Grup de Joves

1002, 2020

Els joves presenten llibre “a casa”

Activitats, Assessoria Educativa, Els divendres al Casal, Grup de Joves, Portada|

Els Joves del Lambda, presenten llibre “a casa”

El Grup de Joves i Víctor Panicello durant la presentació de “Nunca lo hubiera dicho”

Ja has acabat el batxillerat i el que coneixies fins llavors queda enrere: amistats, institut, professorat; ara toca afrontar-te a noves experiències, persones i reflexionar sobre el que t’afecta. Totes aquestes vivències són les que s’expliquen a “Nunca lo hubiera dicho”, última novel·la de Víctor Panicello en col·laboració amb el Grup de Joves del Casal, l’editorial Comanegra i la llibreria Antinous.

María López i Jordi Samsó de l’assessoria educativa van presentar el llibre en el marc dels Divendres al Casal, en un acte organitzat en col·laboració amb l’editorial Comanegra i la llibreria Antinous. A més de l’autor, Víctor Panicello, també van parlar algunes de les persones que hi han col·laborat com els membre del grup de Joves Marta Carbó, Marta fabra, Andreu Minoves, Jesús García, Giuseppe Daucelli i Catherina Le Grand.

L’assessoria educativa del Casal va aprofitar per presentar la guia didàctica de “Nunca lo hubiera dicho” adreçada a alumnat d’ESO i Batxillerat. Aquest recurs consta de dos nivells, un dedicat a 2n i 3r d’ESO i l’altre dirigit als cursos de 4t d’ESO fins a 2n de batxillerat. En aquests nivells s’aprendrà més a través de la lectura del llibre, es qüestionaran situacions de discriminació del col·lectiu i es plantejaran preguntes respecte la simbologia i la història del moviment.

Posteriorment, van llegir-se situacions reals de la novel·la i es va debatre amb tot el públic assistent entorn les problemàtiques que s’hi presenten.

Sobre Panicello
Panicello és un escriptor consolidat en l’àmbit de la narrativa juvenil, amb més de 25 novel·les publicades i diversos premis literaris. Des de fa més d’una dècada duu a terme projectes de creació literaria col·lectiva amb grups de joves. En aquest última narració va comptar amb membres del col·lectiu LGTBIQ+ per tal de conèixer el seu punt de vista respecte les seves experiències personals, socials i familiars vinculades al fet de viure des de les dissidències sexuals dins d’una societat patriarcal.

A través d’aquests testimonis, reflectits amb els personatges del llibre i mitjançant l’humor, l’autor s’endinsa en la realitat que ens envolta per fer mostrar l’LGTBIQ+fòbia encara present i acabar amb tota discriminació per motiu d’orientació o gènere. 

2111, 2019

Els joves del Lambda, autors literaris

Actualitat Casal, Grup de Joves, Grups, Portada|

Els joves del Lambda presenten el seu llibre

Els joves del Casal Lambda seran, des de la setmana vinent co-autors d’un llibre. Dimecres 27 la Nau Comanegra acull la presentació de Nunca lo hubiera dicho, una novel·la de ficció que l’autor Víctor Panicello ha escrit en col·laboració amb una comissió de membres del Grup de Joves del Lambda.

Aquesta comissió (formada per Marta Carbó, Giuseppe Daucelli, Marta Fabra, Jesús García, Catherina Le Grand, Andreu Minoves, Luis Manuel Pla i Albert Roig) porta mesos treballant colze a colze amb Víctor Panicello en un títol que busca, a través d’un treball de ficció, donar veu a joves del col·lectiu LGBTI+ per a que puguin expressar les seves inquietuds, anhels, desitjos, vivències, pors i projectes de vida així com tractar la manera en què gestionen prejudicis amb els que han de viure sovint.

La presentació (dimecres 27 a les 19 a l’espai que l’Editorial Comanegra té al número 159 del carrer Consell de Cent) comptarà amb la presència del co-autors del llibre, així com la participació del nostre president, Jordi Samsó.

MÉS INFORMACIÓ DE L’ESDEVENIMENT AQUÍ 

101, 2019

GRUP DE JOVES

Grup de Joves|

QUI SOM?

El Grup Jove del Casal Lambda és un lloc de trobada de joves LGTB, on conèixer gent i compartir experiències en un espai de normalització. En ell hi tenen cabuda totes aquelles persones que encara no han entrat en contacte amb d’altres homosexuals i busquen algú amb qui parlar i compartir sentiments. També s’hi troben aquelles persones que ja han sortit de l’armari però encara no han trobat el seu lloc en l’ambient, o les persones que es senten còmodes dins d’aquest i consideren el Grup Jove una activitat més.

El Grup Joves no és un espai reivindicatiu dels drets homosexuals, però no ens quedem aliens a la lluita per les nostres llibertats. Tot jove homosexual té dues lluites: una, la d’assumir-se com a tal i aconseguir viure amb normalitat en un nucli d’amistats que puguin compartir allò que sent. L’altre és una lluita externa en reivindicació dels nostres drets. El Grup Jove intenta ajudar a guanyar la primera lluita, sense oblidar-nos de l’existència d’una segona.

Per complir aquests objectius cada dissabte a la tarda ens trobem per realitzar una activitat. Les activitats que portem a terme són diverses, des de concursos de relats, simulacions de programes de la televisió, a xerrades més serioses sobre temes que ens afecten a nosaltres com a joves homosexuals. Però, les activitats no s’acaben un cop hem sortit del Casal, sinó que si vols després podem sortir per l’ambient o anar al cinema. Tot depèn de tu i les teves idees, perquè els membres del Grup Jove són tots aquells que s’hi consideren.

QUÈ FEM?

Ens trobem els dissabtes i realitzem diferents activitats, que pot ser una xerrada sobre algun tema relacionat amb l’homosexualitat, un tema que algú de nosaltres domina i pot interessar a la gent, un tema d’actualitat, un joc, una festa… Tot dependrà dels interessos i les necessitats del grup. Les activitats les muntem nosaltres mateixos, i quan és necessari convidem algú que ens la vingui a fer (si és un tema que ens interessa però no tenim a ningú que domini la matèria). El responsable d’activitats del Casal les coordina. Saps algun joc? Domines algun tema? Només ho has de dir! Totes les activitats programades les podeu trobar a l’agenda del Casal.

Instagram del Grup de Joves  

Més informació: joves@lambda.cat

1705, 2018

#NoCallis, campanya del Grup de Joves del Casal Lambda contra les microLGTBIfòbies

Grup de Joves|

   

17/05/2018

Aquest dijous 17 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia, el Grup de Joves del Casal Lambda activa la campanya #NoCallis a xarxes socials per denunciar les microLGTBIfòbies: aquells comentaris/bromes/situacions del dia a dia que són discriminatoris i homòfobs/bifòbics/transfòbics, però no ens n’adonem perquè les tenim plenament integrades en el llenguatge

Com participar en la campanya?

1. Escriu en qualsevol suport (una pissarra, un paper, una cartolina, a la paret, imaginació al poder!) la micro homofòbia, bifòbia o transfòbia que vulguis visibilitzar/denunciar.

2. Fes-te una foto on es vegi bé el missatge (si sortiu vosaltres també, millor encara!). Pot ser un selfie, però si et va millor demana-li a algú que t’ajudi a fer-la (i després anima’l a que participi!)

3. Puja la foto denúncia a xarxes socials i, sobretot, comparteix-ho amb el hashtag principal #NoCallis i el hashtag secundari que vulguis #TambeEsHomofobia o #TambeEsLesbofobia o #TambeEsBifobia o #TambeEsTransfobia. També ens pots etiquetar i mencionar: @CasalLambda@JovesLambdaBCN

Exemples:

“Quan per ser noia només em pregunten si tinc nòvio” #NoCallis #TambeEsLesbofobia

“Potser és una etapa i estàs confós. Ja passarà” #NoCallis #TambeEsHomofobia

Quan i on?

La campanya es desenvolupa a les xarxes socials del Casal Lambda des d’avui 17 de maig i fins el 30 de juny. A més, es faran algunes accions puntuals al carrer aprofitant grans cites com 17M o el 28J. Durant aquest mes i mig a través de les xarxes socials del Casal Lambda anirem compartint les vostres fotos, per visibilitzar aquestes microLGBTIfòbies. És una iniciativa oberta a tothom, de manera que també us animem a que la compartiu i expliqueu al vostre entorn, amics, familiars, a les xarxes, per a què arribi al màxim de gent possible…com més gent se sumi i els hi arribi aquesta reivindicació més pedagogia farem i més estarem fent per aquesta causa!

Què són les microLGBTIfòbies?

Les microLGBTIfòbies són aquelles invisibilitzacions, situacions, suposicions, frases, comentaris, preguntes, bromes, que formen part del nostre dia a dia i que són discriminatòries i homòfobes/bifòbiques/transfòbiques, però no ens en adonem perquè les tenim plenament integrades en el llenguatge, no som conscients, són habituals o simplement no ens hem parat a pensar que discriminen perquè estan fetes des d’un punt de vista heterocèntric i ciscèntric.

L’objectiu de la campanya #NoCallis és conscienciar sobre aquesta realitat. Aquella pregunta que fem que ens sembla innocent, aquella broma que fem sense mala intenció, aquella frase que diem perquè és una forma de parlar o petites accions que fem tenint en compte només una realitat hetero i cis (com el cas dels lavabos o dels qüestionaris escolars) no només són discriminatoris, sinó que el que fan es perpetuar els estereotips, els prejudicis, els rols de gènere i la invisibilització de la diversitat en la nostra societat.

I encara que no ens sembli que hi ha LGBTIfòbia (per això són micro) aquestes accions/preguntes/bromes/realitats afecten negativament les persones LGBTI en la seva autoestima, seguretat, acceptació i construcció de la seva identitat privant-los de referents positius. Per tot això, us animem a tots i totes a sumar-vos a la campanya i fer una societat més lliure! 

1210, 2017

Cinefòrum: La Chica Danesa

Grup de Joves|

   

30/09/2017

El passat dissabte 16 de setembre vam donar la benvinguda al nou curs i ens vam retrobar després de les vacances celebrant un gran sopar del Grup de Joves. Dissabte 23 de setembre vam gaudir de les Festes de La Mercé i aquest dissabte 30 de setembre hem realitzat la primera activitat del curs: un cineforum! La pel•lícula triada ha estat “La chica danesa”, sobre la transsexualitat. Dinamarca, anys 20. La parella de pintors formada per Einar i Gerda Wegener gaudeix del seu èxit. Un dia, per casualitat, la model a la qual ella ha contractat per retratar en els seus quadres ha hagut de cancel•lar la cita i necessita acabar aquestes pintures a temps, per al que ella demana al seu marit si no li faria res posar-se mitges i sabates de dona per uns instants, al que ell accedirà sense problema. Això desencadenarà el despertar d’un anhel llargament amagat per Einar: el seu desig de ser dona. Aquest és el punt de partida de la pel•lícula “La chica danesa”, que vam comentar després en un cinefòrum que va donar molt de si, i on vam poder debatre sobre aquest relat basat en la vida de Lili Elbe, una de les transgènere pioneres en emprendre el canvi de cap al seu sexe sentit.

1609, 2017

Manifestació per l’alliberament LGTBI del 28 de juny

Grup de Joves|

   

1/07/2017

40 anys fa d’aquella manifestació, en la qual per primera vegada es reivindicaven obertament els drets LGTB. Igual que en 1977, el dissabte passat gran part del col·lectiu LGTB va prendre els carrers de Barcelona, no només per commemorar aquella marxa històrica, sinó per continuar cridant a una societat no igualitària que estem aquí i que continuem amb aquesta lluita en defensa de la igualtat de drets. El Grup de Joves del Casal Lambda un cop més es va sumar a aquesta marxa. Vam portar la pancarta amb el lema “Joves contra la LGTBIfòbia” des de la plaça Universitat a la plaça Sant Jaume. Allà es va escenificar una performance de tot el que ha passat durant aquestes 4 dècades de lluita i on el president d’honor del Casal Lambda, Armand de Fluvià, va llegir un manifest per tancar l’acte.