de la pròpia parella a mode d'autonarradors.

Estimats i odiats a parts iguals, Gilbert & George han aconseguit l'estatus de líders artístics a nivell global i aquesta pel·lícula confirma el mite revelant-nos la individualitat de dues persones que formen un sol artista, una escultura vivent permanent, una vida convertida en pròpia obra d'art. “With Gilbert + George” ens ofereix una inusual proximitat a la forma de pensar i crear d'aquesta extraordinària parella, inconformista i radical i ens ajuda a comprendre el seu llenguatge visual únic, el seu art humanístic i allò que ells mateixos consideren que hauria de ser el vertader llegat de l'art dels nostres dies.





"Books of James"

Direcció: Ho Tam
Producció: Ho Tam
Documental, Canadà/Estats Units, 2006
74 min

Estrena a Espanya amb la presència del director.

Sinopsi:

nspirat per una col·lecció de diaris personals, “Books of James” és un documental experimental sobre ART, SIDA i ACTIVISME. Basada en els relats, dibuixos, gravacions en vídeos i revelacions personals de James Wentzy, artista /activista de Nova York, la pel·lícula il·lustra des d'un punt de vista personal els canvis socials als Estats Units des de finals dels 70 fins el present.

El relat narrat en primera persona pel mateix James, comença en el seu South Dakota natal i continua a Nova York, la ciutat dels seus somnis i esperances, retratant la seva dura lluita per sobreviure com a artista a la gran mançana. Un día, la vida de Wentzy canviarà profundament transformant-se en un video-activista en la lluita contra la SIDA. “Books of James” és un íntim retrat d'un descuidat heroi, un home del carrer que recupera uns temps confusos i ara oblidats, a més d'un document commovedor en la lluita per la supervivència.





"Chris & Don, a love story"

Direcció: Guido Santi & Tina Mascara
Producció: Julia Scout, Tina Mascara, Guido Santi, James White
Amb el testimoni de: Christopher Isherwood, Don Bachardy, Liza Minelli, Leslie Caron, Jack Larson, Gloria Stuart, John Boorman
Documental, Estats Units, 2008
90 Min

Estrena a Espanya

Sinopsi:

"Chris & Don, a love story" és un retrat tendre i carinyós de l'artista Don Bachardy i la seva relació amorosa amb el reconegut novel·lista Christopher Isherwood, una relació escandalosa per a l'època però que va perdurar fins la mort de l'escriptor. Una vida envoltada de polèmica des de l'inici de la seva relació, quan Bachardy es trasllada a viure amb Isherwood després de conèixer-se en una platja de Califòrnia. El pintor tenia 18 anys i l'escriptor, 50.

Utilitzant fotografies, pel·lícules domèstiques, dibuixos i pintures, Guido Santi i Tina Mascara construeixen un retrat emotiu d'aquesta llarga relació que es centra no tant en l'obra i la trajectòria d'ambdós artistes sinó més aviat en la seva pròpia intimitat encara que també inclou lectura de passatges dels diaris, cartes i novel·les d'Ishewrwood amb la veu de l'actor Michael York; també apareixen entrevistes amb Liza Minelli, Lesile Caron, Jack Larson, Gloria Stuart o John Boorman així com imatges dels seus amics íntims com Tennessee Williams, Truman Capote, David Hockney o Marilyn Monroe.

"Chris & Don, una historia de amor" és un revelador i commovedor documental sobre aquesta extraordinària parella que farà pensar de forma diferent sobre l'amor, la diferència d'edat i les relacions duradores.





"Annemarie Schwarzenbach: Une Suisse rebelle"

Direcció: Carole Bonstein
Producció: Nasser Bakhti
Documental, Suïssa, 2000
58 min

Textos inédits de Annemarie Schwarzenbach 1939

Direcció: Carole Bonstein
8min

Estrena a Espanya amb la presència de la directora.

Sinopsi:

Basat en materials d'arxiu inèdits, el primer i únic documental sobre Annemarie Schwarzenbach és el retrat d'una dona pertanyent a una família amb inclinacions nazis i una de les majors fortunes de Zuric. Escriptora, periodista i fotògrafa, Schwarzenbach va viatjar al voltant del món denunciant des del feixisme europeu a l'explotació dels treballadors americans en la dècada dels 30. Va ser una dona complicada que va perseguir durant tota la seva vida la recerca de la seva identitat, i va lluitar contra la drogoaddicció mentre vivia la vida bohèmia del Berlín dels any 20 i 30.

La directora Carole Bonstein revela en aquesta pel·lícula la fascinant història d'una lesbiana políticament radical, romàntica i aventurera que va rebutjar el rol que la vida li havia designat. Un exemple de valentia? Una dona eternament desarrelada? Qui va ser realment Anne Marie Schwarzenbach? "Una rebel suïssa" aprofundeix en la seva vida i la seva obravi ens deixa una sensació d'admiració i amargor per la bellesa del personatge i la frustració de la seva vida.





"Black, White + Gray. A Portrait of Sam Wagstaff and Robert Mapplethorpe"

Direcció: James Crump
Producció: James Crump
Amb el testimoni de: Sam Wagstaff, Robert Mapplethorpe, Patti Smith, Henry Geldzahler, Truman Capote, Andy Warhol, Dominick Dunne, Agnes Martin
Documental, Estats Units, 2007
76 min

Estrena a Espanya

Sinopsi:

The documentary shows us the evolution of the life and the relationship of the two artists in the context of the years of New York's debauchery, the 70's and 80's after Wagstaff takes Robert Mapplethorpe out of his suburban life, offers him a camera and introduces him into the art, creating without intending to the man whose images would provoke not only admiration but also the greatest repulsion. In exchange, Mapplethorpe takes the refined Wagstaff close to the dark world of drugs and sadomasochistic sex, as is well reflected in his first photographs

El documental ens va mostrant l'evolució de la vida i la relació dels dos artistes en el context dels anys de desenfrè novaiorkesa, els anys 70 i 80 després que Wagstaff treu a Robert Mappelthorpe del seu entorn, li ofereix una càmera i l'introdueix en el món de l'art creant sense pretendre-ho a l'home que amb les seves imatges provocaria tanta admiració com la més gran de les repulses. A canvi, Mapplethorpe acostaria el refinat Wagstaff al fosc món de les drogues i del sexe sadomasoquista, com queda bé reflectit en les seves primeres fotografies.