nit
inaugural
Keep the lights on
Institut Francès, Barcelona






Institut Francès
Dimecres 2 de juliol
20.30h

Aforament limitat
secció
oficial:
llargmetratges


La secció oficial està composta per llargmetratges de ficció en major part d'estrena al nostre país i que han passat pels més importants festivals de cinema del món. Hom hi vol mostrar una radiografia del cinema LGBT de tots els continents, mostrant tots els seus matisos i donant especial rellevància a la seva qualitat narrativa i plàstica, abastant tan l'àmbit gai com lèsbic, bisexual i transsexual.
Institut Francès, Barcelona
secció
oficial:
documentals

Els documentals de la mostra FIRE!! 2014
exploren les vides de personatges extraordinaris que, en els trenta anys que van seguir a la segona guerra mundial, en fan fer una de grossa a consciència, o potser sense adonar-se'n realment,


Antoine Leonetti
Coordinador Mostra FIRE!!
Institut Francès, Barcelona
Armes de postguerra: ironia, tenacitat, purpurina

Els documentals de la mostra FIRE!! 2014 exploren les vides de personatges extraordinaris que, en els trenta anys que van seguir a la segona guerra mundial, en fan fer una de grossa a consciència, o potser sense adonar-se'n realment, per tal d'eixamplar considerablement les fronteres de la nació gai. En ells veiem com una dona i cinc homes, cadascú a la seva manera i amb les seves pròpies armes, les seves pròpies alegries o els seus propis sofriments, van contribuir a un millor enteniment col·lectiu i pacífic de la diversitat afectiva.

L'escriptora Violeta Leduc, per exemple, va haver de lluitar amb tenacitat perquè les seves novel·les, que parlaven de sexualitat lèsbica amb total realisme, no fossin censurades en la molt conservadora França dels anys cinquanta. O perquè la mateixa Simone de Beauvoir, símbol feminista com pocs, no li donés com una boja a la tisora (la de metall) en els manuscrits de la seva díscola protegida. El mateix li havia passat a Gore Vidal amb les seves primeres novel·les, en els rígids anys quaranta nord-americans: en evocar també en elles l'homosexualitat amb naturalitat, se li van tancar bastants portes editorials. I quan el monty python Graham Chapman va sortir valentament de l'armari a la televisió, allà pel 1967 en una Anglaterra no menys obtusa, una teleespectadora es va queixar dient que segons la Bíblia els sodomites havien de ser apedregats. Un altre dels pythons va replicar llavors amb brutal ironia: "Ja hem descobert qui era: l'hem tret d'aquí i l'hem matat". L'homenatge dels companys de Chapman és avui igualment absolut en la pel·lícula que presentem, Autobiografía de un mentiroso, i amb un cert tour de force: amb ella es perllonga l'activisme gai de Chapman després de la seva mort, amb el mateix humor divertidíssim.

Hi va haver qui va tenir menys sort, perquè sí que el van esquarterar de debò: castrat químicament per ser homosexual, l'extraordinari matemàtic Alan Turing acabaria suïcidant-se amb cianur, abans que el rematessin per complet esborrant el seu record dels anals científics. Haurien d'arribar els psicodèlics anys setanta perquè es donés visibilitat a personatges ambigus, com David Bowie, o delirants, com John Wojtowicz. Sepultats sota quilos de purpurina o de morbo mediàtic, a manera de refugi multicolor o histriònic, gent com ells va aconseguir retre un estrepitós culte a la diferència. No obstant això, caldria esperar una mica més perquè ser gai no fos una cosa diferent, sinó una cosa igual, una cosa normal, sense maquillatge ni plataformons pel mig. No van ser al final trenta sinó seixanta aquests anys de plom, que lentament han anat fent-se menys pesats i mortífers gràcies a l'humor, l'art o la ploma (la d'escriure o l'altra) d'herois sense fusell ni canó. És veritat de la bona, ja ho sabem: la ploma, com més abundant millor. Perquè pesa més que no el plom.

Antoine Leonetti, Coordinador Mostra FIRE!!
som
família

La secció Som família neix fa tres anys fruit de la feina de la Mostra amb les associacions i col·lectius de famílies de gais i lesbianes que ens impulsen a oferir eines de reflexió i treball sobre la realitat gai dintre de l'àmbit familiar. Per això s'escullen pel·lícules que tinguin un component educatiu, inclusiu, de respecte i de tolerància que han de servir per a visualitzar una realitat que poques vegades té protagonisme al cinema: la diversitat familiar i les dificultats de nois i noies per ser acceptats al sí de la família.
Institut Francès, Barcelona



Institut Francès
Del 8 al 12 de juliol
pantalla
trans

Antídots contra el silenci
A les persones trans ens falten referents positius.
El trànsit entre gèneres és un procés de (re)construcció de la pròpia identitat, una experiència intensa, un recorregut de vegades dolorós i sovint molt arriscat, donat el rebuig que genera, un camí que necessita de llocs als quals aferrar-se, llocs des d'on pensar, miralls en...

Pol Galofre i Miguel Missé
Cultura Trans
Institut Francès, Barcelona

Institut Francès
Del 5 al 14 de juliol
Antídots contra el silenci

A les persones trans ens falten referents positius. El trànsit entre gèneres és un procés de (re)construcció de la pròpia identitat, una experiència intensa, un recorregut de vegades dolorós i sovint molt arriscat, donat el rebuig que genera, un camí que necessita de llocs als quals aferrar-se, llocs des d'on pensar, miralls en els quals mirar-se. Durant anys els referents a l'abast de les persones trans han destacat per representar-les sempre des del mateix lloc: la víctima, el carrer, els marges, l'engany, la paròdia, la vergonya, etcètera.

D'un temps ençà, des del projecte Cultura Trans, treballem per divulgar noves formes de viure l'experiència trans a través del discurs, del debat, de les arts escèniques i del cinema, entenent que és també responsabilitat nostra, de les persones trans, apropar, difondre i crear referents que s'emmarquin en allò positiu, mostrant a persones trans que es pensen i es viuen des de llocs absolutament diversos, referents trans que mostren un calidoscopi de possibilitats al nostre abast.

En aquest sentit, el cinema té un immens potencial transformador de la realitat i l'imaginari col·lectiu. Per això l'existència de pantalles en què poder mostrar aquests nous referents és primordial. El cicle Pantalla Trans, que va sorgir l'any passat com a fruit de la col·laboració entre el FIRE!! i Cultura Trans, és per a nosaltres ja un espai indispensable, un focus de resistència col·lectiva, un antídot contra el silenci.

Pol Galofre i Miguel Missé, Cultura Trans
la mirada de..
DAVID BOWIE


"She's not sure if you're a boy or a girl" al Rebel Rebel de Bowie. Ser, estar o desitjar en la veu de David Bowie en aquesta fabulosa cançó de 1974 que mai no es fa gran. David Bowie com a icona bisexual,..


Roberto Enríquez
Escriptor i periodista
Institut Francès, Barcelona
Bowie darrera de la mirada bicolor

"She's not sure if you're a boy or a girl" en el Rebel Rebel de Bowie. Ser, estar o desitjar en la veu de David Bowie en aquesta fabulosa cançó de 1974 que mai no es fa gran. David Bowie com a icona bisexual, androgin, ambigu i molts altres jocs de bilocació que ell va saber practicar per a nosaltres. Perquè tot el que ell va fer va ser per a nosaltres. Encara que mai arribarem a saber si David Bowie, alguna vegada, va ser bisexual. És igual. Potser es tractés tot d'un joc, d'un gest molt rock'n'roll (una mica suïcida). No importa. Potser fins i tot David Bowie sigui i hagi estat sempre un convençut heterosexual erigit en icona bisexual. Que tot fos un accident; igual que els seus ulls de dos colors. Un accident estètic. Res més.

robablement la bisexualitat de David Bowie hagi estat, finalment, d'una sola direcció: del nostre desig cap a ell. De nosaltres fent David Bowie bisexual amb el nostre amor. De l'aura de Bowie generant un ampli espai elèctric on la bisexualitat existeix, és possible, és atractiva, cantable i ballable. Fins i tot heroica. Encara que també és veritat que de vegades...

"John, I'm only dancing. She turns me on, but I'm only dancing." / "John, només estic ballant. Ella m'excita, però només estic ballant."

Tots som el John. Totes sou ella mentre el David balla amb vosaltres i nosaltres confiem que, després d'aquest ball o alguns més, el David torni a casa al nostre costat, dormi al vostre costat, follem. Segurament us haurà demanat el telèfon mentre ballàveu, i un dia d'aquests quedareu per a alguna cosa més. Ja. Però, aquesta nit, només esteu ballant.

"Everything will be alright tonight. / No one moves, no one talks. / No one thinks, no one walks tonight."

Ja veurem demà... Bowie bisexual de fora endins. Igual que la seva mirada: que nosaltres veiem bicolor, encara que ell ens vegi com som. Si és que alguna vegada ens vol tornar a mirar.

Roberto Enríquez, Escriptor y periodista
portugal
en curt


El festival de cinema Queer Lisboa celebrarà la seva 18a edició el proper mes de setembre. Iniciat el 1997, és el més antic i un dels més grans de la capital portuguesa. Dedicat al cinema queer, ...


João Ferreira i Ana David
Directors del festival Queer Lisboa
Institut Francès, Barcelona
Institut Francès
Diumenge 13 de juliol, 16.30h
PORTUGAL EN CURT

El festival de cinema Queer Lisboa celebrarà la seva 18a edició el proper mes de setembre. Iniciat el 1997, és el més antic i un dels més grans de la capital portuguesa. Dedicat al cinema queer, el festival projecta pel·lícules recents de tot el món i organitza també retrospectives dedicades a cineastes, països o temes específics. Però Queer Lisboa és a més a més una plataforma important per a la visibilitat internacional del cinema gai portuguès. Pel FIRE!!, el festival ha elaborat un programa eclèctic de curts molt recents, per presentar diferents generacions de cineastes i diferents enfocaments narratius i estètics de temàtica queer. Des de l'any 2000, amb el seu primer llargmetratge, O fantasma, João Pedro Rodrigues és un dels cineastes portuguesos amb més projecció internacional. Un dels seus últims curtmetratges, O corpo d'Afonso, reflexiona sobre el passat i el present rodant una audició d'homes gallecs, cridats davant la càmera per posar-se en la pell del (mític) primer rei de Portugal. Fratelli, de l'artista i cineasta Gabriel Abrantes, és una estranya i humorística adaptació del pròleg de La feréstega domada, la comèdia de Shakespeare. Possidónio Cachapa adapta la seva pròpia novel·laO nylon da minha aldeia, una mirada tendra sobre dos personatges marginats establerts a l'Alentejo dels anys 70. O inferno, de Carlos Conceição, llança un mirada contundent i cínica cap a la intimitat d'una família de classe alta, una història embolicada sobre la transició cap a l'edat adulta.

João Ferreira i Ana David, directors del festival Queer Lisboa
FIRE!!
A LA FRESCA
AL RAVAL

Activitats al CCCB i al Raval verd

Amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull Gai, el CCCB i la Mostra FIRE!! conviden el públic de Barcelona a compartir una vetllada a l'aire lliure, lúdica i gratuïta, ..

Per un altre costat, Raval Verd proposa el seu quart cicle de cinema a la fresca al Raval, amb el títol de La Puttanesca, ..
FIRE!! A LA FRESCA en el RAVAL
CCCB / Raval Verd
28 i 30 de juny
Programa Raval
FIRE!! a la Fresca en el Raval
Activitats al CCCB i al Raval verd

Amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull Gai, el CCCB y la Mostra FIRE!! conviden el públic de Barcelona a compartir una vetllada a l'aire lliure, lúdica i gratuïta, amb una sessió de música glam a càrrec de DJ Nene, seguida de la projecció de Velvet Goldmine, una de les pel·lícules que millor retraten l'època del glam dels anys setanta. Una nit per celebrar el cinema, la diversitat afectiva i el compromís de la Mostra d'estar present al barri del Raval.

Per un altre costat, Raval Verd proposa el seu quart cicle de cinema a la fresca al Raval, amb el títol de La Puttanesca, consistent en projeccions acompanyades de música electrònica amb col·lectius locals de dones DJ i VJ. El cicle d'aquest any s'inicia el 30 de juny amb el FIRE!!, i amb la projecció de Who's Afraid of Vagina Wolf?, d'Anna Margarita Albelo.
FIRE!!
en gira



Com l'any passat, el FIRE!! se'n va de gira per altres ciutats de Catalunya per dur l'esperit de la Mostra a tots els públics. La nit del 25 de juny començarem al Cinema Catalunya de Terrassa amb la presentació de la pel·lícula argentina Hawaii, de Marco Berger. Una sessió gratuïta que marca l'inici de la Mostra.


FIRE!! en gira
15
A Terrassa i Girona
Del 25/6 al 28/6
Programa Gira
programa
educatiu


Com cada any, la Mostra FIRE!! presenta un programa educatiu per debatre de temes relacionats amb la visibilitat del col·lectiu LGBT. En aquesta edició, projectarem el 30 de juny el documental Valentine Road, que toca de manera colpidora el problema de l'homofòbia en l'àmbit escolar. L'1 de juliol, debatrem d'aquest tema i de la transfòbia, en una taula rodona amb professionals de diferents sectors de la societat civil i de l'administració pública.
Institut Francès, Barcelona
Fòrum de la FNAC Triangle
30/6 i 1/7
19h
Entrada gratuïta
Programa educativo
FIRE!!
en escena

Concert de Rae Spoon
El cantautor trans Rae Spoon és de gira per Europa
i tenim la sort de...
Espectacle Trans-Art Cabaret
Amb tres edicions a les esquenes, el Trans-Art Cabaret s'aferma al panorama cultural de Barcelona...
FIRE!! goes GLAM!!
En un any de celebració glam, el FIRE!! vol recuperar el bon costum de convocar una festa per a tot el públic...
Institut Francès, Barcelona
Programa escena
FIRE!! EN ESCENA

Concert de Rae Spoon
El cantautor trans Rae Spoon és de gira per Europa i tenim la sort de comptar amb la seva presència a Barcelona en un concert íntim i inèdit, donat que serà el primer cop que el canadenc actuarà a la ciutat. Amb diversos discos editats i més de 10 anys de trajectòria al Canadà i els Estats Units, Spoon presenta el seu darrer treball discogràfic, My Prairie Home, que dóna nom al documental que s'estrena en aquesta edició del FIRE!!

Espectacle Trans-Art Cabaret
Amb tres edicions a les esquenes, el Trans-Art Cabaret s'aferma al panorama cultural de Barcelona i al FIRE!! com un espai de resistència cultural des de dalt dels escenaris. Una plataforma des d'on donar veu a artistes multidisciplinaris que venen del món de la dansa, del circ, del teatre, etc. Una plataforma des d'on aquests artistes trans també poden experimentar i mostrar-se sense por, un lloc on provar, on deixar-se anar, però també un lloc per trobar-se. En aquest edició del Trans-Art Cabaret comptarem amb la presència de Viruta FTM (cançó d'autor), Miryam Mariblanca (expressió corporal), Beck Hiedeberg (dansa), Joel Maldonado (teatre gestual), Lady Pink (performance) i Popper (dansa urbana). Tota la vetllada serà presentada i acompanyada per Montserrat Escopinya i la pianista Clara Peya, amb aparicions de Laura Vilar.

FIRE!! goes GLAM!!
En un any de celebració glam, el FIRE!! vol recuperar el bon costum de convocar una festa per a tot el públic i els amics de la Mostra i gaudir d'una nit de música en directe i sessions de DJ per ballar tots plegats. I ho fem un cop més a la mítica Sala Apolo de Barcelona. Vine a celebrar amb nosaltres una nit diferent!!

més
fire!!

Presentació del llibre:
Cuando haces bop no hay stop

Los grandes enfados que han cambiado el mundo y las enseñanzas que podemos obtener. Bob Pop...

FIRE!! al Zumzeig Cinema amb la pel·lícula:
Tots els camins de Déu

El FIRE!! i el Zumzeig Cinema presenten OPEN, un nou projecte cinematogràfic...

Institut Francès, Barcelona
35
FIRE!! al Zumzeig Cinema amb la pel·lícula: Tots els camins...
Zumzeig Cinema (Béjar, 53)
DIU 29/6 20.30h
6€ Aforament limitat
Llibreria Calders (Pge. Pere Calders, 9)
DIV 27/6 19.00h
Gratuït - Aforament limitat
Presentació del llibre Cuando haces bop no hay stop

Los grandes enfados que han cambiado el mundo y las enseñanzas que podemos obtener.
Bob Pop (Roberto Enríquez), Planeta, Temas de hoy, 222 p.

Un repàs entre admirat i estupefacte pels pollos que van canviar el món, i qui diu pollos diu emprenyades, rebots, empipaments o cabrejos. Des de la ira divina que va acabar expulsant l'Adam i l'Eva de l'Edèn, o la de Zeus, que ens va partir amb un raig quan érem andrògins, fins el mític cabreig de Chábeli a Tómbola. Una breu història de la mala llet o de la vida mateixa, perquè qui no ha dit en algun moment: fins aquí hem arribat!
Us proposem una trobada amb l'autor amb un vinet per calmar els disgustos!

FIRE!! al cine Zumzeig con la película Tots els camins de Déu

El FIRE!! i el Zumzeig Cinema presenten OPEN, un nou projecte cinematogràfic que pretén oferir un esdeveniment especial i participatiu un cop al mes, amb la projecció d'una pel·lícula i un col·loqui al voltant del cinema LGBT. Serà al Zumzeig Cinema i començarà el mes d'octubre, però aquest nou projecte es presentarà primer el proper 29 de juny a la mateixa sala amb la pel·lícula Tots els camins de Déu, de Gemma Ferraté.