CA | ES | EN
CICLE: A l'Est de l´Edèn
Transsexualitat a l’Àsia - Casa Àsia

La realitat social dels transsexuals sempre ha estat lligada a la imatge de la marginalitat, l'exclusió i la falta de comprensió per part de tota la societat, fins i tot entre els propis homosexuals; no obstant això, els avanços socials i legals dels drets de gais, lesbianes i transsexuals dels últims anys, han posat en el centre de les mirades a aquest col·lectiu que comença a fer-se visible en altres àmbits de la vida quotidiana accedint a llocs rellevants de la cultura, associacions, la política o l'activisme social.

La Mostra FIRE!! 2009 estrena un nou cicle - A l'Est de l'Edèn - i una nova seu - Casa Àsia - per a parlar sobre la transsexualitat amb tres documentals molt diferents entre ells, però que comparteixen tots ells l'àmbit de països asiàtics, el que ens dóna una nova perspectiva sobre la transsexualitat en societats molt diferents a la nostra: Índia, Iran i Nova Zelanda.

El dia de l'estrena, dijous 2 de juliol, tindrà lloc una taula rodona amb convidats especialitzats per a compartir impressions amb el públic de la Mostra.


"Between the lines"

Direcció: Thomas Wartmann.
Producció: Film Quadrat.
Documental, Alemanya, 2005
95 min

Sinopsi:

"Between the lines" captura la vida dels eunucs de la Índia -els Hijras- que viuen marginats i apartats de la societat. Oficialment, la seva existència està negada, i el seu univers és incoherent: d'una banda són estèrils, encara que la religió Hindú considera que tenen un talent especial per a espargir la fertilitat pel que són venerats i buscats pel poble per a guanyar-se els seus favors. D'altra banda, i encara que aparentment no tinguin òrgans sexuals, l'eròtic forma parteix del seu dia a dia. Un documental fascinant sobre una realitat aliena al món occidental però imbricat en la realitat social i espiritual de la Índia.





"The birthday"

Direcció: Negin Kianfar y Daisy Mohr.
Producció: Gijs van de Westelaken
Documental, Iran, 2006
63 min

Sinopsi:

"The birthday" és un exercici de valentia fílmica en haver-se endinsat en una realitat social, política i religiosa extrema per al tema a tractar; el documental ens mostra el canvi de sexe d'un jove en dona en un país com Iran, mostrant-nos els moments més importants abans, durant i després de la propia operació. Així coneixem el seu nuvi, altres transsexuals (entre ells, una dona en el procés per a ser un home), els metges que les atenen, un religiós, i especialment a la seva família.

Encara que tots ells segueixen els costums religiosos i socials del seu país, el canvi que es presenta en les seves vides ens fa preguntar-nos, per què un home “lliure” vol esdevenir dona i dur una vida sota un vel a partir d'ara? Un retrat sense concessions d'unes vides difícils d'entendre.





"Georgie girl"

Direcció: Annie Goldson, Peter Wells.
Producció: Annie Goldson.
Documental, Nova Zelanda, 2001
69 min

Sinopsi:

Aquest documental conta la història de Georgina Beyer, nascuda George. Ballarina en clubs nocturns, prostituta, actriu i des de l'any 1999, la primera transsexual en el món triada parlamentària. Si a més tenim en compte que és de raça Maorí en un govern dominat per blancs la història resulta més increïble. Usant imatges d'arxiu de les seves actuacions i performances, imatges de televisió dels anys 70 sobre la comunitat transsexual de Nova Zelanda i videoclips de les seves representacions per les quals va aconseguir un premi com millor actriu, Georgina ens conta el seu periple des de la seva infància en una petita ciutat rural fins a la seva elecció com a membre del Parlament Nacional.