Coincidint amb el 50è aniversari del MELH (Moviment Espanyol d’Alliberament Homosexual), la Jornada de Formació del Casal Lambda d’aquest 2020 va voler fer un breu repàs d’aquests anys de moviment LGTBI+ així com els reptes de futur que més preocupen.

El dia, que es va poder seguir per streaming a YouTube, va començar amb la visió de representants passats i presents de les institucions. En aquest cas, Joan Francesc Marco, director general del Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música del Ministerio de Cultura (1990-95); Xavier Trias, conseller de Salut (1988-96) i alcalde de Barcelona (2011-15), i Mireia Mata, directora general d’Igualtat.

Una mirada enrere
A continuació va ser el torn de mirar enrere fins al franquisme, context en el que va néixer el MELH. Els encarregats de fer aquest viatge per la memòria van ser el fundador del MELH, Armand de Fluvià, acompanyat per Arturo Arnalte, doctor en Història Contemporània, periodista i escriptor; Thais Morales i Carme Pollina, autores de Gent de ploma i Marabú, i Rafael M. Mérida Jiménez, filòleg, editor i professor universitari. Mérida no va poder participar presencialment i va enviar un missatge en que oferia consells bibliogràfics sobre el Franquisme.

El matí va acabar parlant del desenvolupament i creixement del Moviment amb Jordi Petit, escriptor i activista LGTBI+; Carme Porta, política, feminista i activista; Ramon Munt, activista LGTBI+ i membre del Grup de Sords del Casal lambda, i Oscar Guasch, sociòleg i doctor en Antropologia social. 

Els reptes de futur
La tarda va servir per fer una radiografia de la lgtbifòbia i una mirada als reptes de futur del moviment. Les van fer Ian Bermúdez, autor de Transito; Vero Portillo, psicòloga i sexòloga; Ramón Martinez, doctor en Filologia, expert en Literatura espanyola, diversitat sexual i de gènere, i Eugeni Rodríguez, activista i president de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH).

La jornada va acabar tornant als orígens, amb les primeres imatges del documental 50 Anys del MELH que està en preparació.

[Pots tornar a veure les Jornades de Formació en AQUEST ENLLAÇ]

Bibliografia recomanada per Rafael M. Mérida

  1. Gamberros, homosexuales, vagos y maleantes. Antonio Sabater Tomás. Editorial Hispano Europea
  2. Peligrosidad social y delincuencia. Antonio Sabater Tomás. Ediciones Nauta, S.A.
  3. Oculto sendero. Elena Fortún. Editorial Renacimiento
  4. Julia. Ana Maria Moix. Editorial Seix Barral
  5. El libro de Gloria Fuentes para niñas y niños. Gloria Fuentes. Editorial Blackie Books
  6. Diarios 1956-1985. Jaime Gil de Bierna. Editorial Lumen
  7. El dia que va morir Marilyn. Terenci Moix. Edicions 62
  8. Memorias trans. Editorial Morales i Torres
  9. De niño a mujer. Biografía de Dolly Vandoll. Un canto a la libertad, al amor y a la dignidad. Pilar Matos. Editorial Arcopress Producciones SL.
  10. El moviment gai a la clandestinitat del franquisme 1970-1975. Armand de Fluvià. Editorial Lartes
  11. Deseo y resistencia. Gracia Trujillo. Editorial Egales
  12. Mujeres bajo sospecha. Raquel Osborne. Editorial Fundamentos
  13. La sociedad rosa. Oscar Guasch. Editorial Anagrama, Colección Argumentos
  14. Redada de violetas. Arturo Arnalte. Editorial Egales
  15. El látigo y la pluma. Fernando Olmeda. Editorial Oberon
  16. ¿Revolución o Reforma?. Kerman Calvo Borobia. Editorial CSIC
  17. De Sodoma a Chueca. Alberto Mira. Editorial Egales
  18. Invertidos y rompepatrias. Piro Subrat. Editorial Imperdible
  19. Los antisociales. Geoffroy Huard. Editorial Marcial Pons, Ediciones de Historia
  20. Por un chato de vino. Raquel Lucas Platero. Editorial Bellaterra
  21. Derecho penal franquista y represión de la homosexualidad como estado peligroso. Guillermo Portilla Contreras. Editorial Ministerio de Justicia