organitza
Són 18 anys de la mostra de cinema gai i lèsbic del Casal Lambda. El FIRE!! ens situa, doncs, com el festival de cinema LGBT més veterà de tot l'estat, i un dels més antics d'Europa. A les nostres esquenes, moltes vicissituds i molta experiència i, amb les ganes del primer dia.. (Llegir + )
Emilio Ruiz
President del Casal Lambda

casal lambda




Casal Lambda mapa
C/ Verdaguer i Callís, 10 (08003) Barcelona
Tel. 933 195 550
Fax 933 103 035
mostra@lambdaweb.org
Web oficial> lambda.cat







Emilio Ruiz
president
Joan Soldevila
secretari
Alfons Santos
tresorer
Aran Jiménez
administració
Jordi Trilla, Josep Maria Ricart
vocals
Jordi Samsó
coordinació voluntariat
Patrick Cerrato
coordinació traduccions
Són 18 anys de la mostra de cinema gai i lèsbic del Casal Lambda. El FIRE!! ens situa, doncs, com el festival de cinema LGBT més veterà de tot l'estat, i un dels més antics d'Europa. A les nostres esquenes, moltes vicissituds i molta experiència i, amb les ganes del primer dia, un empeny renovat any rere any que ens ha dut a ser un referent dins i fora de les nostres fronteres.

Com ho hem aconseguit? Quina ha estat la clau del reeiximent d'aquest projecte que ha rebut nombrosos suports institucionals i que gaudeix del recolzament, encara en augment, del públic? Una primera resposta és, sense cap mena de dubte, el fet que la Mostra FIRE!! sigui una iniciativa col·lectiva. Al darrere hi ha una entitat, el Casal Lambda, i una manera de treballar, d'entendre que la seva missió és la lluita pels drets LGTB en un marc obert —el conjunt de la societat— i de cadascun dels seus ciutadans i ciutadanes, més enllà de la seva orientació sexual. La professionalització de l'equip del FIRE!!, també, ha estat i és un factor determinant per assolir la 18a edició en condicions, malgrat les actuals adversitats econòmiques, i per poder afirmar que tenim una mostra de cinema per a anys. Ningú no ho posa en dubte. La mateixa Coordinadora de Festivals de Cinema i Video de Catalunya (CI&VI) ens reconeix com un festival de cinema referent i necessari. I, com no, les persones que han anat passant pel Casal han contribuït, amb la seva feina desinteressada i voluntària, a aixecar, quan ha calgut, la Mostra FIRE!! i a fer-la créixer. Tampoc no es pot desmerèixer el suport rebut de les administracions públiques i d'institucions com ara l'Institut Francès i Casa Àsia, entre moltes altres.

Posem en marxa de nou el projector per donar la benvinguda a la 18a edició del FIRE!!, amb més il·lusió si cal que l'any 1995. Com a pioner, com ha estat sempre, el FIRE!! ens proposa nous reptes enguany, per afrontar sense prejudicis àmbits com la religió, temes tant actuals com el bullying escolar o l'homofòbia, i tots el debats al voltant de la transsexualitat i el gènere. El cinema és vida, nosaltres et convidem a viure-la, a gaudir-la, a gaudir del bon cinema...
On, si no al FIRE!!?

Emilio Ruiz, President del Casal Lambda
seus
y preus
"Encara que han transcorregut tres segles des de l'estrena de Ifis i Iant, inspirada en gran mesura en Les metamorfosis d'Ovidi, els tabús sobre l'homosexualitat i el seu reconeixement.." (Llegir + )

Yannick Rascouët
Director de l'Institut Francès

institut francès


Instituto Frances
Instituto Francés mapa
Moià, 8
93 567 7777

casa àsia


Casa Asia
Casa Asia mapa
Av Diagonal, 373
93 367 0836
Web oficial> casaasia.es

fnac


Fnac
Fnac mapa
Plaza Cataluña, 4
93 344 1800
Web oficial> fnac.es
Mentre a Saint Denis, al nord de París, Jean-Pierre Vincent posava en escena Ifis i Iant, una obra d'Isaac de Benserade escrita i representada per primer cop el 1634 en què es parla d'una dona que es casa amb una altra, les manifestacions en contra del "matrimoni per a tots" es succeïen, setmana rere setmana, a la capital francesa i a la resta del país. El dimarts 23 d'abril de 2013, a les cinc de la tarda, l'Assemblea Nacional francesa va aprovar la llei que permet a les parelles de mateix sexe casar-se i adoptar fills. La República acabava de reconèixer als homosexuals com a ciutadans de ple dret.

Encara que han transcorregut tres segles des de l'estrena de Ifis i Iant, inspirada en gran mesura en Les metamorfosis d'Ovidi, els tabús sobre l'homosexualitat i el seu reconeixement per part de la societat en el seu conjunt no han desaparegut, i cal constatar que el combat per la igualtat dels drets en la mentalitat de determinades persones no ha acabat. Fa molt poc, a França, pàtria dels drets de l'home i del ciutadà, unes abjectes agressions homòfobes ens recordaven que l'odi —nascut de la por cap a l'Altre, diferent per essència— podia tenir les pitjors conseqüències.

Mitjançant el cinema, la Mostra FIRE!!, com cada any des del 1995, treu a la llum aquestes diferències en diferents contextos de societat i a través d'històries individuals i singulars. El festival és un exemple de pedagogia, ja que convida a la descoberta i l'anàlisi amb esperit d'obertura. El FIRE!!, un cop més, ens proposa veure, escoltar i reconèixer l'Altre, similar i únic alhora. Ens convida, a la seva manera, a viure junts en el respecte i la tolerància. El FIRE!! persegueix aquest objectiu i encarna uns valors que l'Institut Francès comparteix en associar-se a una nova edició d'un festival que és de tots i s'ha pensat per a tots.


Yannick Rascouët, Director de l'Institut Francès
equip fire!!
En els moments en què sembla que tot s'ensorra és quan poc o gens costa ser un més, abandonar la responsabilitat de ser un mateix, desconfiar, deixar-se arrossegar per la por, oblidar que no hi ha més salvavides que un mateix i .. (Llegir + )

Joako Ezpeleta
Director Mostra FIRE!!

Joako Espeleta
director
Co-fundador del Festival Internacional de Benicàssim, periodista i gestor cultural, director del programa de ràdio i televisió "Viaje a los Sueños Polares" durant anys i editor de la revista "Spiral". Actualment coordina i produeix exposicions i projectes culturals.

Gregorio Soria
imatge gràfica
Dissenyador gràfic i creador audiovisual, ha treballat majoritàriament en l'àmbit cultural, en especial per al mercat discogràfic, per al qual ha realitzat desenes de portades de disc. Entre els seus clients nacionals destaquen La Casa Azul, Elefant Records, Naïve, Rock de Lux, CD.Drome, 40 Principals, Stop Sida, etc., i ha treballat per a companyies al Japó, Noruega, França, Corea, Alemanya i el Regne Unit. Paral·lelament ha creat Annika, el seu propi segell discogràfic. 

Verónica Dos
disseny, programació i imatge web
Comunicadora visual i performer. Porta endavant DOSVISUAL, espai nòmada dedicat al disseny gràfic, web i creació d'imatge per a projectes artístics.

agraïments
> Esteban Bernatas
> Menene Grass
> Octavio Botana
> Rocío Bermúdez
> Juanma Carrillo
> Fernando Ezpeleta
> Roberto Enríquez
> Carlos Mayor
> AMPGIL

Antoine Leonetti
coordinador
Gestor cultural, Doctor en dret, cap de producció del festival de cinema i drets humans de Barcelona, col·laborador de la Fundació Valsáin per a la promoció dels valors democràtics. Autor d'estudis sobre dret a l'educació artística i col·laborador de la revista suïssa d'art "Art Passions".

Jessie Park i Rafael Sánchez
comunicació i premsa
Relacions públiques, dissenyadora i artista multidisciplinar. Creadora de Jin Sun Park, marca de joies i accessoris. Cofundadora de Circuit, esdeveniment de moda, art i música a Barcelona. Des de fa 5 anys dirigeix PARKDIVISION, agència de comunicació, premsa i relacions públiques. Moda, Bellesa, Artistes.








Idolatries

En els moments en què sembla que tot s'ensorra és quan poc o gens costa ser un més, abandonar la responsabilitat de ser un mateix, desconfiar, deixar-se arrossegar per la por, oblidar que no hi ha més salvavides que un mateix i caure en la temptació de construir ídols. No obstant això, són temps convulsos en què la política, la religió, la cultura i els mitjans de comunicació construeixen ídols i visionaris als quals seguir cegament, líders d'opinió i de conductes, referents morals en què basar les ideologies, salva-pàtries i rosegaaltars, esportistes i artistes, governants, reis i plebeus, economistes, comunicadors i poca-soltes que ens diuen: per aquí...

Des de la Mostra FIRE!! reivindiquem la llibertat per sobre de tot, la necessitat d'expandir el pensament, d'ampliar l'acció, d'obrir la comunitat, de desconstruir la identitat per començar de zero, qüestionant-se un mateix i la societat en què vivim, que no és més que el reflex de la nostra pròpia individualitat. Mostrem diferents punts de vista per canviar el nostre, per activar una consciència crítica i proposar eines de reflexió per avançar, per créixer. I ho fem a través d'històries que parlen de persones que lluiten per trobar el seu espai i el seu lloc. Històries de tot el món, amb una mirada especial als transsexuals que encara en el segle xxi segueixen lluitant contra una societat atrofiada i cruel, que segueix sense acceptar la llibertat d'una persona per adaptar el seu gènere a la seva realitat. I proposem també històries d'herois anònims que intenten sobreviure en una societat que encara qüestiona i discrimina les diferents formes d'estimar.

Ho fem mirant sense complexos aquesta reina que simbolitza el poder, la força i la autoritat, per tal de banalitzar-la i desposseir-la del seu absurd privilegi i de la seva altiva posició, per convertir-la en una simple i bella carxofa en flames.

En una època en què veiem retrocedir les llibertats al món, la Mostra FIRE!! treballa a favor de la globalització dels drets humans, de la diversitat afectiva, del respecte i la tolerància i, sobretot, de la llibertat de cadascú per ser com vulgui ser.

Joako Ezpeleta, Director Mostra FIRE!!




> ...
> A tots els que ens hem pogut oblidar
> A tots els espectadors que ens acompanyen cada any..

patrocinadors
organitza










amb el suport de


Generalitat
Ajuntament
Instituto Francés
Casa Asia


Col·labora



















Mitjans de Comunicació






edicions anteriors
2011
2012
2011
2011
2010
2010
2009
2009
2008
2008